• ışık tanrısı. ayrıca koyunların koruyucusu olarakta adlandırılmıştır. (bkz: kelt tanrıları)
  • bir zamanlar galya, şimdiki zamanlar ile fransa kökenli belenus, ya da bir başka adı ile belen çoğu kabile tarafından baş tanrı kabul edilmiş, uğruna 1 mayısta (hayır işçi bayramı değil) beltaine kutlanmış, dönemin ve yörenin ana tanrıça'sı belisama ile birlikte yere göğe sığdırılamamıştır, ki ben de kendisini muhabbetle selamlarım.

    eski fransızca'da galce'den geçen ismi ile bélin adı verilen koç, bildiğimiz üzere o dönemin insanlarına pek çok şey ifade etmiş olan zodyakta balık'tan sonra gelen burçtur, ve fakat bu ekinoksiyal döngü nedense ters gittiğinden, koç dönemi balık döneminden önceki 2000 seneyi kapsar, balık ise malum olduğu üzere hristiyanlığın ve isa'nın sembolüdür, hatta hatırlayalım isa balık tutmakta olan gelecekteki havarilerine "i will make you fishers of men" demiştir, bizans dönemi eserlerinde bu sembolün ağırlıklı kullanımına rastlanabilir. konudan çok sapmadan, koç takımyıldızının 2000 senelik hükümranlığı ise belenus'u temsil etmiştir, ki bu dönem kelt uygarlığının yükselişine sahne olmuştur.

    belen, ya da roma dönemi sırasında anıldığı adı ile `belenus'un adı hala özellikle, ama kesinlikle orayla sınırlı kalmamak üzere, fransa'daki çeşitli yer isimleri ile yaşamaktadır. zamanında "belen'in toprakları" manasına gelen belengaard, zamanla bellegarde'a ve türevlerine dönüşmüştür. en bildiğimiz örneği belgrad olmak üzere, blenes, bléneau ve balin gibi isimlerde bu galya tanrısının imzası vardır. bundan böyle belgrad ormanı'na gittiğimizde aklımızda bulunsun ki oturuşumuza kalkışımıza dikkat edelim.
  • ayrıca bahsetmeden geçersek sinirinden kafasındaki defne yapraklarını yer, julius caesar da gallic wars adlı ünlü eserinde bu kültürden bahseder. özellikle dinlerini, gelenek ve göreneklerini anlatırken, kelt tanrıları'nı roma'nınkiler* ile karşılaştırma yoluna gitmiş, yunan ve roma tanrıları eşleştirmesine benzer bir sistem ile açıklamaya çalışmıştır ki buna göre belenus yunan ve roma pantheon'unda aynı adı taşıyan apollo'ya eşdeğer idi.

    yanlış olan ise, her ne kadar özellikle kıta keltleri (fransa, isviçre, doğu avrupa) roma imparatorluğu ve dolayısı ile kültürü etkisi altında kalmış da olsalar, hem kültürleri, hem inanç sistemleri hem de yaşayışları tam bir bürokrasi devleti (hatta tam adı ile devlet) olan roma'dan çok farklı olan bu iki halkın bu derece basitçe karşılaştırılmasıdır. julius caesar'ın elbette konumu dolayısı ile bunu yapmış olması çok da şaşırtıcı olmasa da, özellikle mitolojileri referans alındığında, örneğin belenus ışığın ve güneşin tanrısı olması sebebi ile hem apollo ile, hem de baş tanrı olmak ayrıcalığı ile jupiter ile identify etmektedir. bunun yanında gök gürültüsü ve yıldırımların tanrısı taranis de roma pantheon'unda aynı özellikleri taşıyan jupiter'le çakışmaktadır.

    özetle belenus'a "keltlerin apollo'su", taranis'e "keltlerin jupiter'i" ve dahi belisama'ya "keltlerin minerva'sı" demiş olan roma yaklaşımına prim vermemek, her mitolojik kişiliği kendi başına tanımlamak gerekiyor. zaten roma ne ki, bildiğin emperyalizmin ilkçağ temsilcisi.
  • bir multiverse tanrisi olarak (bkz: planescape) (bkz: the celtic powers) (bkz: the powers of the multiverse)

    intermediate power "the sun"

    area of control: sun, light, heat
    alignment: neutral good
    symbol: solar disc and standing stoens
    worshiper/alignment: any good
    home plane/layer/realm: elysium/thalasia/isles of the blessed
    known proxies: none
  • asterix' de de geçer. türkçe çevirilerinde belenos olarak geçmektedir.

    adının şöyle varyasyonları mevcuttur:

    belanos
    belemnus
    belenos
    belenus
    belinos
    belinu
    belinus
    bellinus
    belus
  • bel veya belus olarak da bilinir. kelt mitolojisindeki ışık ve güneş tanrısıdır. avrupa hristiyanlık virüsüne bulaşmadan önce italya'dan, britanya'ya kadar olan bir belenus kültü vardı aslında. aydınlık ve parlak sıfatı tamamen ona adanmıştı. apollo'nun kelt eşdeğeridir. apollon tapınaklarında olduğu gibi belenus tapınaklarının da iyileştirme, şifa özelliği olduğuna inanılırdı. burada bulunan su kaynakları kutsal olarak nitelendirildi. aynı zamanda kelt dönemi britanya'sında havaların ısınması ve günlerin uzamasını müjdeleyen ilkbahar festivali beltane (nevruz bildiğiniz) de belenus'dan gelmektedir.
hesabın var mı? giriş yap