• çok ulusludur bu abimiz... aslen fransızdır ve fransız pasaportu taşımaktadır. ancak babası lüksemburg'da görev yaparken, gachot dünya'ya gelmiştir. bu yüzden bazı kaynaklarda lüksemburg'lu olarak da geçer. daha da ilginci ise yarış lisansını belçika'da aldığı için, formula 1'de de belçikalı olarak yarışmıştır (romain grosjean'ın isviçreli olmasına rağmen, fransız olarak yarışması gibi). çok ulusluluğunu "kendimi avrupalı olarak görüyorum. tek bir milletten değilim." diyerek dile getirmiştir röportajlarında ve kaskında da bunun yansıması vardır; avrupa birliği bayrağı.

    kaskının ve bayrağın net bir fotoğrafı için;
    http://www.f1seasonreview.com/…/bertrand-gachot.jpg
  • 23 aralık 1962 lüksemburg doğumlu sempatik yarışcı. yarış kariyeri boyunca farklı ülkeler adına yarışıp toplam 19 puan(13'ü formula 3000, 5'i formula 1 ve 1'i open wheel racing) kazanmıştır.
  • üst seviyede bir pilot olmamasına rağmen, bahtsızlığı sayesinde michael schumacher‘in formula 1’de ilk yarışına çıkması ve tanınmasını sağlayan kişi olarak tarihe geçmiştir.

    aslında 1991 yılında kendisi için her şey çok iyi gider. aynı sene le mans 24 saat yarışları‘nı kazanmış, jordan gp takımıyla macaristan gp’de en hızlı turu atmıştır. tam parlamaya başlamışken, tüm kariyerini mahvedecek, bununla birlikte motor sporlarının gelmiş geçmiş en büyük efsanelerinden birisinin doğuşuna vesile olacak o olay gelir başına. londra’da jordan takımının 7up ile yaptığı sponsorluk görüşmesine yetişmeye çalışırken bir taksiye çarpar. arabalarda çok büyük bir hasar olmamasına rağmen, kendi ifadesine göre taksi şöförünün kendisini kravatından tutup aracından dışarıya çekmesi ve diğer taksi şöförlerinin de çevresinde toplanmaya başlaması üzerine, yanında taşıdığı göz yaşartıcı spreyi taksi şöförüne sıkar. olay yerine polisin gelmesiyle tutuklanır ve çıkarıldığı mahkemece iki yıl hapis cezasına çarptırılır.

    cezası daha sonra iki aya düşürülmesine rağmen, hapiste bulunduğu süre içinde ilki belçika gp olmak üzere 4 gp’ye katılamayacaktır. takım patronu eddie jordan belçika gp’de kendisinden boşalan koltuğa pilot ararken, schumacher’in menajeri willi weber‘in ödediği 150.000 sterline karşılık koltuğu michael schumacher‘e verir. schumi ilk yarışına çıktığı belçika gp’de sıralama turlarında, jordan takımının o güne kadar elde ettiği en iyi grid pozisyonu olan 7. sırayı elde eder. yarış günü debriyaj arızası nedeniyle yarışı terk etse de performansıyla herkesin dikkatini çeker ve yarıştan sonra daha üst düzey bir takım olan benetton formula‘ya transfer olur. gerisini hepimiz biliyoruz zaten.

    bertrand gachet, hapisten çıktıktan sonra jordan takımına geri dönmek ister fakat takım kendisini istemez. bunun üzerine larousse f1 takımıyla anlaşır ve formula 1 kariyerine devam eder. 1994 ve 1995 yıllarında pasific gp takımında yarışır ama kayda değer bir başarı elde edemez.

    motor sporları alanındaki üst düzey başarıları le mans‘ta 1991 yılında elde ettiği birincilik ve 1992 yılında elde ettiği dördüncülüktür. lüksemburg doğumlu olmasına rağmen fransızdır ama yarış lisansını belçika’da aldığı için 1989-1992 yılları arasında belçika adına yarışmıştır. kendi ifadesine göre, kendisini avrupalı olarak görür, hatta 1994 yılında le mans’ta yarıştığı arabasında avrupa birliği bayrağı bulunmaktadır.

    bertrand gachot, motor sporları kariyerinden sonra iş dünyasına atılır ve bir enerji içeceği firmasının dağıtım işine girer. schumacher efsanesinin doğuşuna vesile olan bu eski f1 pilotu halen aynı firmanın ceo’su olarak görev yapmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap