• merhaba, ben kerem cankoçak.

    her tür sorunuzu yanıtlamaya hazırım. burada süre yetmeyeceğinden veremeyeceğim cevapların uzun yanıtlarını youtube kanalımdan da bulabilirsiniz.

    kanıt

    edit: soru cevap için süremiz bitti ancak sorularınızı silmeyin. boş vakitlerimde girip cevaplayamadıklarımı cevaplamaya çalışacağım.

    sorularınıza verilmiş yanıtları görmek için şu bağlantıyı kullanabilirsiniz: (bkz: ben kerem cankoçak sorularınızı yanıtlıyorum/@kerem cankocak)

    not: soru cevap etkinliğini mobil ve web tarayıcınızdan takip edebilirsiniz.
  • merhaba nasılsınız?
  • "atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun " deyip eski foça'ya yerleşmek aklınızdan geçti mi hiç?
  • hoş geldiniz, ekşi sözlük'ü takip ediyor musunuz?
    • pek etmiyorum. nadiren google'dan arama yaptığım zaman ekşi sözlük'e gönderme yapınca giriyorum. özel olarak ekşi sözlük'ü takip etmiyorum.
  • kerem cankoçak kimdir ?
    • 1963 yılında ankarada doğdum. ilkokuldan sonra galatasaray lisesi'ne girdim. yatılı okudum. 8 sene. 82'de mezun olduktan sonra boğaziçi fizik bölümüne girdim. lisansı bitirdikten sonra doktora için isveç'e gittim. ama hemen doktoraya başlayamadım. önce 2 sene çalıştım. burssuz gittim. sonra 91'de stockholm üniversitesi'nde fizik bölümünde asistan oldum ve 92'den itibaren cern'e gitmeye başladım. o yıllarda cern'de delphi deneyinde çalışıyorduk. 92'den beri cern'deki birçok deneye katıldım. şu anda cms deneyindeyim. şu anda itü'de öğretim üyesiyim ve cern'deki cms deneyine katılmaya çalışıyoruz ama türkiye'den çok zor oluyor. 10 yıldır itü'deyim. eşim riitta ve oğlumuz yunus'la birlikte kadıköy'de oturuyoruz..
  • (bkz: kerem cankocak kim amk)

    edit piaf: lan sozluk klisesi kullandik diye hocanin yalak fanboylari abuk abuk mesaj atiyor. bide yalaklikta sınır tanimayan sigir alta yaziyor. olm cok malsiniz caner taslamanin fanboylari gibi takilmak size bsi kazandirmaz.
  • solaris tarzı film öneriniz var mı?
    • çok var ama şimdi hepsi birden aklıma gelmez. örneğin en son westsworld'ü sevdim.
      aklımda daha çok kitap var. bilim kurgu okurum. ursula k. le guin'in mülksüzler'ini tavsiye ederim. ona cevap olarak yazılmış samuel delany'nin triton'u da çok güzel ama bunların filmi yok.
      solaris'in filmi de bu arada kitabı kadar güzel değil. kitabını tavsiye ederim. ayrıca solaris'in yazarı stanislaw lem'in bütün kitapları çok güzeldir.
  • merhaba

    sizi daha yakından tanımamız için kendinizden biraz bahseder misiniz?
  • neden fizik?
    • bence felsefe ile fizik ayrı alanlar değil ve ikisi de "nereden geldik, nereye gidiyoruz" gibi sorulara cevap veriyor. dolayısıyla fizik aslında bir tür merak duygusundan tercih ettiğim bir dal. çocukluğumdan beri bir sürü şeyi merak etmişimdir. aletler nasıl çalışır, bir kimiz, insanlar ve dünya nasıl ortaya çıktı, dünyanın etrafında dönen cisimler nedir gibi her tür soruyu merak etmişimdir. bu soruların cevabının başlangıcının fizikten başladığını düşündüğüm için fizik.
  • merhaba,

    cern'de ne bulundu en son? evrenin sırrı çözüldü mu?
    • cern'de en son higgs parçacığı bulundu 2012'de. evrenin sırrı çözülmedi. hiçbir zaman da tam olarak çözülmeyecek. her zaman henüz yanıtlanamamış sorular kalacak. bilim toptan yanıtlar vermez, onu ancak din gibi bilim dışı yaklaşımlar verir. bilim parça parça gerçeğe ulaşmamızı sağlar. şu anda büyük patlama'nın başlangıcına kadar biliyoruz. ondan öncesini henüz bilmiyoruz ama bu konuda birçok bilimsel öneri var. onlar zamanla test edilecek, bazıları doğru çıkabilir. cern'de şu an standart model ötesi modeller test ediliyor. çünkü standart modelin cevap veremediği bazı sorular var. örneğin kara madde nedir bilmiyoruz. sonra higgs parçacığını bulmak tek başına yetmiyor. higgs parçacığının kütlesine gelen kuantum düzeltmeleri, higgs parçacığının kütlesini kat kat aşıyor. dolayısıyla kuramda ince ayar yapmak gerekiyor. özetle yeni parçacıklar bulmamız gerekiyor. mesela süper simetrik parçacıklar gibi parçacıklar bulursak o zaman higgs'in doğallık problemi ortadan kalkabilir. bu konu çok uzun youtube kanalımdan bu konudaki videoları izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/…d7taivwkb7sbps4afag/videos
hesabın var mı? giriş yap