• yurt dışına transfer olan ilk türk futbolcusu. futbola kadıköy'de başladı. sırayla fenerbahçe, altınordu ve galatasaray'da oynadı. 1923 yılında almanya'nın karlsruhe phönix takımına transfer oldu.
  • aynı zamanda milli takımda oynayan ilk lejyonerimizdir. *
  • 22 mayıs 1899 doğumlu fenerbahçeli futbolcu.
  • 1916 yılında fenerbahçe'den altınordu'ya içtiği su bile ayrı gitmeyen arkadaşı "otomobil nuri" ile birlikte transfer olmuş bombacı futbolcu.
  • 1924-1928 yılları arasında milli takım formasıyla 3 maçta 3 gol atmıştır.
  • nam-ı diğer bombacı bekir.
  • “bombacı bekir” lakabıyla anılan, yurt dışında forma giyinmiş ilk türk futbolcudur. ve elbette fenerbahçelidir.

    1899’da kadıköy’de doğmuş ve 13 yaşında girdiği fenerbahçe genç takımı ile ilk kez düzenlenen gençler ligini 1913-14 sezonunda kazandılar. 1915’te henüz 16 yaşındayken; fenerbahçe’nin a takımına kadar yükselmiştir.

    1916-1917 yılında, ittihat-terakki’nin politik amaçlarla kurduğu altınordu idman yurdu takımına; fenerbahçe’den ayrılarak katılan 7 oyuncudan birisi olmuştur. altınordu idman yurdu, bu dönemde istanbul futbol liginde şampiyon olmak için fenerbahçe’de bulunan, o dönemin en önemli topçularına transfer teklifi olarak; istanbul’da askerlik vazifesi görmelerini taahhüt etmiş, anadolu’da cephe vazifesi görmeyeceklerini belirterek, bu konuda nazar-ı dikkatlerini celbetmiş ve fenerbahçe, bu dönemde 7 oyuncusunu kaybetmiş, zaten kadrosunun diğer kısmı cephelerde olmasıyla da büyük buhrana girmiştir.

    avrupa turnesine çıktığı 1923 yılında çıkardığı güzel oyunla dikkatleri üzerine çekti. karlsruhe phonix kulübü tarafından transfer edildi.

    uzun yıllar almanya’da futbol oynadı. bu arada fenerbahçe takımının önemli yabancı maçları için almanya’dan geldiği gibi, 1924 ve 1928 olimpiyatları için milli takıma çağrıldı ve bu maçlarda milli forma altında oynadı. 1927 yılında fenerbahçe’nin istanbul’da ünlü çek takımı slavia’yı 1-0 yendiği maçta galibiyet golünü attı.

    refet'in oynadığı 4 yıl boyunca phönix karlsruhe, reskipleri karlsruher fv'nin ardında kaldı. 1921-22 sezonunda güneybatı liginde rakiplerinin ardından ikinci olan phönix, almanya şampiyonası birinci elemesinde karlsruher ile oynadı ancak elendiler. 1922-23 sezonunda ise refet iyi bir performans göstererek takımının 1923-24'te ilk kez düzenlenecek güney ligi'nde yer almasına sağladı.

    1923'te ise bölgesinin başka takımlarından olan 1. fc pforzheim'a transfer oldu. güney ligi'nin württemberg/baden grubunda 3. oldular. refet, ligde eski takımı phönix karlsruhe'ye karşı da forma giydi. phönix, refet'in gidişinden sonra ligde tutunamayarak küme düştü. refet ise 1926'ya kadar pforzheim forması giydi. sonraki sezon da 3. oldular. 1925-26 sezonunda ise sondan ikinci olup, düşmemek için play-off oynadılar. ancak eski takımı phönix karlsruhe'nin ardından 3. olarak küme düştüler.

    1926'da ise karlsruhe'nin en güçlü takımı olan karlsruher fv'ye transfer oldu. württemberg/baden liginde ikinci oldular. 1927-28 sezonunda ise baden bölgesinin birincisi olup bir üst tura yükseldiler. güney ligi finallerinde ise 4. oldular. takımın penaltıcısı bekir bu elemelerde golleri ile takımına destek oldu. kfv'deki performansı ile takımın onursal kaptanlarından biri olarak seçildi.

    1924 ve 1928 yaz olimpiyatları için türk millî futbol takımına çağrıldı. 25 mayıs 1924 tarihinde oynanan çekoslovakya maçı türkiye tarihinin ikinci millî maçı olması yanında, millî takımın katıldığı ilk turnuva ve olimpiyatlarda oynadığı ilk futbol maçı da oluyordu.

    phönix karlsruhe forması giyen refet, takımın forveti ve kaptanı olarak sahaya çıktı. böylece hasan kamil sporel'den sonra millî takımın kaptanlığını yapan ikinci futbolcu oldu. paris'te oynanan maçta önceki olimpiyatların 4.sü çekoslovakya 3-0 öne geçmişti. refet, 65. dakikada attığı golle takımı umutlandırdı ve türkiye formasıyla gol atan ikinci futbolcu oldu. ancak 3 dakika sonra cevap veren çekslovakya , dakika 75'te ise durumu 5-1 yapmıştı. refet, 84. dakikada bir kez daha sahneye çıkıp durumu 5-2 yaptı. maç böyle sonuçlandı.

    14 ekim 1927'de bulgaristan ile yapılan bir hazırlık maçında ikinci kez millî formayı giydi. 1928'de ise yine olimpiyat millî takıma çağrılan refet, 28 mayıs 1928'te mısır ile yapılan maçta forma giydi ancak türkiye maçta hezimete uğradı. maç 6-0 mağlubiyetle devam ederken refet, 81. dakikada attığı golle takımın şeref golünü attı. türkiye bir gol daha yiyerek maçı 7-1 kaybederek elendi.

    attığı sert şutlarla kale direklerini kırdığı, sahaları çevreleyen tahta perdeleri parçaladığı ve bir mandanın kaburga kemiklerini kırdığı söylentileri halkın dilinde dolaştı. bu söylentilerle türk futbolunda bir kahraman haline geldi. ve “bombacı bekir” namını aldı. futbolu bıraktıktan sonra almanya’da kaldı. uzun süren bir hastalıktan sonra almanya’da öldü ve orada toprağa verildi.
hesabın var mı? giriş yap