• jeffrey arnett tarafından öne sürülen kavramdır. (bkz: emerging adulthood)
    18-25 yaşları arasında ergenlik döneminden yetişkinliğe geçerken yaşanan kendini arada hissetme dönemidir.
    eğitim süresinin uzaması, bir işe girme yaşının gecikmesi, bunların doğal sonucu olarak da evlenme ve ebeveyn olma konusunda belirsizlikler yaşanması; kişide kimlik arayışı, kendine odaklanma, arada kalmışlık hissi gibi problemlere yol açar. bu dönemdeki kişiler genel olarak sosyalleşmede azalma, yalnızlık yaşamaktadır ve ekonomik olarak çevrenin beklentileriyle karşı karşıya kalmaktadır. bununla birlikte kariyer olanakları olarak da bireyin önünde çok fazla seçenek vardır. x firmasında staj yapmak, düşük maaşla bir firmada çalışmak, yüksek lisans, yurt dışında doktora yapmak gibi pek çok olanağın bulunduğu büyük umutlar ve beklentilerin olduğu bir dönemdir.
    bu dönemi güzel değerlendirmek gerekir efendim.
  • gelişim dönemleri her bir alt dönemi çeşitli özellikler ve gerek bilişsel gerek fizyolojik kazanımları içinde barındıran alt dönemlere ayrılmıştır. son zamanlarda ergenlikle yetişkin arasında “beliren yetişkinlik” dönemi arnett tarafından önerilmiştir. bu dönem için yapılan çalışmalarda katılımcılar kendilerini ergenlikte hissetmemekle birlikte yetişkinliğin beraberinde getirdiği kazanımlara da sahip olmadıklarını düşünmektedirler.

    beliren yetişkinlik döneminin ortaya çıkmasında en önemli olan faktörlerden birisi değişen demografik yapıdır. tarım toplumunda toprak sahibi ebeveynin sürdürdüğü geçim aracını çocuğuna devretmekte çocuğun eğitim, yeni iş bulma vb. gibi kaygıları olmamakta buna bağlı yeni alternatifleri değerlendirme ihtiyacı hissetmemektedir. iş sahibi olmanın ardından evlenme ve ebeyveyn olma süreçleri birbirini takip ederek yetişkinliğin tanımını sorumluluk ve istikrar noktasında ortaya koyarken, günümüzde durum böyle değildir.

    günümüzde yüksek eğitim öğrenimine katılım 50 sene öncesine göre artmış, ekonomik kaygı kişiyi kariyerinde ulaşabileceği en son noktayı zorlama ihtiyacını beraberinde getirerek, lisans sonrası eğitimine de devam etmesine neden olmuştur. eğitime ayrılan zaman evlilik ve ebeveyn olma yaşını erteleyerek kişinin yetişkin olmanın beraberinde getirdiği sorumluluklarını ertelemesine sebebiyet vermiştir.

    yapılan çalışmalarda arada kalmışlık hali beliren yetişkinliğin özelliklerinden biridir. ergenlik dönemindeki yaşantıda olduğu gibi ebeveynlerle birlikte yaşama ve onların iznine tabi davranmaya göre daha özgür ve kendilerini keşfetme ihtiyacı hissettikleri olan beliren yetişkinlik, kimlik keşfinin ve kendine odaklanma gibi özelliklere sahiptir. henüz iş hayatı ve aile sorumluluğunun alınmadığı bu ara dönem bireyin ne olmak, ne yapmak istediğine dair çokça düşünme fırsatı bulduğu bir dönemdir.
hesabın var mı? giriş yap