• insan vasfını henüz kazanamamış, ama üzerindeki çalışmaların sürdürüldüğü insanımsılara * verilen ad.

    bu söz aynı zamanda * çok ince bir hakaret olarak da kullanılabilir. *
  • su an tum insanlarin oldugu sey. hepimiz beta'yiz kanimca.
  • programlar söz konusu olduğunda tercih edilen versiyon beta versiyondur. çünkü ilk çıkan sürüm üzerinde çalışılmış, hatalar giderilmiş ve beta versiyon sürülmüştür. aynı mantık insana uygulanırsa hataları düzeltilip yeniden sürülen insan modeli gibi bir tanımla karşı karşıya kalırız ki ucu tibet'ten çıkar, gerek yok. yoktur öyle birşey. alfa doğduk alfa ölücez. beta olunmaz beta doğulur.
  • - ergen.
  • "eğitim şart"ını yerine getirenlerin bazıları release candidate oluyomuş.
  • bir ortama girdiğinde önce statükoyu okuyan, statükoyu çözdükten sonra da ona ayak uydurup statükonun -kendince- önde gelenlerinin dümen suyuna girerek, kendine o statüko içinde küçük ya da büyük ayrıcalıklar, imtiyazlar ve kestirme yollar bulmaya çalışan etken görünümlü edilgen insan tipidir. mevki sahibi kişiler tarafından uşaklaştırılması kolay olduğu için orta kademe yönetimde tercih edilir.

    bir müddet sonra beta insan, dümen suyuna girdikleri dışındaki insanlara eksik saygı gösterir. tavırları daha çiğdir, tavsiyelerini takmaz ya da ayıp olmasın diye takıyormuş gibi yapar. bu şekilde hem diğer insanlarla rekabet avantajı sağlamaya kalkar hem de alfa insan taklidi yapar. hani çok atarlıyım çok giderliyim kimseye eyvallahım yok o yüzden bana kıllar gibisinden. burada onlar = dümen suyuna girilmeyenler.

    eğer işyerinde atıştığınız insanla yönetimin karşısına çıktıysanız ve adam yönetime "abilerim, ablalarım" çekiyor size de diş gösteriyorsa karşınızda bir beta insan var demektir. bu kişi stratejisini "erk sahibine sadakat" olarak benimsemiştir. yalaka değildir, egosu bir yalakaya göre gelişmiştir. erk sahibine gösterdiği saygıda yalakalık sınırlarını geçmemeye özen gösterir. bu nedenle bir beta insan genellikle erk sahiplerince "iletişimi iyi" olarak nitelendirilir. karşısındaki kişi de, özellikle bir alfa insan ise, diğer insanlarla o tarz bir "iletişimi" kendisine yediremediğinden ve beta insanın karakter özelliklerinden ziyadesi ile irite olduğundan paralize olur ve çemberin yavaş yavaş dışında kalmaya başlar.

    peki bir beta insanla nasıl mücadele etmeliyiz? öncelikle eğer kendisini o ortamdan kovacak, maaşına az zam yapacak ya da daha iyi görevlere atayacak yetkiyle donatılmış bir erk sahibi değilseniz beta insanı siz yok edemezsiniz. öyle biri olsaydınız zaten kendisini bakkala sigara almaya gönderiyor olurdunuz. ayrıca betaların çoğu çalışkandır ve işini de iyi yapar. yapacağınız tek şey, sağlam alfa dalgaları yaymak, kendisinin bulunduğu ortamlardan kaçınmak, oturuşunuzda kalkışınızda kendisinden farklılaşmak ve en önemlisi erk sahipleri ile daha mesafeli, ama daha resmi ve daha profesyonel bir ilişki kurmak, kısaca kendisinden farklılaşmaktır. aynı ortamda ve mevkide bulunuyorsanız bu fark eninde sonunda fark edilecek, kendisinin betalığı tabak gibi ortaya çıkacak ve erk sahipleri ile kurduğu ilişkinin cinsi sorgulanarak sizin gerinizdeki hak ettiği yeri alacaktır... şanslıysanız. burası türkiye ve niteliksiz betayı nitelikli alfaya tercih edenler çoğunlukta. ben bütün bunları daha makul insanlarla çalıştığınız/etkileşimde olduğunuz ön kabulü ile yazdım.

    ancak bu uzun bir süreçtir ve beta insan bu süreç içinde canınızı sıkacak bir sürü çiğliğe imza atar. bunlara sabretmek kadar, avantajlı pozisyona geçtiğinizde gevşememek de önemlidir çünkü yukarıda da değinildiği üzere bir insan beta doğar ve beta ölür. söz konusu kişi aynı taktiği farklı varyasyonlarla denemeye devam edeceğinden ve hatta sizin de erk sahibi olmaya başladığınızı hissederse sizin de dümen suyuna gireceğinden güç kalkanlarınız hep açık olmalıdır. bir beta başta rakip gördüğü birinin dümen suyuna girmeyi kendine yediremez, fırsat bulduğu anda onu batırmaya ya da yutmaya çalışır. aziz nesin'in dümen suyu balığı adlı hikayesini okuyunuz.

    yazımı allah alfa'dan ayırmasın diye bitirirken bir sonraki yazıya kadar hepinize esenlikler diliyorum.

    resimhane şatıroğlu
    yaşanmışlıklarını kişisel gelişim diye kaktırma uzmanı
hesabın var mı? giriş yap