• çok afedersiniz delilik. b vitamini eksikliğinde görülen bir hastalık.
  • sinirsel bir hastalıktır. bireylerde unutkanlığa yol açmakla birlikte kaşından ensesine kadar vucuttaki herhangi bir tüy-kıl vb beyazlamasına neden olur..

    hastalığın nedeni tiamin eksikliğidir.

    tiamin yağda eriyemediğinden tereyağından hayvansal ya da bitkisel yağlardan elde edilemez. değirmenlerde gerek buğdayın, gerekse pirincin öğütülmesi tiaminin büyük çapta kaybolmasına yol açar.. beyaz buğday unundan yapılmış olan ekmek yenilmesi, çok gelişmiş dediğimiz batı ülkelerinde bile zaman zaman beriberi vakalarının görülmesine yol açmaktadır. yapay tiamin çok ucuzdur; bazı ülkelerde değirmenciler beyaz una bu maddeyi katmak zorundadırlar.

    normal bir hayat yaşayan bir erişkinin günde 1,3 mg kadar tiamin alması gerekir.
  • "yakına yakına", "buraya buraya" anlamına gelir. yoksa vitamin eksikliği olan tablonun adı beriberidir.
    (bkz: beri/@ibisile)
  • beri beri hastalığı tiamin(b1 vitamini) eksikliğine bağlı görünür, ve kardiyomyopati yapabilen tek vitamin eksikliğidir.

    bulguları: kardiyomyopati, afoni ve nöropati'dir. iki çeşit beri beri vardır. kardiyomyopati olanına yaş beri beri denir.

    beri beri daha çok gastrointestinal sistem hastalıklarında ve karaciğer hastalıklarına sekonder görülür. ve özellikle temel gıda maddesi pirinç olan yerlerde diyetsel olarak görülebilir.

    edit: bilgi ekleme ve baştan yazma.
hesabın var mı? giriş yap