• sonrasında "sağlıklı olsun da"söylendiğinde,söyleyen kişinin ağzının ortasına çakmak istersiniz ama öyle, öyle der geçiştirirsiniz.
  • arap kültürü bize öyle kötü şeyler aşıladı ki... biz orta asya'dan gelirken kadını evde hakim bilirdik. ancak arap kültüründeki o kadını küçümseme bizi bu durumlara getirmiştir.

    dünyanın en tatlı şeyi nedir diye sorsanız ben küçük sevimli kız çocukları derim. beni bilenler bilir 'lokum' diye tabir ettiğim iki yana kulak yapılmış saçlı, evde pıt pıt koşan kız çocuklarıdır.

    ancak çağın ve ahlakın gerisine zihniyetler, bu durumu kabul etmiyor diye geri kalacak ya da susacak değiliz. gurur duyacağız. onlarla sonuna kadar gurur duyacağız ve bu düzenin karşısına onları sevgiyle, ilgiyle güçlü olacak şekilde hazırlayacağız.

    tanım: toplumun bir kesiminde görülen ahlak dışı anlayıştır.
  • son yıllarda durumda iyice değişiklikler oldu.
    erkek çocuğu olacaklara “ahhh ah , bir kız bulup evlenip gidecek, unut sonra oğlunu. hasta olsan gelin istemez evinde.
    kızın olsa sana bakardı , yalnız bırakmazdı. kız çocuğu hayırlı evlat. kızı olmayan çocuğum var demesin “ deniyor.

    eskiden erkek çocuk istenirdi çünkü kırsal bölgede tarlayı bahçeyi çevirecek biri lazım , evlenince gelini de alıyorlar yanına; erkek çocuk babaya, kız çocuk kayınvalideye hizmet ediyordu.
    şehirleşme ile artık erkek çocukları baba mesleğini devam ettirmedi , eşine ayrı ev açtı; dengeler değişti.

    fakat burada ortak bir nokta var ki , toplumuzda insanların sınırlarını bilmemesi; herkesin yaşamına söyleyecek bir şeyi illa ki bulup dile getirmekten çekinmemeleri ; bunu kendilerinde hak görmeleri...
    bu bugün evladın cinsiyeti konusu oluyor, yarın evladın sayısı , öbür gün neden ev almamışlar da araba almışlar , diğer gün çocuk niye devlette değil de özeldeymiş , diğerinin çocuğu neden 2 yıllığa yazılmış keşke bir sene daha hazırlanıp 4 yıl okusaymış , diğeri niye 2 yıllıkta okuyup bir an önce hayata atılmamış da hala 4 yıllığa hazırlanıyormuş , diğer gün neden 5 yıl geçmiş de aynı perdeyi kullanıyorlarmış...
    sorun konuda değil , toplumdaki genel sınırlar ve sınırsızlıklar noktasında.

    herkes olaylara kendi açısından bakıp , karşıdakinin kişisel sınırlarına girmekten çekinmeden yorum yapıyor; ama konu insanın en değerlisi evladına gelince bu tavır daha çok rahatsız ediyor.
    bu arada en ilginci de yeri geldiğinde “ %99 ‘u müslüman ülke burası “ diyenlerin , “allah’ın verdiği “ nin belli olmuş cinsiyetine burun kıvırmaları.
    çok ilginç bir toplumuz vesselam.
  • bunun degisik versiyonlari da var.

    - cinsiyeti ne?

    - kiz.

    - olsun, bir dahaki erkek olur belki.

    ( ic ses ) insanligini sikim.

    ya da

    - cinsiyeti ne?

    - kiz.

    - olsun, hem kizlar ailesine bakar.

    ( ic ses ) bakici aliyoruz zaar.
  • bu bir karadenizli büyükbaba ve/veya babaanne tepkisidir.
  • en acı olanı bunu yapan çok sayıda kadın olması,oysa kız çocuk da oldukça tatlı sevilesidir.
  • tanıyorum şahit oldum. hepsi kör cahil
  • mal beyanı.
  • kimisinin kız istememe sebebiyse korkudur, erkek çocukları bile güvende değil.
  • doğulu olduğumu öğrendikleri zaman da olsun deyip sonra doğudan tanıdıkları iyi insanları örnek veriyorlar. o da doguluydu ama çok iyi insandı bla bla bla. var yani boyle bir insan yapısı maalesef...
hesabın var mı? giriş yap