• ilk bölümüyle beğenimi kazanmış ve kanımca, en az sırlar dunyası kadar tutulması kuvvetle muhtemel olan samanyolu tv dizisi.

    http://www.samanyolu.tv/…ndex.php?prgid=898&ktgid=5
  • boyutları saya saya bitiremeyen televizyonculuk anlayışında yeni bir boyut, metafizikte yepyeni bir anlayış.
  • her ve hiç in süptil olduğu boyuttur.

    deneyenlerin üçüncü boyutta yaşamaları zor olur.
    sabır gerekir.
    bir de umut, inanç, hoşgörü ve vesaire vesaire ve yine vesaire...
  • bu akşamki bölümünde dancer in the dark'ın beşinci boyuttaki* halini yapıp yayınlamış olan dizi. pek ilginç.
    neyse ki müzikal yapmaya kalkmaktansa, islami öğelerle bezemişler.
    böylece sevgili hanım kızımız da düştüğü hallerden allah'ın izni ile ilahi adalet sağlanarak kurtarılmıştır.

    senaryo kime aitmiş diye üşenmedim, bekledim baktım:
    onur ünlü, funda alp, nil güleç, aziz aydın
    böyle yepisyeni fikirler ürettikleri için dizinin senaristi bu yaratıcı dimağlara teşekkürü borç biliyoruz...

    bu bilgiler ışığında imansız fikir hırsızı lars von trier'i ise kınıyorum. yaptığı filmin sonunda teşekkür bile etmemiş bu dimağlara. allah bilir telif de ödememiştir..
  • dancer in the darktan sonra majid majidi'nin bacheha ye aseman filminin senaryosunu da kullanan program. en sonunda bu senarist arkadaşlar büyük buluşmanın bir bölümünde arakçılık suçundan yusuf sezgin'in huzuruna çıkacaklar, von trier ve majidi 'hakkımızı helal etmiyoruz' deyip kaybolacaklar, ama dur bakalım.
  • samanyolu tvnin, her bölümde, hırsları ya da hayata dair tatminsizlikleri nedeniyle başlarına hoş olmayan işler gelen kahramanların, usta ve daha çok kılıktan kılığa girerek**** onları yönlendiren çırağı yardımıyla aydınlığa, huzura çıktıkları dizisi. öte yandan ara sıra gözüme takılınca durup izlediğim bir yapım.
    yapımcı melih sezgin, yönetmen hasan kıraç, ustayı doğan turan, çırak salih'i ise cengiz toraman oynamakta.
    http://www.stv.com.tr/index.php?prgid=134&ktgid= adresinden bölümlerin de indirilebildiği* dizinin özeti/konsepti ise samanyolu tv web sayfasında şöyle belirtilmiş*:

    "bazı ruhlar vardır ki, fedakârlık timsali, olgun ruhlardır. her hareketleriyle hal insanı olduklarını belli eden bu ruhlar için doğruluk, cesaret, fedakârlık ve ahde vefa; her ne şart altında olurlarsa olsunlar, taviz vermedikleri vasıflardır. onlar, yaşatma sevdasıyla yaşama zevklerinden vazgeçmiş ve hayatlarıyla abideleşmiş müstesna ruhlardır.

    benzersiz bir format

    ekranlarda daha önce görülmemiş bir formatla izleyicisinin karşısına çıkan beşinci boyut’un konusu şöyle: salih, askerliğini üstün başarı belgesiyle bitirmiş bir delikanlıdır. hasta annesi ve hamile eşi ile güzel bir köyde yaşamaktadırlar. evin bütün yükü, rızkını değirmende çalışarak temin eden salih’in üstündedir. salih, bir taraftan da köyün rüstem ağası’na, oturdukları evin borcunu ödemeye çalışmaktadır. rüstem ağa vicdansız bir adamdır. darda kalan insanların hallerinden anlamadığı gibi, salih’e, kendisine olan borçlarını vadesinden önce ödemesi için baskı da yapmaktadır. hayatından hiçbir zaman şikâyet etmeyen salih, rüstem ağa’ya olan borcunu kapatmak için daha fazla çalışmaktadır. fakat ansızın patlak veren kıbrıs harekâtıyla salih yeniden askere çağırılır. o da, köyden arkadaşı recep ile birlikte arkasına bile bakmadan cepheye koşar. ancak ailesinin tek ümidi olan bu delikanlı için kaderde geri dönememek de vardır.

    çaresiz hayatların kılavuzu...

    kıbrıs harekatı’nda şehit olan salih’in önünde bambaşka bir kapı açılır. salih, zaman ve mekan tanımadan insanlara yardım etme mertebesine yükselmiştir. artık onun için insanlara yardım ettikçe mesafe kat edeceği hikmetli bir yolculuk başlar. her bölümde başka insanlarla tanışan ve onlara doğru tercihi yapmaları için yol gösteren salih, tereddüde düştüğü zamanlarda ise kapıları ‘usta’sının yardımıyla açar. çaresiz hayatların kılavuzu, kalplere umudu aşılayan ve büyük merhametin insanlar üzerindeki tecellisini anlatan sayısız görevliden biridir artık."

    preedit: en uzun entrylerimden biri de bu oldu.*
  • turlu maceralar yasayan salih ile 'usta'nin (cengiz toraman ,doğan tura) turlu maceralar sonunda hak yolunu bulan cesitli tiplemeler etrafinda doner dizi.
    buraya kadar tamam...

    tiplemeler oyle belirgindir ki "kotuyum ben kotuyumm" diyenler ile iyi olmakla ezik olmayi karistiranlar dolanirlar ortalikta. bir dizi olaydan sonra kotuyum diyenler ezikler sayesinde gercegi fark ederler lakin ama ezik icin bir dizi hayat iskencesi olmazsa olmazdir (aslinda pasif direnis gosteriyorlar da ben anlayamadim). kotuler entipuften meseleler icin kotuluk edebilirler, her seyi yapabilirler. iyiler de o kadar iyidir ki "lan ibnenin evladi, bir raha dur" demezler.
    cirak ile usta da olaylari akisina birakirlar neler olacagini bile bile..gercegin aciga cikarilmasi gerektiginde mudahale ettikleri de olmaktadir.

    metafizik dozuyla degerlendirilirse diger sir kapisi, buyuk karsilasma gibi dizilerden bir farki yoktur ama nispeten daha az "hepiniz yanacaksinizzzzz" demektedir.

    aklima gelmisken bu dizilerde oynayan erkeklerin % 80'i (usenmedim sozluk okurlari icin izledim) bir degil iki tane birden kupe takiyorlar. yok takmiyorlar da cikariyorlar ama o kadar uzun suredir ki kullaniyorlar ki kac yildir kupe takan bir kadinda bile oyle iz yok.
  • bu akşamki bölümünde ölüm döşeğindeki 10 yaşlarında bir kızcağızın "ölmek kötü mü? birazcık korkuyorum da." cümlesine tanık olduğum dizi. yani o melek yüzlü stv memuruna bundan daha iyi bir asist olamazdı kuzucuğum.bravo.
  • "salih" karakteri ile insanı komaya sokan baş yapıt.
    allahım, o ne masumiyet?
    o ne bilgelik?
    o ne karizmatiklik?
    tabi bir de hızır vari bir dede vardır ki; o da jeep ile yetişmektedir darda olanlara
    çok büyük adamdır. öyle böyle değildir.
hesabın var mı? giriş yap