• (bkz: döngüsel gerekçelendirme)

    bir açıklamanın kendisinin kanıtı olmasına begging the question yani soruyu dilenme denir:
    — kutsal kitap’ın gerçekten tanrı tarafından gönderildiğini nereden biliyoruz?
    — çünkü tanrı kutsal kitap’ta böyle söylüyor.
  • bunu yapan o kadar çok insan var ki, aklınız almaz. günlük hayatta yapılanı bırakın, akademik dünyada, akademik felsefe yaparken bile kullanana denk gelirsiniz. özellikle politik ve moral felsefe makalelerinde zaman zaman o kadar açıktır ki, bu nasıl bu okullarda okumuş bu ünvana kadar ulaşmış demek zorunda kalırsınız.

    gerçi konu bu iki disiplin olunca bir çeşit daireye girmiyor olmanız mümkün mü o apayrı bir konu ama en azından bu kadar bariz yapanlara bir cezalandırma metodu keşfetmek gerekiyor. sadece yazana değil, onu dergisinde yayınlatan editörlere de "shame" yürüyüşü yaptırmak mecburi. ama tabi bu kadar bariz dediğime bakmayın, çoğu zaman bunların üzeri kapalı oluyor. neden begging the question olduğunu anlatmak bile zaman alabiliyor.

    gene de, bu hataya düşebilmek için konuyu ideoloji olarak kabul etmiş olmak gerekiyor. yoksa o raddeye gelebilen kimse bu hataları yapabilecek kadar gerizekalı olamaz orası kabulüm.
  • tanrıyı kanıtlamak için yaratılan tüm ontolojik nedenlerin temelinde bu safsata yatar.

    misal "tanrı zorunlu bir varlıktır. zorunlu varlıklar gerçek olması gerektiğinden tanrı gerçektir."

    tanrının zorunluluğu baştan ön kabul edildiğinden, cümle kendi kendini doğrulayarak döngüsel nedensellik oluşturur.

    ayrıca (bkz: ayetler var ayetler)
  • gerçek olmayan paradoksun, sonsuz bir döngüye girdikten sonra paradoks olmadığına inanmak.
  • döngüsel nedensellikten doğan mantık hatası.
    örn: tanrı vardır çünkü kuran'da yazıyor.
  • türkiye’de hatalı ikilemden sonra muhtemelen en çok yapılan mantık hatasıdır. tamamı için ımmanuel tolstoyevski’nin (bkz: mantık safsataları)na göz atabilirsiniz. ayrıca graham’ın (bkz: anlaşmazlıklar hiyerarşisi)nede bakmanızı tavsiye ederim. adamlar hâlâ bir tartışma esnasında ortaya sunduğu argümanının önerme olduğundan bir haber olmasını zaten geçtim önermesenin doğru olduğunu (ya da doğada bulunduğunu konuyla ilintili olacak şekilde) teyitlemek için yine kendi sunduğunu referans alıyor:) oğlum bu milletten harbiden bir sik olmaz amk eğitim diye boşa bağırıyoruz eğitim bile düzeltmez bunları. tartışma kültürünü dayatsan bak bu sınavda çıkacak ya da maaşına zam yapılacak desen hepsini düşünmeksizin ezberler ama bir fikrin gelişim için doğru bir metot olup olmadığına ilişkin yararına olacağını belirtirseniz “benim ona ihtiyacım yohh!!!” der. sen bunlara ihtiyacının olup olmadığını anlayamamış olabilirsin ancak ben senin sağda solda bayağı ilkel hayat ve dünya görüşlerini karşı tarafa dikte ederken kullandığın sikik terminolojini okumak zorunda değilim. sosyal hayat denilen şey baştan aşağı bağlantılı maalesef amk. bir toplumda yaşıyoruz.
hesabın var mı? giriş yap