• value investingin babasi, yatirimcilarin "incili" security analysis adli kitabin yazari.
  • iki adet yatırım kuralına sahiptir. birincisi "kaybetme", ikincisi "birinci kuralı unutma."
    finansal analizin kurucusu olan, ortaya çıkardığı margin of safety * buffett tarafından yatırımın temel taşlarından biri olarak görülür. piyasa değeri, şirketin içsel değerinin altında olan(tercihen 2/3); düşük f/k oranlarına sahip şirketlerin hisselerine yatırım yapmayı önerdi. tabii bunları söylediğinde 1930'lardaydık. sonraları görüşlerinin her zaman geçerli olmadığı görüldü ve hatta buffett'ın büyük paralar kaybetmesine dahi yol açtı. düşük fiyatların sebebinin her zaman insanların korkularından kaynaklanmadığı, bazen de gerçekten şirketin hak ettiği fiyat olduğu görüldü.
  • warren buffett'nin öğretmeni, patronu, baba yarısı, idolü, her şeyidir..
  • menkul kıymet analizinin bir disiplin olarak kurucusu. aynı zamanda üniversitede hocalık yapmış bir fon yöneticisi.

    graham hisse seçiminde formülleri kullanan ve genel olarak bilanço değerleri üzerinden ucuz gördüklerine yatırım yapan bir yatırımcı. fakat kendisinin şöyle bir sözü var: ‘investment is most intelligent when it is most businesslike.’

    ben graham’ın geico tecrübesi de bu söze delalet ediyor. 1948’de geico sigorta şirketinin farklılığını (acente kullanmadan kamu çalışanlarına sigorta satışı) görmüş ve tarzı olmamasına rağmen yönettiği varlıkların %20’sinden fazlasını bu şirkete yatırmıştı. şirketin yönetim kuruluna da geçerek hisseleri uzun yıllar elinde tuttu ve hisse değeri 500 katına kadar çıktı. graham, biraz da itirafvari bir şekilde, bu yatırımdan elde ettikleri kazancın, kariyeri boyunca yaptıkları diğer yüzlerce yatırımdan elde ettiklerinin toplamından daha fazla olduğunu söylüyordu. sorguladığı şuydu: şans mı yoksa akıllıca verilmiş bir kararın sonucu mu?

    graham’ın geico’da gözlemlediğinin teorisini ve pratiğini yapan ise öğrencisi warren buffett oldu. bunda ortağı munger’ın yönlendirmesi ve philip fisher’ın yazdıkları da etkili oldu. buffett seçici bir şekilde, iyi anladığı şirketlere yüklü miktarlarda yatırım yaptı. bu yatırımları da uzun yıllar tuttu ve satmadı. hocası graham sayesinde tanıştığı ve 1976’dan beri yatırım yaptığı geico’nun son yuvası da berkshire hathaway oldu zaten.

    graham 1950’lerden sonra yatırım işinden sıkılıp fon yönetimini bıraktı. bunda piyasanın daha etkin hale gelmesi ve istediği ucuzlukta hisseleri bulamaması etkili oldu. buffett ise quantitative bir yöntemden daha qualitative’e geçerek yoluna devam etti. bu sayede yıllarca oyunun içinde kaldı. hem de gittikçe artan varlık büyüklüğüne rağmen oldukça iyi getiriler elde etmeye devam ederek.

    link
  • buffett'ın hocası ve rol modeli. bir quantdır ve istatistiki modellerle çalışmıştır. yatırımın temel ilkelerini ortaya koymuştur. buffett bu ilkelerin uzerine 'yatırım yaparken iş adamı gibi düşünmeyi' koymuştur. benjamin graham da buffett'ın yonteminin en karlı olanı olduğunu söylemiştir.
  • the intelligent investor adli kitabin yazarı. bu kitap warren buffet'in fikrine göre yatırımlar hakkında bugüne kadar yazılmış en iyi kitaptır.
  • (bkz: finansal özgürlük) kavramına riayet etmiş (bkz: akıllı yatırımcı)

    1956 da borsayı bırakıp beverly hills e taşınıp, klasikleri okuyup kayak yaparak karısı ve metresiyle gününü gün edip üniversitede dersler vererek yaşamını sürdürmüştür.

    ispanyolca şiirler yazıp, yazdığı tiyatro oyunu 4 hafta brodway' de oynanacak kadar da başarılı bir oyun yazarıdır. greek'çe ve latince dersler almış, borsada çok para kazananlardan açık ara entelektüelliği ve derinliğiyle ayrılmıştır.
  • oyle tek kelimeyle, tek cumleyle ozetlenebilecek bir eseri yoktur kendisinin.

    intelligent investor (akilli yatirimci) kelimenin gercek manasiyla bir finansal analiz şiiridir.
    anlattigi tonla bilginin asil amaci, burdaki "zeki"yi bildigimiz, alistigimizdan bambaska bir yerde tanimlayarak; konumlamasidir.
  • akıllı yatırım denilince akla gelecek ilk kişidir. karakterine 1929 dünya ekonomik krizi şekil vermiştir. krizde neredeyse herşeyini kaybetmiştir. ekonomi ile ilgilenenlerin adını sıkça duyduğu warren buffett'ın hocasıdır. adını duymadığınız, piyasayı yenen nice yatırımcı kendisinden eğitim almıştır. şans ve spekülatif düşüncenin akademik ve felsefi olarak düşmanıdır. yöntemi, risk yönetimi ve geleceğin tahmin edilemezliği üzerine şekillenmiştir. benjamin graham; yöntem olarak ekonomiyi okumaya çalışanların, temel analiz hizbinde yer alır. teknik analizi küçümser, spekülasyona yol açtığını düşünür. ekonomi hakkında grafiklerine bakarak kesin konuşan bir kişinin dediklerinin doğru olup olmamasından ziyade o kişinin kişiliği hakkında bilgi sahibi olur. graham bir hisseye değer biçer. yönteminin akademik açıdan ismi değer yatırımıdır. yani bir şeyin ucuz olup olmadığını tespit eder. tüm ekonomist,yatırımcı kimliğinin arkasında felsefi bir yönü de vardır. columbia üniversitesi'nde ekonomi bölümünde profesör olmasaydı muhtemelen felsefe bölümünde olurdu. ekonomi alanını seçmeden önce kendisine felsefe bölümünden de teklifler gelmiştir ama o felsefe yerine ekonomiyi tercih etmiştir. felsefeyi de ekonomide uygulamıştır. şu an bayrağı warren buffet'ın elindedir. bayrağın sonraki sahibi merak edilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap