• tam ismiyle benim adım 1864 çerkes hikayeleri, elbruz aksoy'un 1864 sürgünü’yle osmanlı ülkesine saçılan çerkeslerin hikâyelerini anlattığı 2018 iletişim yayınları basımı ilginç kitap.

    https://www.iletisim.com.tr/…1864/9554#.xltcakahmyu
  • kitabın içindeki öykülere geçmeden , kitap hakkında “çerkes güzellemesi değil” nitelendirmesi var.öyküleri okudukça bu yargıya ortak oluyorsunuz.çerkeslerin 19.yüzyıldaki rusya da yaşadıkları katliam ve sürgünle sonuçlanan savaşımlarıyla başlayan kitap,osmanlı imparatorluğundan günümüz türkiye cumhuriyetini içeren zaman diliminde ,özet bir tarih anlatıyor.
    sonrasında öyküler başlıyor,acıların mutsuzlukların ,hayal kırıklıkların baskın olduğu;rusya’dan,arap coğrafyasından ve anadolu’dan gelen anıların oluşturduğu kurgu öyküler.
    açık yüreklilikle çerkes köleliği , çerkes gelinliği,çerkes “kaşenliği” kuralları gibi ,çerkes halkını da mutsuz eden gelenek ve yaşam biçimlerini anlattığı gibi ;1915 ermeni tehcirinde ,başta hamidiye alaylarında olan çerkesler olmak üzere yaptıkları katliamları da anlatıyor.at hırsızlığını yer yer mizah unsuruyla bezeyip ,atına sahip çıkamayanlara bir ders olarak niteliyor.
    öyküleri okudukça,yaşanan acıları yüreğinizde hissediyorsunuz.çoğu kahramanla özdeşlik kurup yaşamlarına ortak oluyorsunuz.çerkeslerin sahip olduğu ,anayurtlarından dağılıp yaşadıkları tüm coğrafyada sergiledikleri cesarete saygı duyuyorsunuz.bir parça çerkes kültürü öğrenip , yemeklerinin tadına bakıyor,hiç değilse bir ortamda duyduğunuzda okuduğunuz kitaptaki kahramanları hatırlayacağınız çerkesçe sözcük öğreniyorsunuz.
    elbruz aksoy’un edebi dili çoğu öyküyü sinematografik sahnelerle bezemiş.kitaptan çıkabilecek filmlerin neredeyse senaryosu hazır.
    çerkes kültürü ve tarihine merak duyanlar başta olmak üzere,edebiyat tutkunlarına kitabı öneririm.
    öykülerin bize ulaşmasını sağlayan başta elbruz aksoy olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.
hesabın var mı? giriş yap