• (bkz: opec)
  • ham petrol* uretimi global maximumuna 1-2 yil icinde* ula$ip, du$meye ba$layacagi icin, artik asla eski seviyelerinde olamayacak fiyat endeksi. 'ee turkiyede benzin ezelden beridir hep zam yer' derseniz, onun enflasyonu var, vergisi, haraci var..

    reel benzin fiyatlarini, yani uretim maliyeti vs. talebi incelemek icin, en kolay kisayol, amerika'daki fiyatlari incelemektir. bilindigi gibi amerika denyo devletleri e$$ek gibi buyuk otobanlara ve zilyon adet suv'ye sahip olup, benzin fiyatindan oldukca etkilenmektedir. son 2 yilda benzinin galon (3.8 litre) ba$ina ortalama fiyati $u seyri izlemi$tir: 69 cent -> $1.25 -> $1.40 ->$1.69

    tahmin edilen $ey, benzinin en ucuz oldugu batili devlette* genel fiyatin artik 2 dolarin ustunde olacagidir. turkiye'de, tuketiciye yansiyan galon fiyatinin "eskiden" yakla$ik $5 oldugunu du$unursek, gelecege cok olumlu bakmamali yada hemmen en etkilisinden hybrid almaliyiz.

    [amerikan'in kopegi olmaktan ziyade, dunya yazininda kullanilan terimler galon* ve varil* oldugu icin, litre kullanilmami$tir]

    (bkz: hybrid gasoline electric engine)
  • zırt pırt oynayan şey. halkın kafasını karıştırmak için, bir indirilip, bir çıkarılır ki, insanlar ipin ucunu kaçırsın, "yahu inmiş miydi, çıkmış mıydı? çıktı, ama biraz önce de indirmişlerdi, eskisine göre arttı mı, düştü mü?" diye bir türlü içinden çıkamasın.
  • şaka gibi olan fiyatlar. zaten petrol fiyatları yükseliyor, bir de üzerine vergileri ekledikten sonra dün itibariyle 25 ytl'ye dokuz litreden daha az benzin alabilmeye başladık. her benzinlikten çıkışta, parayı ödedikten sonra yazıktır günahtır diye sayıklamaya başladım artık.

    sanki benzin fiyatlarını sürekli arttırmak, vergi toplamak için kolay yolmuş gibi geliyor bana. aynı arabalara konulan vergiler gibi, kardeşim insanlar bu iki ürünü ne kadar pahalı olursa olsun alıyor, vergi kaçırmak gibi bir imkanları da yok basalım o zaman vergiyi demek gibi. böyle olduğu zaman milyonlarca litre kaçak benzin mazot sokuluyor ülkeye, bu işte bile kaçak üst boyutlara çıkıyor. kaçak arttıkça, bütçe açıkları büyüdükçe benzine vergi konuldukça, konuluyor. tabi gene vatandaşın cebinden legal bir şekilde hortumlanıyor açıklar.

    bunun yerine, daha çok vergi memuru, denetçi, defterdarlık görevlisi alınamaz mı? devletin maliyesiyle ilgili insanlara daha iyi sosyal olanaklar, daha yüksek maaşlar teklif edilse de, piyasanın en iyi adamları gidip özel sektörde çalışmasa. aslında, bu bahsettiğim çok önemli bir sorun çünkü kafası çalışan insan devletin kendine önerdiği olanaklar beğenmeyip, özel sektöre geçiyor, tabi ki özel sektörde de mevzuatın nasıl çevresindeb dolanırıma kafa yoruyor.

    hadi maliyecilerin olanakları iyileştirilmiyor, o zaman e-devlet konsepti neden geliştirilmiyor?son yapılan açıklamaya göre böyle bir çalışma varmış 2-3 seneye vergi kaçakları azaltılacakmış falan filan, şimdi birşey demeye gerek yok, yakın zamanda göreceğiz ne de olsa. şimdiki sistemde, maaşlı çalışan insanlar çatır çatır maaşlarını aldıkları gün %40 civarında vergilerini ödüyorlar, ama onların onlarca katı kazanan "kimi" sanayiciler, serbest meslek sahipleri kendilerini yıl boyunca asgari ücret kazanıyor diye gösteriyorlar.

    görülüyor ki, kolay yolu seçip, arabaya benzine vergiyi koydukça, sosyal adalet bile temelinden sarsılıyor. insanlar çalıştıklarının karşılığını alamıyor, kafası dalavereye çalışanlar köşe oluyor. alttan gelen nesilde, çalışkan olmayı adım adım bie yerlere gelmeyi değersiz buluyor bunları yerine kurt olmaya çakal olmaya çalışıyor. eminim ki yukarıda önerdiğim iki çözümün getireceği gelir, benzinin üzerindeki vergi düşürüldüğü zamanki zarara "en kötü" eşit olacaktır. bu en kötü durumda bile sosyal düzenin toparlanacağını hatırlatmaya bile gerek yok sanırım.

    her şeyi geçtim şu benzin (ki hatta mazot bile pahalı oldu artık) bir ucuzlasa da biz de, kız arkadaşımızı alırken, gezerken, evine bırakırken, dostlarla güneye akarken benzin parasının ne kadar gireceğini hesaplamasak. insanlar aynı paraya daha güzel arabalar alsın, daha çok gezsin. hadi yukarıda yazdıkların sıkış, sallama oturduğun yerden dediniz, inanmadınız ama bari bu çığlığa kulak verin!!
  • şu anda suudi arabistan'da benzinin litresi 0.60 riyal; yani 25 kuruş; 0.249 lira.

    50 litrelik bir arabanın deposu 12.5 ytl'ye doluyor yani.

    daha önce benzinin litresi 0.90 riyal'di, kral indirim yaptı! hem de %33!
  • az önce bir arabanın arka camına asılı bir kağıtta aynen şöyle yazıyordu :

    dikkat ! bu arabada dünyanın en pahalı benzini var.
  • yüksek olmalarının sebebi, devletin vergi toplayamamasındandır. ama, şöyle de birşey var:

    (bkz: kayit disi ekonomiyi iyi bir sey sanan zihniyet/@gxl)
  • turkiye gibi topraklarından petrol cıkmayan bir ulke icin kayıt dısı ekonomiyle dogrudan alakalı bir durum.
    mali acıgı kapatmak icin halkın en cok kullandıgı ve vergi kacırılma oranı dusuk olan sektorden parayı toplarsın.kit lerin ozellestirilmedigi donemlerde de kit urunlerinde de aynı mantık kullanılır.(cay gibi mesela)
    sonucta devletin borcunun gsmh ye oranı yuzde kac,ekonomin iyi miki benzin fiyatını dusurucen.ordan indirsen baska bir yerden almak zorundasın.hem millet vergisini dogru duzgun oduyo miki,devlet fiyatı indirisin.
  • trafiğin rahatlamasının yolu benzin fiyatlarını arttırmak değil, trafikteki 4 tekerli araçları azaltmaktır. benzin sadece trafikte arabaların kullandığı bir yakıt değildir, tüm türkiye ekonomisi benzin fiyatlarını temel almaktadır. aldığımız gofretin fiyatını bile üretimi - taşıması vs.. gibi noktalarda benzin fiyatları etkiler. benzin fiyatı derken, mazot vs.. de aynı durumdadır.

    avrupanın birçok ülkesinde trafik sorununu aşmak için kişisel araç kullanımı azaltılmaya çalışılmakta, toplu taşıma -ki metrolar çok önemli- ve motosiklet kullanımı teşvik edilmektedir. buna ek olarak farklı alternatif getiren ülkeler de var. mesela singapur'da her sene trafiğe çıkabilecek araç sayısı ve trafikde bulunabilecek max. araç sayısı bellidir. araba almak isteyen bir kimse arabayı aldıktan sonra plaka bulmak durumundadır. devletin dağıttığı plakalar hemen biter ve daha sonra plakalar için bir açık arttırma -veya o tarz bir işlem- başlar. bizdeki taksi plakası gibi düşünün. ayrıca, haftaiçi arabası ve haftasonu arabası diye bir ayrım mevcuttur. devlete verilen vergiye göre alınan bir araba sadece haftasonu kullanılabilir. zaten haftaiçi herkes işe gittiği için araba genellikle haftasonu gerekmektedir o ülkede.

    benzin fiyatlarının ana kontrol ve gelir unsuru olarak kullanılmazı sistemsizlik ve az gelişmiş bir yönetimle alakalıdır. adam gibi vergi sistemi kuramayan devletin ana gelir haline gelen veya trafiği rahatlatmak için benzin fiyatına yüklenilen - ki külliyen yalan- bir toplumda yaşıyorsak her bir bireyin kendini çok akıllı zannetmesi yüzündendir. (bkz: vergi kaçırmak) (bkz: adam dolandırmak) (bkz: kısa yoldan zengin olmaya çalışmak)

    dipnot: thailand, malezya gibi asya ülkelerinde motosiklet kullanımı hat saffadadır. motosiklet deyince anladıkları ise kişisel ulaşımı sağlayan, max 125 cc lik commuter tipindeki motorlardır.
hesabın var mı? giriş yap