• anna o'nun gerçek hayattaki temsilcisi alman feministtir kendisi. karşı cinsin bakış açısını kavramak adına yararlı bi insan olmuştur biz erkek ırkına. ruhu şad olsun..
  • (bkz: #11887801)
  • viyanalı yahudi bir ailenin kızıdır. dört dil bilen, şiir ve edebiyatla uğraşan pappenheim babasının hastalığı döneminde başlayan isteri krizleri nedeniyle dönemin ünlü iç hastalıkları uzmanı josef breuer'e gider. breuer fiziksel nedenlere dayanmayan semptomları hipnoz tedavisi ile önemli oranda azaltır. fakat bir süre sonra freud'un "nahoş" bir durum olarak nitelediği, hastanın doktoruna karşı cinsel eğilimler göstermesi hatta yalancı gebelik geliştirmesi ve breuer'in karısının kıskançlığının intihar girişimine sebep olması tedaviyi sonlandırır.
    pappenheim bundan sonra sosyal hizmet alanında eğitim alarak önce frankfurt çocuk esirgeme kurumunun yöneticisi olur. daha sonra da beyaz kadın ticaretine karşı savaş açar. özellikle yahudi kadınların fahişeliğini önleme çalışmalarında bulunur, balkanlar ve rusyaya gider, ayrıca istanbul'a da gelerek yahudi cemaatinin öncüleriyle görüşür. çeviriler yapar, kadın hakları adında bir tiyatro oyununu takma bir isimle yayınlar.
    kadın hareketi alanındaki öncü tavrına rağmen tarih bertha'yı anna o. olarak hatırlamaktadır.
  • anna o. takma adıyla psikanalizin ilk vakası olarak tarihe geçer. babasını aşırı sever. babası hastalandığında babasının psikosomatik belirtileriyle kendisini özdeşleştirir, babası öldüğünde de psikolojisi tamamen bozulmuştur. sanrılara kapılır, her yerde ölü kafalar görür. iki tane ben'den bahseder. bir gün almancayı unutur ve yalnızca ingilizce konuşmaya başlar.
  • freud'un histeri üzerine çalışmalar adlı kitabında adı geçen bu kişiyle birlikte freud'un isimleri şifreleme sistematiği de ortaya çıkar.
    anna o.
    baş harfleri alfabede birer harf kaydırmak suretiyle yeniden isim verilir
    anna bertha olur
    o'da pappenheim

    kitapta ilgili kişi üzerinden kendisinin baca temizliği adını verdiği bir sağaltım metodundan sıklıkla söz edilir.
  • arkadaşlarının kanısına göre, savaş onun yaşam nedeni olmuştur.bir volkan gibi sürekli olarak lav çıkararak,öfkelenerek yaşamış,yasaları ve töreleri yapan,kadınları izleyen,kovalayan,satan erkeklere karşı uzlaşmaz bir savaş vermiş,ama öfkesi-aynı zamanda-karmaşık bir sevgi ifadesi olmuştur.iki erkek tipini,babasını ve onu hasta yatağında “çocuğu” ile bırakıp giden dr.breuer’i,baş düşmanı olarak ilan etmiştir.en çok kadınların cinsel nesne olarak alınıp satılmasına karşı mücadele etmiş;1910 yolunda londra’da “kadın ticaretine karşı” toplanan kadınlar kongresinde konuşmuş;1911 yılında bu komitenin almanya düzeyindeki örgütlenmesini sağlamıştır.yahudi kadınlar birliği,alman kadınlar birliği,uluslararası kadın hakları birliği’nde çalışmıştır.

    freud’un sonraki yıllarda stefan zweig’e yazdığı mektupta açıkladığı kanısına göre,anna o,”şimdi doğum yapıyorum,dr.breuer’den çocuk doğuruyorum” dediği zaman,histerinin anahtarını breuer’in eline vermiş,ama breuer bundan korkmuş ve anahtarı elinden düşürmüş,anna o’yu başka bir meslektaşına havale ederek sorunun üzerine gitmekten kaçmıştır.
  • birçok coğrafyada kadın ticaretine karşı farkındalık kazandırmak,önlemek amacıyla bulunmuş aktivist.bu ziyaretleri kapsamında 1900lü yılların başında istanbul'a da gelmiş, yahudilerin kadın ticaretinde ki yeri kendisini şaşırtmış olmalı ki,bu pazarı destekleyen bir sinagogun kapatılması için hahambaşı ile görüşmüş ama sonuç alamamıştır.
  • josef breuer ile sigmund freud için araştırma konusu olmuş ve zengin kişiliğe sahip avusturyalı feminist bir kadın.

    kadın hakları savunucusu, ünlü bir yazar, ünlü bir gazeteci ve ünlü bir mücadeleci olan bu kadın josef breuer'in kısmen iyileştirdiği ( ya da iyileştirdiğini iddia ettiği) anna o'nun ta kendisi.

    birçok dil bilen bertha, edebiyat ve sanat ile ilgili birisi. doktoru olan josef breuer'in ondan etkilendiği ve evde ismini çok geçirdiği için eşinin kıskançlık krizlerine ve hatta intihara kalkıştığı rivayet edilir.
  • kendisi istanbul‘a da gelmiştir.

    hahambaşına yahudi kadınların genelevlerde çalışmasına nasıl göz yumduğunu sorduğunda “buraları işleten şahıslar sayesinde sinagoglarımız, hastanelerimiz var.” yanıtını almış.
  • (anna o) (27 şubat 1859 - 28 mayıs 1936)

    "gerçekte, martha bernays freud ile bertha pappenheim, viyana'daki zengin yahudi çocuklarının gittikleri bir topluluk içinde birbirlerini tanımışlardır. hatta bir olasılık, bertha pappenheim, martha'nın gençlik arkadaşı olarak, birkaç kez freud'ların evine gelmiştir." serol teber - bilimsel bir peri masalı

    "*bir volkan gibi sürekli olarak lav çıkararak, öfkelenerek yaşamış, yasaları ve töreleri yapan, kadınları izleyen, kovalayan, satan erkeklere karşı uzlaşmaz bir savaş vermiş, ama öfkesi -aynı zamanda- karmaşık bir sevgi ifadesi olmuştur. iki erkek tipini, babasını ve onu hasta yatağında "çocuğu" ile bırakıp giden dr. breuer'i baş düşman olarak ilan etmiştir." serol teber - bilimsel bir peri masalı

    "cinsel açlık duyguları, -olasılıkla- giderek fahişe olarak çalışmak/yaşamak istemine dönüşmüştür. bu düşüncesi de ileride onun* "orospuları kurtarma" etkinliğine dönüşmüş, fahişe fantezileri içinde aseksüel bir yaşam sürmüştür." serol teber - bilimsel bir peri masalı

    (bkz: anna o/@ibisile)
hesabın var mı? giriş yap