• sertab erener'in dört yıl aradan sonra yayınlanan on ikinci stüdyo albümü.

    geçtiğimiz dört yılı yoğun bir konser programıyla geçiren ve sadece birkaç single yayınlamakla yetinen erener, nihayet dört yıl sonra sahalara geri döndü. erener, piyasada her önüne gelenle çalışmak yerine fazlasıyla seçici davranıp üç beş isimle çalışan, ekibini kurduktan sonra da uzun yıllar o ekiple yoluna devam eden bir isim. bu albümde de erener'in uzun süredir çalıştığı ersel serdarlı var. eşi emre kula hem şarkıların yazımı hem albümün prodüksiyonunda karşımıza çıkıyor. bir önceki albümde adı olmayan sezen aksu geri dönmüş. kırık kalpler albümü'nde çalıştığı can bonomo'yla yine çalışmış. redd grubunun solisti doğan duru sürpriz isim. esas öne çıkan şey ise erener'in şarkı yazarı olarak aktif bir şekilde yer alması. on üç şarkının beşini tek başına yazmış, üçüne de katkıda bulunmuş.

    kırık kalpler albümü'nün prodüksiyonunda çok iyi iş çıkaran emre kula, bu albümün de üstesinden gelmiş. prodüksiyon çok sağlam, sound olarak bir konsept yakalamış. eşiyle birlikte albümün üzerinde çok çalışmışlar, bunu anlıyorsunuz. albümün monotonlaştığını hissettikleri noktalarda rock'la harmanlamışlar. buna karşılık konu olarak bir parça dağınık bir görüntü ortaya koyuyor. önce ayrılık temasıyla başlıyor, sonra kendini teselli ediyor. ardından yeniden aşkı buluyor. araya bir sosyal tema sıkıştırıyor. hooop! sil baştan. albümün ortasında aynı sırayla aynı temaları tekrar işliyor. sıfırlayıp başa sarmış gibi. buna rağmen genel anlamda başarılı bir albüm olmuş. erener, kırık kalpler albümü'nde yakaladığı konsepti devam ettirmiş. 90'ların havasından çıkıp biraz daha günümüze gelmişler ama bazı şarkılar eski sertab havası estiriyor.

    şunu baştan söyleyeyim. bu albüm erener'in eski albümleri gibi değil. eğer böyle bir beklentiniz varsa vazgeçin. bu olmayacak. bu kadın elli beş (55) yaşında, elli beş! bundan otuz yıl önce yaptığı albümlerle kıyaslayıp "nerede o albümler, nerede bu albümler" demek abesle iştigal. aynı milenyumda bile değiliz! 20'li ve 30'lu yaşlarındaki gibi hissedip şarkılar ortaya koymasını bekleyemezsiniz. kariyerinde 30 yılı devirmiş biri için bu haksızlık değil mi? bunu hangi isim yapabilmiş ki? hangi şarkıcı kariyerinin ilk dönemlerinde koyduğu tarzı otuz yıl sonra da üretebildi? gerçekçi bir tutum mu bu sizce? gönül isterdi ki şarkıcılar ilk yıllarındaki müziğini kariyeri boyunca koruyabilsin ama olmuyor. tabii bu durum "ne de olsa 30 yılını devirdi, albüm çıkarması yeterli" demek değil. yaşı ya da kariyerinin uzun geçmişi kötü albüm yapmasını mazur göstermez ama yaptığı albümleri bu dönem içerisinde değerlendirmek gerekir, gidip ta otuz yıl öncesiyle kıyaslamak değil. gidin, spotify türkiye top hits listesini açın. bu albüm o listeye göre -başka bir deyişle günümüz müziğine kıyasla- çok ama çok iyi albüm. günümüz rezil pop müziğini düşündüğümüzde sertab erener bize nefes alma şansı sunuyor ki albümü birkaç kez dinlerseniz aslında bazı şarkılarda eski müziğine göz kırptığını da göreceksiniz.

    günümüz kullan-at müziğinden farklı olarak bu albüme biraz zaman tanımak gerek. albüm dinledikçe güzelleşiyor. ilk dinleyişte sizi yakalayan şarkılardan ziyade zamanla kendini sevdiren bir yapısı var.

    albümün kapağı dicle çiftçi tarafından yapılmış. erener -maalesef ki- yaşlandıkça albüm kapaklarında yüzünü gizlemeye devam ediyor. sade albümünün kapağında ortadan bir şey geçiyordu. kırık kalpler albümü'nde tam suratının ortasında mikrofon tutuyordu. bu kez yağlı boya tercih etmiş. bir albüm kapağında yüzünü net olarak gördüğümüz son albüm 2012 çıkışlı ey şûh-i sertab çalışması. albüme geri dönmek gerekirse yağlı boya konseptini tüm kitapçığa uyarlamışlar. çeşitli kadın portreleri şarkılara eşlik ediyor ki hoş bir hava katmış.

    bir bütün olarak rahatıkla dinlenebilen albümün en iyi şarkıları can bonomo imzalı anca gidersin, belki de dönerim ve ben yaşarım parçaları. ardından aç sesini, sormaz ve farz et gelir. buna karşılık kafanı yorma, geçer ve çıkış parçası bu dünya bir parça zayıf kalmış.

    ben yaşarım: albüme adını veren bu ayrılık şarkısı hem albüme hakim olan sound'u hem de konuyu en başından gösteriyor. erener rüya gibi sesiyle albüme sakin bir giriş yapıyor. sözlerini kendi yazdığı şarkıda terk edilmesine rağmen "ben yaşarım" diyen erener, bu asi tarafını albümün geri kalan kısmında da yer yer gösteriyor. emre kula'nın gitarıyla erener'in sesini sonsuza kadar dinleyebilirsiniz.

    farz et: bir üstteki ayrılık temasını devam ettiren erener, bu şarkıda bir öncekinin aksine yaşadıklarına sahip çıkıp "bunlarla birlikte yaşarım" demek yerine "farz et ki bunlar hiç yaşanmadı" diyor. şarkının en vurucu tarafları ise "bize hiçbir şey olmadı sanıyorduk oldu işte" ve "kimse bilmez ne olduğunu sahiden" dediği kısımlar. insan ister istemez iki şarkının da demir demirkan'la alakalı olduğunu düşünüyor. yıllar önce ayrıldıklarında herkes çok net bir sonuca vardı ama gerçekten ne olduğunu kim biliyor? "seninle bir rüya gördük herkesin önünde" dediği bölüm de demirkan'ı çağrıştırıyor. albümün sağlam şarkılarından biri.

    kafanı yorma: tam "ayrılık sonrası" kafasını anlatan bir parça. aslında altyapısı ve nakaratı iyi ancak girişi çok zayıf. hatta "naranaranara nirinay" bölümü eski sertab şarkılarını andırıyor. verse'ler biraz daha güçlü olsa albümün en iyilerinden olabilirdi. altyapısının iyi olduğu düşünülürse bir parça ziyan edilmiş.

    geçer: aralık sonrası kendini "korkma, geçer" diyerek teselli eden erener, ayrılık temasını bu şarkıda da devam ettiriyor. albümü baştan sona dinlerken kendini dinlettirse de diğer şarkılarla kıyaslandığında sönük kalıyor. kötü bir şarkı değil, silik bir şarkı. özellikle bir önceki şarkının hareketli altyapısından sonra daha da durgun bir izlenim veriyor.

    sormaz: şu noktaya kadar çok başarılı bir konsept albüm var elimizde. önce ayrılıkla başladı, sonra ayrılık sonrası sendromunu gördük. ardından kendini teselli etti ve şimdi yeniden nasıl aşık olduğunu anlatıyor. karşısındakiyle diyalog içinde olduğu bu şarkıda erener, o kişiye (muhtemelen kocası emre kula) sitem ediyor. karşısındaki de onu teselli etmek yerine son derece pratik cevaplar veriyor. "gitme ne olur dedim durdum/dedi çocuk olma," "biri mi var dedim sustum/dedi drama yapma" ahahah. sanırım eşi böyle biri. ayrıca şarkı inanılmaz derecede 90'ların sertab'ını anımsatıyor. nakarat özellikle. turuncu albümüne alınmamış parçalardan biri derseniz ben ikna olurum. o kadar benziyor.

    koyudur karanlığı: doğan duru'nun tek başına yazıp erener'e verdiği şarkı hem müzikal hem konu anlamında konseptten bir kopuş. piyanoyla başlayan şarkı yukarıdaki iyiye doğru giden olumlu havayı dağıtıp tekrar ayrılığa dönüyor. altyapısı farklılık gösterse de şarkının nakaratında erener'in dream pop'a geçmesi şarkıya bambaşka bir hava vermiş. keşke şarkının tamamı dream pop olsaydı. halihazırda albümün iyi şarkılarından biri, dream pop altyapısıyla en iyilerden biri olabilirdi.

    aç sesini: ilk şarkıda bahsettiğimiz "asi ve güçlü kadın" imajının en çok hissettirdiği şarkılardan biri ve albümün en iyilerinden. hem altyapısı hem mesajı iyi. şarkının tek bir handikabı var. pre-chorus'lar inanılmaz derecede tarkan'ın öp şarkısının nakaratına benziyor. üstteki şarkı gibi yine keskin bir konu ve sound değişimi var. önceki şarkının sakinliğine karşılık pop rock'la devam ediyor albüm.

    anca gidersin: bana mı öyle geliyor yoksa can bonomo en iyi şarkılarını erener'e mi veriyor, bilmiyorum ama bonomo'nun erener için yaptığı şarkılar kendisi için yaptığı şarkılardan çok daha iyi. belki de dönerim'i çok beğenmiştim, hâlâ sık sık dinlerim. bu şarkı da çok güzel olmuş. çok naif, çok yumuşak. direkt ruhunuza dokunan bir şey var. altyapısı ayrı güzel, erener'in vokali ayrı güzel. önceki ayrılık şarkılarında hatayı kendinde arayan erener bu kez "at suçu üstüme giderken/rahat gidersin" deme cesareti gösteriyor ki hoş bir değişiklik.

    belki de aşk lazım değildir: albümdeki sezen imzalı iki şarkıdan biri ve şunu açıkça söylemek gerekir ki sezen'in sertab'a verdiği şarkılar artık kaliteli gelmiyor. bir önceki albümde yoktu, yokluğunu hiç hissetmedim. bu albüme de bir şeyler katmak yerine sadece yavaşlatmış. bir önceki şarkının ne kadar güzel olduğunu düşünürsek bu şarkı altyapsıyla da sözleriyle de çok zayıf kalıyor. ancak konsepte bir katkısı var. geçer şarkısında kendini "korkma, geçer" diyerek teselli eden sertab, bu sefer "belki de aşk lazım değildir" diyerek teselli ediyor. bir şeyi fark ettiniz mi? konsept koyudur karanlığı şarkısıyla sıfırlandı ve yeniden başkadı. nasıl ki şarkıların ikinci verse'leri yok ve sözler tekrar ediyor, konu olarak konsept de tekrara düştü.

    hepsi aşktan: geçer'den sonra sormaz ile ayrılık havasından sıyrılıp aşka yeniden yelken açan sertab aynı şeyi burada da yapıyor. az önceki şarkıyla kendini teselli etti, şimdi yine aşık oluyor. eğlenceli ve albümü hareketlendiren bir şarkı. melodisi bir parça mehmet ali erbil’le emel sayın'ın aşkım aşkım şarkısını andırıyor, onun dışında albüme renk katan bir şarkı.

    bu dünya: albümün çıkış parçası olarak seçilen bu şarkı dinleyicisine çok net bir mesaj veriyor: hepimiz öleceğiz, önemli olan önce insan olmak. mesajı çok iyi, aslında altyapısı da iyi ama sözler ve verse'ler tüm büyüyü bozuyor. şu konuşma kısmı olmasa ve "ben orta doğu, biz yakın doğu" gibi sözler içermese çok daha iyi şarkı olurmuş. nakaratları zaten güzel. albümde altyapısı en ziyan edilmiş şarkı bu.

    kız leyla: sosyal farkındalık bu şarkıda da devam ediyor. aç sesini ve bu dünya'dan sonra erener bir kez daha toplumsal bir mesaj ele alıyor. sezen imzalı şarkı aslında konu olarak kız çocuklarının nasıl katledildiğine değinmiş. şarkı olarak ise maalesef "ben buradayım" diyen bir parça değil. yine de albüme renk katan bir çalışma.

    belki de dönerim: erener'in bir buçuk yıl önce yayınladığı bu can bonomo imzalı şarkıyı albüme almasına gerçekten sevindim. hani devamlı "nerede o eski sertab" diye hayıflanıp duruyordunuz ya, işte burada o eski sertab. albüm ayrılık şarkısıyla başlayıp ayrılık şarkısıyla bitiyor. yumuşak bir pop şarkısıyla albümü açan erener pop rock ile albümü kapatmayı tercih etmiş. albümden bağımsız olarak söylemek gerekirse belki de dönerim, erener'in son yıllarda yaptığı en iyi şarkı olabilir.

    anca gidersin rock versiyon: bu tür versiyonları pek ciddiye almadığımdan bir önceki şarkıyı kapanış şarkısı olarak kabul etmek istiyorum. erener, bu farklı versiyon olayını belki de dönerim şarkısıyla da yapmıştı. şarkının bu versiyonu da güzel olmuş ama tercih yapmam gerekseydi naif havasından dolayı orijinal versiyonu seçerdim.

    genel olarak bakmak gerekirse eli yüzü düzgün, gayet güzel bir albüm olmuş. kimi yerlerde kariyerinin ilk yıllarına göz kırpmış, kimi yerlerde ise kendini emre kula'nın eline bırakmış. belki tema olarak tekrara düşmek yerine daha uyumlu olabilirdi ama o kadar büyük bir sorun değil. albüm hâlâ çok iyi.

    son olarak ise sertab erener'in sesine değinmek istiyorum. belki albüm kapaklarında kendini saklıyor ama asla kamufle etmek zorunda olmadığı bir şey var: sesi. o kadar güzel bir sesi var ki, bir noktadan sonra "bu sesle ne söylerse söylesin dinlerim" deme noktasına geliyorsunuz. türk müziğinde çok iyi kadın vokallere sahibiz ancak ses rengi olarak sertab erener'in bambaşka bir yeri var. mesele oktav, eğitimli olması ya da sesine çok iyi bakması değil (ki bu ayrı bir konu). ses rengi olarak inanılmaz bir şansla doğmuş. ayrıca belirtmek gerekir. sesine çok çok çok çok çok iyi baktı. ne sigara ne başka bir faktör. hiçbir şey olmasa bile kariyerinin ilk yıllarından bugüne aynı sesi taşımayı başardı ki hem kendine hem de işine olan saygısını gösterir.
  • albüm ile daha fazla zaman geçirmeliyim. ama ben yaşarım ve farzet harika şimdilik.
  • albüm spotifyda yayinlanmistir.
  • tekrar şu saçma sapan süreçte kulaklarımızın pasını silen albüm olmuştur. ben yaşarım ve farzet efsane şarkılar olmuş.
  • slow'ları kırık kalpler albümü formülünde ilerlemiş. ancak bu sefer daha hareketli parçalar var ki gayet iyiler. yine bir can bonomo şarkısı anca gidersin, yine aynı formül var. güzel mi güzel. ama sözlerin teması bile aynı be. sertab bunu yapıyor zaten, bir kanal bulunca ordan yürüyor bir süre.

    çoğu şarkının sözü sertab'a ait. kimisinde destek almış ama bunlar boş beleş sözler değil. üzerinde çalışılmış orjinal cümleler var. gitgide iyi bir söz yazarı oluyor. emre kula ile birlikte kazandığı bir özellik bu galiba. karı koca şarkı üretiyorlar. bence esas güzel ve orjinal işler bu şekilde çıkmış. boşversin can bonomo falan. sezen'in verdiği şarkılar da zayıf kalmış. kendi bildiği yolda yürüsün. sezen'in yazacak sözü mü kaldı bu saatten sonra. sen kalemi eline almışsın işte böyle devam etmeli.

    sormaz, bu dünya ve aç sesini söz sertab, müzik emre kula. zaten sertab'ın kliplendirdiği şarkıları hariç gerisini takip edenleri dinliyordur. biz dinliyoruz. bize değişik işlerle gel.

    albüm kartoneti için:

    https://sertab.com/playlist/ben-yasarim/
  • sertab erener'in haziran 2020'de cikan yeni albümü.

    sertabin en uzun albümü. rengarenk albümü remixleri cikardiginda 50 dakika bile etmiyorken bu albüm 1 saat tam.

    albüm bence tamamen sonbahar albümü. bu zamanda cikmasi gerekiyor muydu? bence gerekmiyordu. tabi anlasma mi vardi ya da sanatcinin heyecani mi bilmiyorum, sertab erener bu albümü bizlerle bulusturdu. fakat, albümün kartoneti bile ben sonbahar renkleriyim diye bagiriyor. sarkilar da gayet sonbaharda dinlenilecek tarzda. yazin kimsenin de acip sertab erener dinleyip diyecegini sanmiyorum. belki, bazi sarkilari sahilde gün batarken sarapla beraber dinlenebilir gerci... neyse bilemioyurm. bence erken bir albüm.

    albümü ben kirik kalpler albümü devami diye beklerken, ask ölmez ve sade'nin biraz daha upgrade edilmis haliyle karsilastim. 2 sebebi var sanirim. birincisi sertabin söz yazmasi. bir seyler karalamasi harika ama bence sertab söz yazmamali ya da bu kadar dominant olmamasi lazim. betimlemeleri metaforlari her ne kadar cok güzel olsa da cok entellektüel yaklasimi var sözlerinde ve o duyguyu gecirmiyor bize. ask ölmez albümünde de kendisi yazmisti cogu sözleri ve özellikle ask ölmez ve ben yasarim albümlerinin hareketli sarkialrina baktigim zaman hem vokal olarak hem düzenleme olarak cok benzetiyorum.
    ikincisi sebep de sanirim sesini tamamiyle kullanmamasi. yorulmadan söylüyor sarkilari. sade albümünde de cogu sarkida yorulmadan akan giden sarkilar yapmisti. iki albümde de birbirine benzeyen sarkilar mevcut tabi.

    ben yasarim - albümü acan sarki. gayet sarki akiyor. sözlerini sertab yazmis. acilis icin bence gayet güzel bir sarki. hos geldiniz, albümün aynen böyle devam edecek niteliginde ve gercekten de albüm cok fazla yükselmeden bitiyor.

    belki de ask lazim degildir - bence albümün en güzel sarkisi. en duygulu sarki. daha ilk kelimeden sezen aksu oldugu belli oluyor. "ben de yoluma giderim" i animsatiyor nedense bana. mutlaka güzel hikayeli bir klip cekmeli bu sarkiya.

    koyudur karanligi - bence albüm bu sarkiyla basliyor. arka arkaya en güzel sarkilar bu sarkidan sonra hep. albümde öne cikan muhtesem sözleri olan düzenlemesiyle hayran birakan sarki. kült olabilecek, muhtemelen sertabin da kliplendirmeyecegi bir sarki olarak kalacak albümde. ama mutlaka mutlaka listenize almaniz gereken sarki. özellikle o sondaki haykirislari! muhtesem muhtesem muhtesem!

    bu dünya - albümü dinleyince bu sarkiyla cikis yapmasi dogru karar olmus. zaten albüm de öyle cok parlayan bir hit yok. bu sarki da onlardan biri aslinda ama keyifli. daha önceden yapilmis hissi var ama yine de güzel. dinlenir mi dinlenir arabada giderken eslik ediliyor.

    kiz leyla - özellikle harbiye, zorlu gibi konserlerinde mutlaka söyledigi bir sarki zaten. albüme koymasi güzel olmus. zamaninda nükhet durunun seslendirdigi ceylan sarkisini tarkan seslendirince patlamisti. bu da öyle olabilir. nedense sertab tam patlatamadi ama gayet duygulu bir sarki. en sevdigim söz "dünyayi kin mi emzirsin"

    belki de dönerim - sarkiyi albümde görünce ve tüm albümün slow olmasndan dolayi emre kula akustik versionunu kullanacaklarini sanmistim ama yanildim. emre kula versiyonu gercekten cok güzel, keske onu koysalarmis ve albüm öyle kapansaymis.

    anca gidersin - koyudur karanliga dan hemen sonra geliyor ve insani hemen kavriyor. ilk gördügümde acaba yildiz tilbenin yürü anca gidersin i mi bu demedim degil. atarli giderli sarki yapacakken ters köse yaptigi bir sarki.

    ac sesini - keske bu albümle baslasaymis albüm. sözleri bana cok "shallow" geldi. cok da öyle mars gibi degil.olmasa da olurdu bence. albüme tam olarak uymuyor gibi.

    farz et - bu sarkida da sertabin sözleri var. albümde cok öne cikmayan ama sonbaharda dinlenilecek bir sarki bence. ama öyle cok da damar degil, ayriligi kabullenmis birinin hikayesi olarak geciriyor duyguyu. askindan ölüp bitmemis aski yasayan.

    kafani yorma - sormaz - hepsi asktan = bu üc sarki albümün hareketli sarkilari, birbirinin ayni ve sözleri tabiki de sertab. ask ölmez hareketli sarkilariyla ayni geliyor bana. keske 3ü de hic olmasaydi. ve sadece slow albüm olsaymis.

    gecer - sözleri sertab'in. bana sözleri tam gecmiyor. hissetmiyorum bir sey bu sarkidan. buna benzer 3432403442903432 sarki vardir sanirim.

    anca gidersin rock versiyonu - olmasa albümde cok büyük bir kayip olmazdi. belki klip ciktiginda single olarak yayinlanabilirdi. konserlerde bu versiyonu kullanacaktir sertab kesin.

    bu da böyle bir sertab albümü iste. icinde cok güzel duygulu sarkilar var. olmamis hareketli sarkilar da var. sertabin söz yazmak yerine genclerden söz alsaydi ve düzenleseydi cok daha güzel seyler cikabilirdi bence.

    albüm kartoneti ve cd cok güzel. koleksiyoncular icin cok iyi bir materyal. herkese iyi dinlemeler.
  • aç sesini albümün en iyisi, kafanı yorma da en vasatı olmuş, eleştirilere katılıyorum.

    https://www.milliyet.com.tr/…-sarki--molatik-15805/
  • son derece basarili sertab erener albumu. kariyerinin otuzuncu yilina yaklasirken sertab hala uretiyor, hala yeni seyler ortaya koyuyor ve yine de artik muziginin imzasi haline gelmis bazi seyleri de bozmuyor, inanilir gibi degil. sadece muzikte degil, herhangi bir kariyerde bu kadar uzun sureli sabit basari takdire sayan. sertab bu ulkenin bir degeri.
    bir onceki calismasi kırık kalpler albümü'nu de cok begenmistim, ama kanimca bir karsilastirma cok dogru degil. ben yasarim daha cesitlilik sahibi, daha 'hem ordan bem burdan' bir album; kirik kalpler albumu ise adi ustunde kirik kalpler icin ozel bir albumdu. ben yasarim'da artik sertab kalp kirikliklarinin en kotusunu geride birakmis (albumun ismini aldigi ben yasarim ile baslamasi, sonra da muhtesem farz et ile devam etmesi tesaduf degil), farkli seyler de dusunmeye ve hissetmeye baslamis, bazi seyler hala hatirlaniyor ama gecmis olmuslar. sahsen ben karanlik albumuleri hep (nedense) daha cok sevdigimden benim icin ben yasarim bir onceki albumun ustune cikmadi, ama gerek de yok. ben yasarim farkli seyleri anlatmak ve paylasmak pesinde, karsilastirma anlamsiz olur.
    albumdeki hemen hemen her sarki cok guzel, aradan secmek zor. sormaz cok basarili, ac sesini keza, hepsi asktan bir baska keyifli hareketli sarki. slowlara gelirsek anca gidersin bir 90lar klasigi olsa hepimiz ozlemle anardik, oyle guzel. belki de ask lazim degildir sezen aksu imzasini 100 metreden belli eden, kederli bir istanbul sarkisi (yukarda bu sarkinin neden hepsi asktan'la art arda koyuldugunu anlamadigini soylemis bir yazar. gayet bilincli yapilmis olabilir mi acaba? *). ama bir koyudur karanlığı var ki... of ki ne of. son yillarda turkce pop'ta yapilmis en saglam islerden biri olabilir. gerek sozu, muzigi, gerek duzenlemesi ve sertab'in vokalleri. bu sarki benim icin albumun zirvesi olmus oluyor.
    cok fazla övmüş olduk, sertab'in pr ekibinden sanilmayayim, ama hakkaten cok begendim. albumun pek bir eksigi yok, yalnizca albumun bence silik sarkilarindan olan bu dunya neden cikis sarkisi olarak secildi hic anlam veremedim. zaten genelde mesaj vermeli sarkilara karsi biraz mesafeliyimdir; selda bagcan yada michael jackson vb. degilseniz bu sarkilarda toplumsal mesaj vereyim konusunu kivirmak biraz zor.
    toparlayalim. ben yasarim her yonuyle dolu, bazen eglendiren, bazen efkarlandiran ama kaliteyi hic belli bir seviyenin altina dusurmeyen dolu dolu bir album olmus. hala boyle kaliteli turkce pop albumlerinin yayinlandigini gormek cok guzel.
  • çıkış parçası bu dünya'ya hayranlarıyla birlikte klip çekmiş. sözleri de koronalı döneme cuk diye oturmuştur.

    albüme gelince sertab erener'in sanatını konuşturduğu, söz yazarlığı konusunda da ne kadar iyi olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

    ruh halim gereği şimdilik favorimse farz et
  • sertab erener'in bugün yayınlanan 13. stüdyo albümü. albüme adını veren, iç hesaplaşmalarla birlikte umudu da hissettiren şarkısının sözleri ise:

    içimdeki yokluğuna ağladım
    geceleri gündüzlere de bağladım
    dudaklarıma ismini yasakladım

    duvarlara yüreğimi yasladım
    yokluğunu hatalarıma bağladım
    geç oldu ama, şimdi anladım
    sel olur, taşarım..
    çöl olur, yakarım..
    taş olur, susarım
    söz olur, uçarım

    söyle ah hırçın özgür,
    hep cesur ve asi ruhum
    şimdi mi sevmekten korkuyorsun

    bu gece tek başıma
    hem gider hem ağlarım
    son defa saçlarıma dertlerimi bağladım
    gün olur küllerimden ben yeniden doğar
    akarım, taşarım yol olur ben yaşarım

    biri seni daha çok sever bir gün umarım
    bilirsin hep ne varsa ben içime atarım
    şimdi hiç vermediğim topraklara konar
    akarım, taşarım yol olur ben yaşarım
hesabın var mı? giriş yap