• her tarafta monica bellucciler dolaşır. çok mübarek bir yerdir.
  • (bkz: kanlı sınırlar)

    "...abd neden özgür belucistan istiyor?
    abd açısından bu bölgede kukla bir belucistan devletinin kurulması, çin'in gwadar limanı ile perçinlenen inci şeridi stratejisini tersine çevirmeye, dolayısıyla çin'in bölgedeki yükselişini engellemeye ve çin'in enerji gereksinimini sağladığı stratejik tanker geçiş noktalarını denetim altına almaya, pakistan belucistan'ı üzerinden iran'a sızmaya, iran ile pakistan arasına kukla bir beluci devleti sokarak iran-çin ve iran-hindistan arasında varolan boru hattı anlaşmalarını bertaraf etmeye ve abd'nin bölgedeki askeri varlığını güvence altına almaya yarayacak.

    zira sözkonusu boru hatları, belucistan bölgesinden geçecek. hedeflenen boru hatları, iran'ın yükselen çin ve hindistan ile bölgesel işbirliğini güçlendirmesi bakımından abd'nin geleneksel körfez stratejisine büyük bir meydan okuma anlamına geliyor. ancak esas tehdit, çin'in hint okyanusu'nda varlığını güçlendirmesi ve fars körfezi'nin girişinin güvenliğini ele geçiriyor oluşu.

    bu durum abd'nin körfez'deki varlığına cepheden bir meydan okuma anlamı taşıyor. tüm bu gelişmeler, abd ile çin arasında güçlenen çelişmelerin derinleşeceği ön cephenin belucistan olacağı düşüncesini güçlendiriyor..." (özgür belucistan - orta asya'nın kürdistan'ı)
  • abd'nin büyük ortadoğu projesi kapsamında bir sonraki özgürleştireceği* toprak parçası. tabii bu süreç siyasi mi olur silahla mı onu önümüzdeki günler belirleyecek.*
  • dilleri farsça'dan çok kürtçeye benzer belucilerin.
  • bölgesel vekalet savaşının yeni adresi: belucistan - dr. göktürk tüysüzoğlu

    iran’ın güneydoğusu ve pakistan’ın batısında yer alan oldukça büyük bir toprak parçası olan belucistan, siyasal olarak da bu iki ülke arasında bölünmüş durumdadır. pakistan tarafında kalan belucistan toprakları, bir eyalet olarak pakistan topraklarının %44’ünü oluştururken, aynı zamanda bu ülkenin ekonomik olarak en az gelişmiş bölgesidir. dağlık bir yapıya sahip ve çöllerle kaplanmış olması, bölgenin az gelişmişliğine gerekçe olarak sunulmak istense de, işin içerisinde başkaca faktörlerin de yer aldığı da bilinmektedir. nitekim 7,9 milyonluk nüfusu ile pakistan’ın toplam nüfusunun yalnızca %5’ini oluşturan belucistan’da kimlik tabanlı bir anlaşmazlık da mevcuttur. bölge halkının önemli bir bölümü beluci etnik kökeninden gelmektedir ve afganistan’a sınır olan eyalette önemli bir taliban etkinliği de görülmektedir. ekonomik az gelişmişlik ile aşiretlere dayalı toplumsal yapı, etnik ve dinsel ayrılık ile birleştiği noktada belucistan’ı pakistan’ın geri kalanından soyutlamaktadır. tarihsel belucistan topraklarının batı kısmını oluşturan ve iran topraklarında bulunan kısım ise iran’ın sistan-belucistan eyaleti’dir. sünni beluciler ile şii sistanilerin yaşadığı zahedan merkezli bu eyalet, toprak bakımından iran’ın en büyük yönetimsel birimi olmasına karşın yalnızca 2,5 milyonluk bir nüfusa sahiptir. bu bölge de, tıpkı pakistan’daki belucistan eyaleti gibi, afganistan sınırında bulunmaktadır ve iran’ın en az gelişmiş topraklarını ifade etmektedir.

    görüldüğü üzere, belucistan, siyasal varlığı iki ülke tarafından parçalanmış, etno-kültürel ve dinsel ayrımcılığa/farklılığa dayalı toplumsal sorunlar ile yaşamak zorunda kalmış ve az gelişmiş büyük bir toprak parçasıdır. ne var ki, belucistan çok önemli bir coğrafyada konumlanmıştır. zira belucistan’ı çevreleyen pakistan, iran, hindistan ve afganistan gibi bölgeler, asya’nın uluslararası sistem içerisindeki rolünü ve geleceğini şekillendirecek aktörlerdir. belucistan’ın en önemli özelliklerinden biri de umman denizi’ne ve hint okyanusu’na kıyısı olması ve enerji kaynakları ve ulaştırması anlamında çok önemli bir role sahip hürmüz boğazı’nı kontrol edebilecek bir bölgede yer almasıdır. bu bağlamda ele alındığında, bugün ve gelecekte belucistan topraklarında (özellikle de pakistan tarafından kalan kısmında) yaşanabilecek toplumsal ya da siyasal çatışmaların ve kimliğe yaslanan taleplerin ardında nelerin olduğunu/olacağını çok yakından izlemek gerekmektedir.

    peki, belucistan’daki etno-kültürel, bölgesel ve siyasal istemleri kim ya da kimler yönlendirebilir? bu sorunun yanıtı konjonktüre göre farklılışabilecek olmakla birlikte esas aktörler ortadadır. her şeyden önce, pakistan’ın ezeli rakibi olan hindistan’ın bu bölgedeki ayrılıkçı ya da çatışma yanlısı istemleri pakistan’ı sıkıştırabilmek ve bu ülkenin kendi istediği yönde hareket edebilmesini sağlayabilmek için kullanmak isteyebileceği ortadadır. hint okyanusu ve umman denizi’nde kendi denetiminde kalacak bir enerji köprüsü kurmak isteyen ve ayrıca hürmüz ve basra’dan çin’e ulaşacak enerji köprüsünü kontrolü altında tutmayı amaçlayan hindistan, belucistan’daki huzursuzluğu kendi çıkarları ve politikaları doğrultusunda manipüle etmesi beklenebilir. böyle bir manevra pakistan’ın hint okyanusu ve umman denizi’ndeki etkinliğini de baskılayabileceği için hindistan açısından önemlidir.

    hindistan’ın dışında bölge ile ilgili olan bir diğer aktör, belucistan topraklarının batısını kontrolü altında tutan iran’dır. iran, belucistan topraklarının tamamında etkin hale gelebilecek bir ayrılıkçı girişimin, kendi topraklarına da yansıyacağını çok iyi bilmektedir. bu nedenle, iran, özellikle pakistan topraklarında aktif bir görünüm sergileyen ve abd tarafından, gerek pakistan’ı kontrol altında tutabilmek, gerekse de iran’daki belucileri etkileyebilmek amacıyla kurulduğu iddia edilen, beluci kimliğine dayalı sünni örgüt cundullah’ın eylemlerinden çekinmektedir. iran’ın, kendi topraklarında yer alan sistan-belucistan eyaleti’ne, hindistan’ın ekonomik yardımları ile kurduğu çabahar limanı, bu ülkenin umman denizi kıyısındaki en önemli limanıdır. çabahar limanı, aynı zamanda, hindistan’ın pakistan-çin işbirliği ile inşa edilen gwadar limanı’na vermek istediği bir cevap olarak da görülebilir. çabahar limanı’nın inşası abd’yi oldukça rahatsız etmiştir. iran ile hindistan’ın yakınlaşması, abd’nin karşı olduğu bir husustur. bu çerçevede ele alındığında, çabahar limanı açılır açılımaz cundullah’ın bu şehirde düzenlediği intihar saldırısı daha anlaşılır bir hal almaktadır. abd, çabahar özelinde beluci kimliğini uyandırmak istemiş ve rahatsızlığını cundullah üzerinden hem iran’a hem de hindistan’a göstermek istemiş olabilir.

    belucistan, çin için çok önemlidir. nitekim çin, pakistan’ın hindistan ile olan ezeli anlaşmazlığına ve pakistan ile iran arasındaki enerji terminali olabilme konusundaki rekabete eklemlenerek, pakistan topraklarında yer alan ve iran sınırına 72 km. mesafedeki gwadar şehrine büyük bir liman yatırımı yapmıştır. pakistan’ın karaçi ve port kasım’dan sonra açılan üçüncü limanı olan ve belucistan topraklarında yer alan gwadar, günde 15 milyon varilin üzerinde petrolün geçtiği hürmüz boğazı’nı kontrol imkanı tanımaktadır. çin’in sağladığı fonlar, verdiği teknik destek ve hatta sağladığı işçiler ile yapılan gwadar limanı, bu ülkenin geliştirdiği inci dizi stratejisi’nin bir ürünüdür. ortadoğu petrolü ve doğalgazına bağımlı olan çin, bu bölgeden gelen enerji kaynaklarını hindistan ve abd tarafından yakından izlenen hint okyanusu ve malakka boğazı’ndan geçirmektense gwadar limanı’ndan çin’e ulaşacak boru hatları ile ülkesine taşımak istemiş ve bu konuda başarılı da olmuştur.

    kaynak: http://politikaakademisi.org/…ni-adresi-belucistan/
  • büyük iskender'in efsane-gerçek karışık tepe noktalarından birine tanıklık etmiş çölü barındırmaktadır... ordusunun bir miğferde biriktirerek kendisine sunduğu son suyu içmeyip yere dökmesinin de ötesinde, asıl konu en başta bu çöle girmeleri için hiçbir pratik sebep bulunmamasıdır. bu noktada, makedon kralı, korint ligi hamisi, pers kralı, asyanın hakimi ve mısır firavunudur. fani bakış açısından değerlendirildiğinde, kaybedecek çok fazla şeyi vardır.

    kimilerine göre, dünyanın sınırlarına olan yolculuğunda kendisine isyan eden ve geri dönmelerine sebep olan ordusunu cezalandırmak istemiştir. olabilir tabi ki ama ordunun bir kısmının deniz yoluyla sağ salim geri döndüğünü düşündüğümüzde, cezalandırma fikri biraz havada kalıyor. daha heyecanlı olanı ikinci alternatiftir.

    uzun zaman önce, dünyanın dört köşesinin kralı büyük kiros bu çölü geçmeyi denemiş ama muvaffak olamamıştır. yapılamayanı yapmak isteyen iskender, kasten ordusunu çöle sokmuş ve tüm kayıplarına rağmen mucizevi bir şekilde çölü geçmeyi başarmıştır. "zülkarneyn acaba iskender mi?" gibi tartışmaların temelinde de bunun gibi inanılmaz maceraların kulaktan kulağa yayılması olduğunu düşünüyorum.

    (bkz: büyük iskender/@deliogul)
    (bkz: granikos savaşı/@deliogul)
    (bkz: issos savaşı/@deliogul)
  • antik çağlarda gedrosia adıyla bilinen ve büyük iskender'in pers ahameniş kralı kiros'tan daha büyük ve daha yenilmez olduğunu göstermek için senelerce savaş ve seferlerden bitap düşmüş ordusunu tüm zorluklara karşın geçirmeyi başardığı devasa çölü de içinde barındıran hürmüz boğazı'nın doğusu, indus nehri'nin batısı ve paştun yöresinin güneyinde kalan geniş bölgeye verilmekte olan isim.

    bu arada bu isimle bir de devlet var olmuşsa da ömrü bir hayli kısa olmuştur. afganistan şahı ahmed durrani, 1750 senesinde bölgeyi afgan krallığı'na bağladıktan kısa bir süre sonra mir-î nasır han önderliğinde ayaklanan belucistan halkı 1758 senesinde bağımsızlığını kazanmıştır. ne var ki bu maceranın sonu bir asır sonra birleşik krallık boyunduruğuna girmeleriyle son bulmuştur.

    günümüzde de bölgedeki üç ülke arasında bölünmüş bir coğrafya olan belucistan, etnik çatışmalar ve bağımsızlık eylemlerine sahne olmaktadır. beluci etnik kökenli olup pakistan, afganistan ve iran'a yayımış nüfusun tahminen 12 ilâ 15 milyon arasında olduğu düşünülmektedir. bu rakamın yüzde 70 ilâ 75'i ise pakistan sınırları içerisinde yaşamaktadır.
  • https://www.youtube.com/watch?v=wkxb7id2itw

    en büyük ayrılıkçı silahlı örgüt olan bla abd tarafından 2019'da terör örgütü listesine alınmış. ancak yakın dönemlerde pakistan-çin ile yakınlaştıkça ve çin yatırımları beluc bölgesindeki doğal kaynakların çıkarılmasına yoğunlaştıkça bla çin yatırımlarını hedef almaya başlamış.

    bu batı'ya karşı tavır almaya başlayan, gerek ihvancı-islamcı gerek çinci batı-karşıtlığı üzerinden atar gider yapan pakistan'ın abd tarafından üzerinin iyice çizilmesinin önünü açabilir zaten. abd'nin afganistan gibi lojistiği zor, pakistan'a bağımlılık yaratan sıkıntılı bölgeden çıktığını da göz önüne alırsak önümüzdeki dönemde batı beluclarda ortadoğu'da kürtlerde olduğu gibi bir dost görmeye başlayabilir.
    komünizmie karşı nato dostluğunun ekmeğini yemiş olan ve askerin çok büyük güce sahip olduğu iki ülke, pakistan ve türkiye, içlerindeki ayrılıkçı hareketlere karşı anti-demokratik sert müdahalelerde bulunduğunda batı uzun yıllar sesini kısık tutuyordu. ancak bu iki ülkenin gittikçe batı karşıtı bir trende evrilmesi, bu ülkelerdeki batı'ya sıcak bakan, islamcı olmayan azınlıkların kurmuş olduğu örgütlenmeleri değere bindirebilir. keza bu durumu suriye'de pyd ile görüyoruz. ancak çin'in pakistan'daki varlığı ve yatırımlarını hedef alan belucların bu mücadeleleri sayesinde batı'nın gözüne girmesi, özgür bir belucistan söyleminin batı kamuoyunda tartışılmasının önünü açarsa da şaşırman. keza umarım öyle olur. şu pakistan denen iğrenç diyar ne kadar ayrı idari yapılara dağılırsa o kadar iyi.
  • yeni ortadogu haritasi'nda; iran ve pakistan'in tam da petrolun oldugu bolgelerinde konuslanmis memleket. (bkz: ne tesaduf) (bkz: gwadar) turkcesi de pelusistan olacaktir buyuk ihtimalle.
  • iran ve pakistan tarafından paylaşılan coğrafi bölge,alt taraflarda hemen hint okyanusu kıyılarında.
hesabın var mı? giriş yap