• hayatta insanın başından geçen, ölümcül olmayan hastalıklardan en kötüsü olsa gerek. yaşama isteğini sömüren, araba kullanamaz, asansöre binemez, sağa sola dönemez, eğilemez, uyku uyuyamaz bir hale getiren bir şey. bilinçli olmayan ve adından bihaber olanların bir anda karşılaştıklarında korkudan ne yapacaklarını şaşırdıkları, uç buçuk attıkları da bilinenler arasında.

    genelde çok tuzlu yiyen, uzun yolculuktan çıkmış ya da şiddetli bir grip geçirmişlerde görülse de bu saydıklarım dışında başınıza geldiyse korkmayın, sadece şanssız kesimdesiniz demektir. tedavisi ilaç değil, doktor kontrolünde yapılan manevra hareketleridir.
  • baş travması nedeniyle de ortaya çıkabilen evlerden ırak, süründüren hastalık. devamlı şiddetli baş dönmesi ve buna eşlik eden mide bulantısı ile hayatınız cehenneme döner. tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır, evde yatarak veya ilaçla geçmez. epley manevrası yöntemi çok etkilidir, genelde bir kaç seans sonra iyileşme görülür. hızlı sonuç almak için doktor tarafından yapılan bu manevra seanslarından sonra spor yapmamak, ani hareketlerde bulunmamak, mümkünse bir süre boyunluk takmak, gece yatarken sırt üstü hafif dik konumda sırta 2-3 yastık koyulmak suretiyle uyumak faydalı olur. bir defa pozisyonel vertigo olmuşsanız maalesef hastalığın tekrarlama riski vardır. ancak semptomlar ilk başınıza geldiği zaman ki gibi panik yaratmaz, tıpış tıpış doktora gider, ben bir `epley manevrası` alayım dersiniz.
  • tek ilacı, eminönü'nde 1 tl'ye tavuk döner-ayran ve üstüne kerhane tatlısıdır.
  • santral vertigoyla ayırıcı tanısına gidilmesi gereken hastalık.
  • devam ettiği sürece kişinin hayatını ciddi manada olumsuz etkileyen rahatsızlık.

    benim hikayem bir gece vakti başladı. 00:30 gibi sapasağlam girdiğim yatakta saat 3 civarı ne olduğunu anlamadığım bir hisle uyandım. gözümü açmadan hissettiğim boşlukta düşüyorum gibi bir his ve mide bulantısıydı. gözlerimi açar açmaz, odanın resmen fırıl fırıl döndüğünü gördüm. yerimden kalmak istedim yapamadım. biraz hafifledi, gittim kustum. daha önce öyle bir baş dönmesi yaşamayınca korktum ama çokta pimpirikli değilimdir, heralde üşüttüm, tansiyonum düştü galiba diye düşündüm. yattım 5 dakika geçti geçmedi sola dönmemle her yer yeniden dönmeye başladı. sanki lunaparkta balerine binmişim gibi bir his. tabi tekrar mide bulantısı. o gece defalarca yaşadım bunu. anlamlandıramadım. sabah oldu ayağa kalktım, üzerimde sersemlik var ama geceki kadar kötü değildim. işe gittim, iyi hissetmesem de idare ettim. ayaktayken hiçbir an öyle fırıl fırıl bir dönme hissi yaşamadım. ta ki işten eve gelip uzanana kadar. uzanmamla dünyanın dönmeye başlaması bir oldu. anladım ki bu öyle kendi kendine geçecek bir şey değil. bir kbb uzmanına gittim. tanı olarak bppv kondu. manevra hareketleri uygulandı. ilaca gerek görülmedi. o geceyi rahat atlattım, ertesi geceyi de. artık geçti sanıyordum ki tekrar başladı. doktor yolu yine göründü tabi. bu defa doktor bi takım tetkikler istedi. neyse ki baş dönmelerinin altında başka bir sebep çıkmadı. fakat ilaca başlattı. minimum 3 ay kullanmam gerekiyormuş bu ilacı. ilk 15-20 gün araba kullanma dedi.

    rahatsızlığın ilk 10 günü gerçekten korkunçtu. bir çok gece defalarca ayağa kalkamayacağım şiddette baş dönmeleri yaşadım. acaba psikolojik mi diye kendimden bile şüphe eder oldum. sadece yattığımda başımın dönmesi birçok kişiye manasız geldi. nihayetinde hafifledi artık.
  • bir süredir tedavisini olduğum rahatsızlık. hatta kullandığım ilaca başlayalı tam 3 ay oluyor. rahatsızlık hissetmezsem ilacı kısa bir süre daha kullanıp bırakacaktım.ilaçla geçirdiğim son günlerdi. son derece de iyi hissediyordum. ta ki düne dek.

    bu rahatsızlığı geçiren birkaç kişi üzüntü ve stresin hastalığı tetiklediğini söylemişti. açıkçası çok saçma gelmişti bu bana. içimden ne alaka kulaktaki kristaller ile üzüntü stres vs. demiş ve bir bağlantı kuramamıştım. bilememişim... dün akşam beni çok üzen bir şey olmuştu. ağlayarak uyumuştum.gece kulaklarımdaki o iğrenç basınç ve baş dönmesi ile uyandım. ve hiç azaldığı yok. yeniden başa döndüm maalesef.

    hastalığı geçiren kişiler varsa tavsiyem ilaç kullanıyorlarsa kesinlikle aksatmamaları ve genelde çok elde olmasa da kendilerini üzecek, strese sokacak şeylerden mümkün olduğu ölçüde kaçınmaları.
  • çoğunlukla psikolojisi bozuk, sevgi yoksunluğu çeken nöroz kadınlarda olduğunu düşündüğüm hastalık..
    ileride bu konu hakkında bilimsel çalışma yapmayı düşünüyorum..
  • gören de delikanlı bir şey sanacak.
    yok pozisyonelmiş, paroksismalmiş, bilmem neymiş...
    rock starı sanki mna koduğumun şeysi. ya da her takıma deva brezilyalı forvet

    bir anda yer gök birbirine giriyor, uzay zaman bükülüyor ne olduğunu anlamadan knock out oluyorsun işte.
    yalnız bunların hepsi bir saniye içinde oluyor.

    semptomlar başta yüksek tansiyonla karıştırılabiliyormuş...
    benim göründüğüm beceriksiz doktor acilde yüksek tansiyon ilacı vererek 'bir şeyin yok anlık tansiyonun yükselmiş günde bir ölçtür' diyerek eve gönderdi. afilli bppv nin yanında bir de ilacın dibe vurdurduğu tansiyonla uğraşırken başımın her dönmesini de tansiyon yükseldi zannederek iyice rezil oldum. 2-3 gün sonra kbb doktoruna gidince öyle anladım meseleyi. bir kaç manevra vs bir şeyler yaparak bir nevi kafayı çalkaladı sanırım. kristaller yerine oturacakmış :) peh peh peh dedim.

    lord hastalığı sanki mna koyim.

    onun dışı bir sıkıntı yok. o kıymetli iç kulak kristalleri tekrar oturana kadar kafa güzel geziyorum işte. kısfmet...
  • dünya üzerindeki en iğrenç hastalık başka bir tanıma gerek yok. olmadığında bile olacak korkusundan kanser olmazsam iyidir diye düşünüyorum.
  • dünyanın gerçekten döndüğüne şahit olursun.
hesabın var mı? giriş yap