• beden eğitimi dersleri şimdi nasıl yapılıyor bir bilgim yok ama bizim zamanımızda milletin yaka silktiği, boş beleş bir dersti. zaten türkiye'de sporun lüzumu doğru düzgün idrak edilebilmiş değil.

    beden eğitimi konusundaki bu boşvermişliğe bir son vermemiz gerekiyor. zira çok önemli bir konu. bu konuda eski doğu bloku ülkelerini örnek alabiliriz. benim önerim, tüm beden eğitimi öğretmenlerinin dersi işleyiş ve uygulama açısından savunma bakanlığına ve genelkurmaya karşı sorumlu hale getirilmeleri...

    konunun uzmanları ayrıntılı bir program çıkarabilirler. benim aklıma gelenler şunlar: tüm çocukların, bilhassa da erkek çocukların, ilkokuldan itibaren sağlık ve spor kaydı tutulmalı ve zaman içinde tüm askeri standartlara ulaşmaları sağlanmalıdır. mesela liseye gelmiş her genç mutlaka belli sayıda barfiks, şınav ve koşu vs. standartlarını yakalamış olmalıdır. asla kaytarmaya, sahte raporlara izin verilmemeli ve mesele çok ciddiye alınmalıdır. böylece "her türk asker doğar" sözünü bir parça realize etmiş oluruz; boş bir slogan olarak kalmamış olur. ayrıca sağlıklı bir bedenin zihin fonksiyonları üzerindeki olumlu etkisi de elbette inkar edilemez.

    tarihte iz bırakmış her toplum mutlaka spora önem vermiştir. sparta'lılar, roma'lılar vs...profesyonel spor ise tamamen başka bir mevzu. o konuda çok olumsuz görüşlerim olduğu için en iyisi buraya yazmayayım; şimdi durduk yere fincancı katırlarını ürkütmeyelim.

    rus lise öğrencileri, kızlar dahil, belirtilen sürede ak-47'yi dağıtıp toplayabiliyorlar:

    https://www.youtube.com/watch?v=lrxjyfl05ek
  • beden eğitiminin önemini ve felsefesini kavrayamadık. beden eğitimi öğretmenlerinin kendilerinin dahi bunu çözebildiklerini sanmıyorum. oysa bir insan eğitim-öğretim hayatındaki en önemli kazanımları beden eğitimi dersinden elde ediyor. milletin geleceğini oluşturacak olan güçlü nesillerin ve sağlıklı bir yaşamın yolu, iyi bir beden eğitimi görmekten geçiyor.
  • -deve
    -cüce
    -deve
    -cüce
    ...
    -tamam yeter bu kadar. çıkarın matematik kitaplarını.

    1990'larda, istanbul'da bir ilkokul.

    o ilkokul çocuklarının bazıları matematiği iyi öğrendi; bazıları öğrenemedi. bir kısmı iyi okullara gitti; bir kısmı gidemedi.

    hiçbiri beden eğitimi öğrenemedi. ortaokula gittiler öğrenemediler. liseye gittiler yine öğrenemediler. 12 yıl devlet okullarında beden eğitimi dersi görüp, en iyi ihtimalle karşılarında bir basket potası ya da kale buldular.
  • olması gereken hali

    biz bunu okullarda neden yapamayalım???
  • 6-9.sınıfta yaptıklarımız
    ısınmak için koşu ve jimnastik rutin
    sınav varsa aşağıdakilerin birinden sınav
    barfiks
    şınav
    paralel bar
    yokuşlu yatay merdivende tarzan yürüyüşü - 20 metre (elleri nasır yapar)
    ipe tırmanmak
    mekik çekmek
    jimnastik rutinler
    okul arazisinde koşu
    60 metre sprint

    sınav yoksa okul spor salonunda basketbol, voleybol ve
    okul sahasında kar yokken futbol (futbol oynamak isteyen sınıf karı kürer)

    10. ve 11.sınıfta yaptıklarımız
    ısınmak için koşu ve jimnastik rutin
    kurbağa yürüyüşü ve zıplayışı - eller ensede oturarak (ertesi gün bacaklar fena ağrır)
    sınıfın disiplin cezası varsa uzun süre koşu.

    sınav varsa aşağıdakilerin birinden sınav, pekiyi için yapılması gereken sayıları tam hatırlamıyorum.
    barfiks - yaklaşık 12
    şınav - 30 küsür
    paralel bar - 8
    mekik çekmek
    okul arazisinde 5 km koşu
    100 metre sprint
    yerinden uzağa atlayış
    koşarak uzağa atlayış (kumda)
    yüksek atlayış
    gülle atışı
    tabanca denilen tek ayağı öne uzatarak tek ayakta inip kalkmak - 7 kere sağlı sollu

    sınav yoksa okul spor salonunda basketbol, voleybol
    okul sahasında kar yokken futbol (futbol oynamak isteyen sınıf kar kürer, o da spor)

    okul spor salonu koridorunda okulun rekorları asılıydı.
    aklımda kalanlar
    38 barfiks
    25 tabanca
    90 şınav
  • bu derste takla atmak gibi saçma bir eylem vardı. kilolu bir arkadaş yapamadığı ya da yapmak istemediği için, hocanın atana kadar o arkadaşa olayı tarif edip takla attırmaya çalıştığını hatırlarım, utanmıştı çocuk.

    anlamıyorum bir beden eğitimi hocası olarak niye öğrencileri takla atmaya zorlarsın ki, hemde kilolu olanları. takla atmanın günlük hayatta sağlıklı yaşamak için faydası nedir ilkokul dönemindeki çocuğa? çok sporla ilgili biri değilim ama sağlıklı yaşam, formda kalma, zayıflama gibi amaçları olan insanların takla attığını görmedim duymadım. var mıdır taklanın pratik faydası, aksiyon filmi figüranı olmak dışında?

    saçma sapan şeyler yapacağına, ayır kilolu olanları evde yapabilecekleri zayıflamaya yönelik basit hareketler yaptır. beslenme programı öner vs. ayrımcılık yapmayayım diye çocuğu niye sakatlanma riskine sokuyorsun hocam?
  • okulda askerliğin öğretildiği derstir. ayrıca beden eğitimi öğretmenleri bu dersi kafa dinlemek veya öğretmen erkekse ve okul lise ise kız öğrencilerle muhabbet etmek için bir fırsat olarak görürler. takla atmak gibi saçma uygulamalara sıklıkla yer verilir.

    edit: imla
  • son derece yanlış müfredata sahip. çocuklara top verin ve oynasın felsefesinden ziyade barfiks, şınav, dips, squat gibi temel hareketler öğretilmeli. asıl beden eğitimi budur.
  • beden eğitimi dersleri yaş gruplarına göre uygulanır. çok küçük çocukların beden eğitiminde öncelikle koşmak, tırmanmak, zıplamak ve oynamak gibi doğal hareketlerini geliştirmesi amaçlanır. daha büyük çocuklara ise, özel eğitim görmüş öğretmenlerce temel beden eğitimi dersleri ve yarışmaya yönelik spor etkinlikleri öğretilir. yüzme, cimnastik, atletizm ve tüm takım sporları bu tür etkinlikler arasında sayılır.
  • hakkıyla yapılmayan ders. öğrencilere topu verip kafalarına göre serbest bırakmak şeklinde olmamalı.
    bütün sınıflarda istasyon çalışmalarına ağırlık verilip koordinasyonu geliştirici uygulamalar, yapılmalı.. bu haliyle en sevimsiz ve gereksiz ders durumunda. okul dışında da çocukların yaptığı bir şeyi tekrarlamak ne fark yaratıyor, hiç.
    bilmem öğretmenler bu durumda olmaktan memnun mu?
hesabın var mı? giriş yap