• evsiz, yurtsuz ve basibos ve hatta serseri kisi.
  • icki ictikten sonra siselerini denize firlatip sonra birbirlerinin omzuna ellerini koyup 'batsin bu dunya' yi soyleyerek uzaklasan kisilerin hakettigi sifat.
    cumle icinde soyle kullanilir:
    -dun gece berdust olduk hocam ya..
    -cocuklar orada denize girmeyin berdustlar siselerini denize atmaktalar...
  • evi sopasının ucunda yaşayan.
    (bkz: alem)
  • cengiz abi'nin söylediğine göre kapadokya'da yapılan marmaris,didim gibi tatil yörelerimizde en az 6-9 ytl arası fiyatla satılan şarap. bir arkadaşının aracılığıyla bu nimeti bize 2.5 ytl'ye getiren cengiz abi'nin söylediklerinin yalan olması ihtimalı olduğu gibi adıyla, sanıyla, o küçücük şisesiyle parkımızın vazgeçilmezidir. fiyat performans oranı[hön!] sevilen'in majestic'inden bile iyidir. ya da bilmiyorum şehrin ortasında bir gedik açmış, içki içilmez tabelalı bir gıdım şehir çimenliğini kurtarılmış bölgemiz haline getirmiş bizlerin iyi niyet dostluk oranımız çok yüksek. zire su gibi gidiyo bu meret.
  • 1957 yapımı bir türk filmi. başrollerde zeki müren, feridun karakaya* var.
    bu film için bestelenmiş bir zeki müren şarkısının da adıdır aynı zamanda.
  • (bkz: parya)
  • akillara ziyan bir ekrem duzgunoglu parcasi. bir genckan havasi uyandirdi bende.
  • karanlıktan güneşe isimli albümünden, sözü ve müziği ekrem düzgünoglu şarkısı.

    bir berduşum evim yok mekanım yok..
    sebebim.. ooooo
    bir berduşum dilim yok lisanım yok
    agla..
    aşk var.. (bir bilsen ne çok sevmişim ??)
    berduşum
    gönül, bir akşam gel bana
    içim hazin hazin..
    sorarlar derdin nedir,
    aşk derim bilmezler
    berduş deyip geçerler.
    berduşum
    gönül kimse bilmez derdimi
    dilimde bin vuslat..
    sorarlar vuslat nedir, aşk nedir bilmezler
    berduş deyip geçerler
    bir berduşum sorum yok cevabım yok
    sebebim...oooo
    bir berduşum günah yok sevabım yok
    zikrim.. ooooooo
  • zeki muren ve feridun karakaya nin basrol oynadigi eski bir yesilcam filmi. her zeki muren filmi gibi sadece sanat gunesi icin izlenir, essiz sesinden sarkilar dinlenir, duzgun turkcesine saygi duyulur. konusunun spoiler ihtiva ettigi rivayet edilen genel bir ozeti;

    berdus (zeki muren) fakir bir ayakkabi boyacisidir, tahsili yok gibidir ama dilbilimci kadar duzgun turkce konusur, adabiyla degme kulturlulere tas cikartir. en yakin arkadasi cilali ibo (feridun karakaya) ile sokak sokak ayakkabi gezerek kah ayakkabi boyar, kah sarki soyler. dunyalar serrefsizi bir de abisi vardir, meyhane isletmektedir. berdus bos zamanlarinda meyhanede garsonluk yapar, sarki soyler hatta abisinin zoruyla hirsizlik yapar ama yine de yaranamaz abisine. birgun cilali ibo'nun sans eseri buldugu kolyeyi sahibine iade eder, karsi cikmaya calisan arkadasina da "reca ederim, biz boyaci, berdus, evsiz olabiliriz ama hirsiz degiliz efendim. eger bu tutumunuzda israr ederseniz sizinle arkadasligimizi kesiciym" der. kolyenin sahibi genc ve guzel bir kizdir. berdus hemen abayi yakar. abisi ise her zamanki gibi namissizdir, "hirsizlik yapalim, ohh cok para daha cok para, ben kotuyum nihahaha" diye berdusa baski yapar. zorda kalan berdus kabul eder ve girdikleri ev o kolyesini iade ettigi kizindir. kizin yasli ve korku filmlerinden firlamis kor bir akrabasi olaylara sahit olur. berdus hapse girer. hapis bolumunde hic klise olmayan "uzerindeki butun elbiseleri alma" hadisesi yasanir. berdus bir sarki soyler, oyle icli soyler ki butun esyalari geri iade edilir, hemen duzgun muamele edilmeye baslanir (bu da klise degil, sadece dortbin filmde kullanildi). berdus hapisten cikar, artik dogru yola girmek icin kizin evinde calismaya baslar, o kor ihtiyar kadina kitap okur, kizla yakinlasir. birgun butun olaylar aciga cikar. berdus kovulur, bu arada gariban arkadasi cilali ibo'ya miras kalmis ve cok zengin olmustur. berdus yardim istemeye gittiginde en iyi dostunun cok degismis oldugunu ve kendisini hakir gordugunu anlar. abisi de yine bir taraftan "hadi hirsizcilik oynayalim, ben modern robin hood olmak istiyorum, banka hortumlamak istiyorum" diye bastirmaktadir. berdus yine kizin yasadigi koske hirsiz olarak girer, amaci abisinden intikam almaktir. hirsizlik esnasinda polisi arar ama yaralanir. aslinda iyi bir insan oldugu anlasilir ama cok gectir. berdus gokyuzune kanat acmistir.

    sonu kotu biten filmlerden olup berdusun butun olanlara ragmen beyefendiligini ve tavirlarini degistirmemesi takdire sayandir. ayrica filmin en onemli tarafi cilali ibo'nun kotu rolde oynamis olmasidir. yine zeki muren tarafindan film icin yapilan "ben yarali bir kusum, kimsesizim berdusum" sarkisi fon muzigi olarak kullanilmistir. zeki pasa film boyunca en az on sarki soyler, profesor gibi konusur. guzel filmdir iste sinanay nay.
  • - nedir bu bizim cektigimiz yani yaa, biz insan diil miyiz yani, biz insan diil miyiz?!
    - biz berdusuz kardesim berdus!!
    - hiiiii mmmmuck!!! (??) yasa be aabi!!

    1969 yapimi berdus filminden bu diyalogla baslayan bi sarki wehaheh. opucuk yilmaz koksal dan, oburu erol buyukburc.

    berdusum ben berdusum
    dalgami uydurmusum
    kalbimden vurulmusum
    bir cilveli yar icin :/
    berdusum ben berdusum
    askinla yogrulmusum
    ben yarali bir kusum
    kanatlanip ucamam :(
    bosvermisim bu dunyaya
    gunduz gece demem
    yemek bile yemem
    askinla avareyim :)

    farkli bi duzenlemeyle ibo soylese nasi olur acaba, fena olmaz sanki dedigim bi baska sarki ayrica.
hesabın var mı? giriş yap