• bu konuda iki sorun var. birincisi kişiler bu 5 dakikanın uzunluğu konusunda son derece değişken ve 5 dakikadan uzun süreler için olmak üzere sürekli yanılıyorlar. yani 20 dklık bekleme ve gecikme süresini 5 dakika ile kolayca ifade edebiliyorlar.

    ikinci ve bence daha büyük bir problem ise 5 dakikanın zamanın ölçülebilir hissedilebilir en küçük birimi olduğu sanrısı. bu nedenle çağrılan taksinin gelmemesi akabinde durak arandığında 5 dakika sonra orda olur endişe etmeyin gibi bir cevap alabiliyorsunuz. normalde duraktan çıkan araç 50 sn.de olabiliyor çağrılan yerde. burada "5 dakika" "anında" gibi bir anlamda kullanılıyor. benzer şekilde başka bir durumda taksiciye "çok bekletmedim di mi kapıda?" dediğinizde "yok abi 5-10 dk anca oldu" diyebiliyor. cepten arama zamanına bakıyorsun gelme vs. ile beraber en fazla 1-2 dakika beklemiş olabilir. iş bankası bankamatikleri de bir önceki işlemden alınan verilen parayla ilgili olarak bekletmesi gerektiğinde sonraki müşteriyi; "atm birkaç dakika içinde kullanıma hazır olacaktır" gibi bir uyarı veriyor. normalde 10-15 saniye süren bu bekleme süresi için. yani garanti olsun verdiğimiz süre birkaç dakika nedir ki gibi bir anlayışla.
  • sibel can’ın, dmc etiketiyle yayınlanan yeni aşkım albümünde yer alan bir şarkı.

    tan taşçı kendisine eşlik etmiş.

    söz & müzik: tan taşçı
    düzenleme: sezgin gezgin
    klip yönetmeni: tamer aydoğdu

    klibi buradan izlenebilir.
  • yetmek bilmeyen zaman dilimi.
  • turkiye'de 5 ila 10 dakika, arap ulkelerinde 20 ila 30 dakika, bir cok latin amerika ulkesinde yaklasik 1 saat, kuzey avrupa'da ise tamitamina 300 saniye olan zaman dilimi.
  • nezaket kurallarına göre biriyle buluşurken en fazla bekleme süresi, ya da bekletme süresi.
  • (bkz: 5 dakika)
  • 300 saniye veya
    0,09 saate veya
    0,00000950642 yıla eşit olan zaman birimi.
  • 1 dakikanın 5 katı, 15 dakikanın 1/3'ü ve 45 dakikanın 1/9'u olan süre. ideal kullanım alanları: kıpırdamadan yatmak, gözleri dinlendirmek, efektif ve derin uyumak, sigara içmek, üzerinde üç saat konuşulabilecek bir konunun 36'da 1'lik bir dilimini hızlı cümlelerle anlatmak gibi eylemlerdir. 10 dakika aranın bünyesel optimumu diye keppler'in 7. kanunu olarak geçer. (bkz: nerde kalmıştık)
hesabın var mı? giriş yap