• orhan gencebay in 1978 deki albumu

    1. zamansız rüzgar
    2. zalimsin
    3. seveceksin
    4. tutuldu ellerim
    5. her günüm gamlı gecer
    6. kaderimi ciziyorum
    7. sevmek ne guzel
    8. felekten beter vurdu
    9. bir zaman aglayıp
    10. sen
    11. bitecek dertlerimiz
  • orhan gencebay'ın '70'li yıllarda en çok satan albümü. ne ilginçtir ki bu albümdeki şarkıları kullanabildiği tek bir film vardır, o da derdim dünyadan büyük filmi. o dönemde albümler filmler aracılığıyla tanıtıldığından bu tezat dikkat çekicidir. bir diğer konu ise albümün 1978 gibi ekonomik kısıtlamaların en yoğun yaşandığı bir yıla denk gelmesine rağmen çok satmasıdır. hatta plak piyasası o kadar gerilemiştir ki pop ve rock cenahında da kaydadeğer albümlere rastlanmaz o yıl. benim dertlerim'in ilginç bir özelliği albümde hiçbir şarkının ön plana çıkmaması, tamamının sevilmesi ama hiçbir şarkının bugün çoğu dinleyici tarafından hala hatırlanan şarkılar olmaması. albümde bugün klasikleşmiş durumda diyebileceğimiz tek bir şarkı bile yok fakat buna rağmen çok satmış. ben bunu türkiye'de yapılan en iyi (yarı toplama olsa da) albümlerden biri olan sarhoşun biri'nin akabinde çıkmasına bağlıyorum. sarhoşun biri öyle mükemmel bir albüm ki ben de o yıllarda yaşasam orhan gencebay'ın bir sonraki albümünü hiçbir ön değerlendirme yapmadan hemen satın alırdım. iki albüm arasında çıkan geri dön/bırakın da yaşayalım 45'liğinin kalitesinin etkisini de bu denkleme ekleyelim.

    benim dertlerim, gencebay albümleri arasında kayıt kalitesi bakımından bariz bir şekilde geride maalesef. gereken özenin gösterilmediğini düşünüyorum. bazı şarkılarda orkestral zenginliği hissetmek bu kayıt barajına takılıyor. gencebay'ın hemen her albümünde mutlaka bir iki tane yer verdiği coşkulu, taze aşkın heyecanını içeren şarkılardan bu albümde iki tane birden var: sevmek ne güzel ve sen. özellikle ilki sanatçının genel diskografisinin de en güzel şarkılarından biri olsa da pek bilinmez ve tadını sadece biz bilenler çıkarırız. bu ikiliye seveceksin'i eklemek de mümkün. özellikle bir ziyafet olan girişiyle. zamansız rüzgar, zalimsin, (aslında '60'lı yıllardan kalma şarkılar olan) her günüm gamlı geçer ve bir zaman ağlayıp'la kaderimi çiziyorum güzel eserler olsa da benim de sık sık dinlediğim şarkılar olamadi hiçbir zaman. felekten beter vurdu diğerlerine nazaran iyi bir şarkı olsa da o da en sevdiklerim arasında değildir. albümün coşkun üç şarkısı dışında gerçekten çok kaliteli olan yegane şarkısı ise bitecek dertlerimiz. bu şarkıyla ilhan irem'in bezgin albümünün çok üstünde olan ama o albüme kısmet olan, olanlar olmuş şarkısını benzer bir kaderde görüyorum. yaşamak bu değil gibi batsın bu dünya gibi dönemin politik atmosferine ithafen yazılmış bitecek dertlerimiz, albümün genel kalitesinin dışında bir yerde duruyor.

    kısaca benim dertlerim bana göre gencebay'ın en iyilerinden biri değil. benzerlerine göre iyi bir albüm olsa bile bir yerde yetersiz kalıyor. ya da '72-'77 arası her biri ayrı şahane olan 45'lik şarkıları ve ek şarkılarla desteklenen harikulade toplama albümlerden sonraki sönüklüğü çok bariz olduğundan vasatın az üzerinde diyebilirim. yine de sadece sevmek ne güzel'in ara bölümünde gencebay'ın vokalinin peşi sıra koşturan gitar için bile keşfedilmesi gerekir.
hesabın var mı? giriş yap