• filmde
    1- en az iki kadın karakter olacak
    2- birbirleriyle konuşacaklar
    3- bir erkekten başka bir şey hakkında konuşacaklar

    filmin kalitesiyle ilgili bir ölçüt değil ama süper olay.
  • filmde en az iki kadın karakter olacak şeklinde belirtilen ilk ölçüt aslında "filmde en az iki kadın karakterin adını bileceğiz" şeklindedir. mesela adını bildiğimiz baş karakter olan kadının annesini de arada bir görüyorsak fakat annesi bizim için sadece "kadının annesi" ise de film bu testi geçememiş demek oluyormuş.

    çok gerekli bir test mi, bence değil. fakat en azından filmlerde kadınların sadece üzerinden seks konuşulacak, seks konuşturacak şekilde yansıtılmaması için bir ölçüt.

    disney'in prenses temalı filmlerini de cinsiyetçi diye yaftalayıp geçeriz fakat aladdin dışında tüm prensesli disney filmleri de şakır şakır bu testi geçiyormuş, sadece aladdin'de jasmine dışında adını bildiğimiz tek bir kadın karakter bile yokmuş ve film boyunca ağırlıklı olarak gördüğümüz tek kadın da jasmine imiş. hep derdim disney'e feministler çok yükleniyor, sandığınız kadar kötü yapımları yok, çocuk gelişimi için çok tehlikeli değil bence diye, yüzümü kara çıkarmadılar eheh.
  • tecrübeyle sabittir ki beğendiğiniz filmler bu testi geçemeyince cinsiyetçiliğin göze batmayacak kadar normalleştiğini fark edip kendinizi bok gibi hissedebiliyorsunuz.
  • alison bechdel'in 1985'te çizdiği bir karikatür ile ortaya çıkmış ve kadının adıyla özdeşleşmiştir. bu kadar dikkat çekip ilgi uyandıracağını hiç tahmin etmeyen kadın ilk başta biraz tedirgin olsa da, sonradan iyi bir şeye vesile olduğunu fark edip durumu benimsemiş.

    her film için mükemmel işleyen bir test olmadığı gerçektir: gravity bu testi geçemezken kuaförde saçlarından bahseden iki kadının olduğu bir film testi geçecektir. ama filmleri tek tek değerlendirmektense büyük resme ve istatistiklere bakıldığında anlam kazanır bu test.

    ayrıca isveç'te bechdel test iyiden iyiye sahiplenilmiş, bazı kanallar bechdel test'i geçen filmlerden yayın kuşağı oluştururken, film eleştirilerinde bechdel test'i geçip geçmediği de bir kriter olarak değerlendirilir olmuş.
  • the lord of the rings üçlemesinin tamamı, avatar, the social network, run lola run, ve star wars bu testi geçemeyen ünlü filmlerden bazılarıymış..
    (bkz: http://www.filmschoolrejects.com/…-test.php?_r=true)
  • 1-izlediğiniz filmde en az iki kadın karakter, en azından adlarını bileceğimiz kadar kurguya dahil oluyorlar mı?

    2-bu iki kadın karakter, filmde birbirleriyle hiç konuşuyorlar mı?

    3-bu iki kadın karakter birbirleriyle konuştuklarında, erkekler dışında bir konudan bahsediyorlar mı?

    eğer bu üç aşamayı geçiyorsa, bechdel testini geçmiş ve bu teste göre cinsiyetçi olmayan bir film izliyorsunuz. eğer bu üç aşamadan en az birinde eleniyorsa film, cinsiyetçi pazara yönelik olarak tasarlanmış demek oluyormuş. şöyle ki, üç saat boyunca ekranda hiç kadın göstermeden pazara ürün satamayacağını bilen bir yönetmen, filmin akışını hiç etkilemeyecek olsa bile iki güzel meme, bacak ya da dudak görebilelim diye kurguya etkisiz bir kadın yerleştirmiş ya da belki de bilinçaltında, hiç fark etmese de "kadın, sadece erkek dünyasında öylesine var olan bir süstür," düşüncesi yerleşmiş demek.

    bechdel, bu fikri, bir arkadaşıyla birlikte, feminist eleştirilerde kullanılması için prototip bir test hazırlarken ortaya atıyor, sadece filmlerde değil, romanlarda, televizyon şovlarında, çizgi romanlarda da kullanılabilecek bir test ortaya çıkıyor.

    bu bilgiden yola çıkarak özellikle ilişkiler kanalına yazdığınız entryleri teste tabii tutmanızı öneririm; ben kendiminkilere baktım hep 100 üzerinden 50 aldım. olumlu.
  • bechdel-wallace test olarak da geçiyormuş. kadının film veya herhangi bir kurgu içerisinde aktif bir özne mi, yoksa erkekler üzerinden var olan bir nesne mi olduğuyla ilgili fikir verdiği düşünülüyor.
    şurada testi geçen-geçemeyen yapımların listesini yapmışlar: http://bechdeltest.com/
  • kadın kimliğinin film veya herhangi bir kurgu içerisinde aktif bir özne mi, yoksa erkekler üzerinden var olan bir nesne mi olduğuyla ilgili fikir veren bir test.

    özellikle kadınların erkekler dışında başka bir şey konuşmazken gösterildiği filmleri düşündüğünüzde durum biraz daha netleşiyor.
  • bechdel testini sürpriz bir şekilde geçemeyen bazı filmler şunlarmış:

    - the social network
    - harry potter and the deathly hallows: bölüm ıı
    - avatar
    - orijinal star wars üçlemesi
    - lord of the rings üçlemesi
    - run lola run
    - avengers
    - breakfast at tiffany's
hesabın var mı? giriş yap