• 21 subat 1913 ile 13 eylul 1999 yillari arasinda yasamis amerikali egitimci. tam öğrenme kuramı'ni gelistirmistir. bu kuramla, uygun ogrenme kosullari saglanildiginda herkesin ogrenebilecegini savunmustur.

    (bkz: tam öğrenme kuramı)
  • 1999 da sonsuza yelken açan değerli eğitimci..
    özellikle formasyon derslerinde kendisi ile karşılaşmak kuvvetle muhtemeldir. öğretmen adaylarının bu şahsın kuramlarini yalayıp yutmuş olması beklenir.. " bloom's taxonomy " diye bilinen , bilişsel alan diye dilimize geçmiş kuramı , en onemli çalışması olarak bilinir. daha sonralarda ' revised taxonomy ' başlığı ile kuramı geliştirilmiştir.

    pek çok ulkede, eğitim mufredaninin temelini bu kuram oluşturmaktadır..
    bloom amcamız kısaca der ki ;
    bir çocuğun bilişsel olgunluğa eritmeye başladığı andan itibaren geliştirdiği yöntem kademe kademe su şekildedir .

    1- knowledge ( bilgi , ezber )
    2- comprehension ( yorumlama )
    3- application ( uygulama )
    4- analysis ( inceleme , araştırma )
    5- synthesis ( tasarlama, öngörme )
    6- evaluation ( degerlendirme, hükümde bulunma , en üst düzey )

    temelde amcamızn dediği şey şu , toplumların gelismesinin en büyük katalizörü veya destekleyicisi eğitim metodlarıdır. hangi eğitim seyivesi ile yetistikleri hayati öneme sahiptir. yani eğer ki bir toplum ezberi eğitim ile bir yere varabilecegini saniyorsa , nah varır. *

    bugün pisa sonuçları incelendiğinde , bloom un taksonomsini eğitim mufredatinin her alanına uygulayan ülkelerin listede üst sıralarda seyretmesi kaçınılmazdr. ezberci eğitimin sorgulamayan ve öğrendiğini hayatının hiçbir yerinde kullanmayı bırak kullanma ihtiyacı dahi hissetmedigi bireyler yetiştirdiği öğrencilerimizin aldığı sonuç ortadadır.. bugün anadilinde okuduğunu dahi anlamayan nesiller yetişiyor ve biz bu insanlar ile yolda , şirkette , hastanede muhatap oluyor , beraber yaşıyoruz.. insanlar neden bu kadar tuhaf diye sosyal analizler yardirmayi bırakıp bloom amcamizin dediklerine kulak vermek gerek..

    1- bilgi ogrenilmeli ( knowledge )
    2- öğrenilen şey sadece ezberlenmemeli ve fakat anlaşılmali (comprehension )
    3- bilgi uygulanarak icsellestirilmeli, ve böylece daha kalıcı ve kullanışlı hale getirilmeli ( application )
    4- öğrenilen şeyin doğruluğu her zaman tartışılmali ve bu sayede güncel tutulmali ( analysis )
    5- ogrenilenin üstüne koyup yeni bir şey tasarlama , aktif olarak önceki bilgisini kendine temel yapabilme ( synthesis)
    6- bütün bu aşamaların en üst noktası , muhakeme edebilme kabiliyetidir. kişi her ne şart ve durumda olursa olsun , doğruyu yanlıştan , bilimsel olanı olmayandan ayırt edebilmelidir.. (evaluation )

    konunun daha iyi anlaşılması için bir örnek vereyim :
    yaklaşık 20 yıllık eğitim hayatınızda şöyle bir sinav sorusu ile karşılaştınız mi hiç sevgili eksiciler ; " 2. dünya savaşının sebep ve sonuçlarını göz önünde bulundurarak, yeni bir savaşa engel olabilecek uluslararası bir dinamik meydana getiriniz. bu bir kurum , bir kural veyahut bir eylem biçimi olabilir.. her türlü fikir, yeterli oranda temellendirilebildigi müddetçe kabul edilecektir . "

    ben sizin adınıza cevap vereyim , hayır !
    bize sorulanlar sürekli 'knowledge' seviyesi ile sınırlı kalmış ; " 2. dünya savaşının taraflarını , sebep ve sonuçlarını yazınız " gibi ezberci ve faydasız sorulardir.. uretkenlik ve zihinsel bir çabadan yoksun bir müfredat ile çağı yakalamış bir ülke , ezberde çırpınan bir sınav sistem ile de müreffeh bir ortam yaratamayacagiz malesef !

    bloom üzerine okumalar için google da ufak bir arama sonucu pek çok kaynağa ulaşılabilir.
hesabın var mı? giriş yap