• ölümünden sonra sonsuzluğun paradoksları isimli kitabı yayımlanan matematikçi
  • 1781 - 1849 yılları arasında ya$amı$tır.
    italyan asıllıydı ve 40 ya$larında avusturya'dan uzakla$tırılmı$tır, sonsuzlugun paradoksları ölümünden 2 sene kadar sonra yayımlanmı$tır.
  • charles üniversitesinde hem din felsefesi hem de matematik bölüm başkanı olmak için girdiği sınavların ikisinde de birinci olup din felsefesi bölümüne başkan olarak atanmış düşünür. toplumsal ve özgürlükçü görüşleri savunması sebebiyle profesörlük ünvanı elinden alınmıştır.
  • kant'ın sentetik a priorisine karşı çıkmış, leibniz'in fikirlerini -biraz fantastik olsa da- içinde yaşatmış prag'lı matematikçi.
    temelde kant'ta eleştirdiği noktalardan birisi saf görü kuramı olmuş. bolzano özellikle sentetik a priori ve saf görü kuramını çelişkili ve sakıncalı bulmuş. bunlara getirdiği en kapsamlı eleştiri (bkz: matematiğin sağlam temellerde serimlenmesine katkı) yer alıyor.
    "ister uzamsal ister zamansal olsun, sezgi her zaman ampiriktir. sezgi -geometrik ispatlarda şekle başvurulmasında olduğu gibii- tali, pedagojik türden bir rol oynayabilir.

    ancak sezgiden, teorem adını hak edecek bir şey çıkarmak mümkün değildir. şayet matematiği sağlam temellere oturtmak istiyorsak -ki kant’ın isteği de buydu-, onu sezgiye dayanan her şeyden temizlemek, sadece mantıksal biçimde tasarlamak gerekir."
hesabın var mı? giriş yap