• anne sütünün korunması, desteklenmesi, özendirilmesi anlamında dünya sağlık örgütü* ve unicef ortak bildirisi olan başarılı emzirmede 10 adım, emzirmeyle ilgili temel stratejileri içermektedir. bu global stratejiler çerçevesinde ulusal stratejiler belirlenmiştir. anne sütünün teşviki programı çerçevesinde temel amaçlı hastane doğumlarını kapsayacak şekilde anneleri, doğum öncesi dönemden hazırlayarak, doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması ve hastaneden taburcu olduktan sonra da sağlık personeli izlemleriyle emzirmeyi sürdürmeleri konusunda desteklemenin sağlanması olan bebek dostu hastaneler kavramı geliştirilmiştir.
    başarılı emzirmede 10 adım stratejileri çerçevesinde değerlendirilen ve doğum hizmetleri veren hastanelerden, gebeliklerden itibaren anne adaylarını, anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra, bebeklerini emzirmesini sağlayan güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli yardımıyla annelere, bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler bebek dostu hastane unvanını almaktadır.
    başarılı emzirmede 10 adım ise şöyle belirlenmiştir->
    i. kuruluşta çalışan tüm sağlık görevlilerine düzenli olarak iletilen yazılı bir emzirme politikası.

    ii. bu politikayı yürütmek için gerekli becerileri tüm sağlık görevlilerine kazandırmak üzere bir eğitim programı.

    iii. hamile kadınları emzirmenin yararları ve uygulaması hakkında bilgilendirmek.

    iv. annelere doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için yardım etmek.

    v. annelere nasıl emzireceklerini göstermek, bebeklerinden ayrı kalsalar da emzirmeyi nasıl sürdüreceklerini öğretmek.

    vi.tıbbi bir gereksinme olmadıkça yenidoğana anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ya da içecek vermemek.

    vii. anne ve bebeğin 24 saat aynı odada kalmasını sağlamak .

    viii. bebeğin isteğine bağlı emzirmeyi özendirmek.

    ix. anne sütü ile beslenen bebeklere biberon ya da emzik vermemek.

    x. annelerin taburcu olduktan sonra da emzirmeyi sürdürebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri ve bebeklerinin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri yönlerinden başvurabilecekleri sağlık kuruluşları hakkında bilgilendirilmesi.
  • en kısa ve akılda kalıcı tarifiyle; bebek doğduktan hemen sonra annesinin göğsüne verilip emzirmesi teşvik edilen ve bebeğin de anne ile aynı odada kaldığı hastanedir. benim annem bu durumu görünce "o ne öyle ya neden götürmüyorlar bebeği bebek odasına" deyu tepki vermişti. ee kolay değil zır zır zırıldayan bir bebek ve gaz sancısı çeken bir anneyi aynı anda çekmek.
  • bebeğinizin sizin bilginiz dışında mamayla beslenmesi, yanınızda kısa süre tutulması gibi olumsuzlukları yaşamak istemiyorsanız doğum için tercih etmeniz gereken hastane türüdür.
  • kısaca; anne ve bebeği en kısa zamanda (doğumdan sonraki en geç iki saat içersinde) biraraya getiren hastanelerdir. bunun amacı anne-bebek arasındaki psikolojik bağı güçlendirmek, annenin süt vermesini kolaylaştırmak, çocuğun beslenmesini en iyi şekilde sağlamaktır. anadoluda buna örnek bir hastane için; (bkz: cütf eğitim ve araştırma hastanesi)
  • (bkz: kolostrum)
hesabın var mı? giriş yap