• hastanın evde bakım raporu varsa, evde bakım personeli hastanın evine gider ve gerekli reçeteyi düzenler. bu işi poliklinik başındaki doktor yapmaz.

    işine gelince hastayı görmeden ilaç yazdı diye(hasta raporlu olmasına rağmen) suçla, işine gelmeyince de raporlu hastanın ilacını yazmadı diye suçla. ne yapacak bu doktorlar. aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık.

    bu memlekette idareciler hariç suçlu ilan etmek çok kolay. madem öyle doktor hastayı görmeden ilaç yazabiliyor, gitsin hasta yakını direk eczaneden alsın ilacı, zaten raporlu. yok ama ortada olmayan hastalar kullanmadıkları halde kutu kutu ilaç alıp sgk'yi zarara uğrattıklarında suçlayacak biri lazım size.

    edit: kereste kesen testerenin isteği üzerine ilgili yönetmeliği de buraya bırakıyorum.evde sağlık hizmetinin sunulmasına dair yönetmelik
  • giresun'da polisler tarafından gözaltına alınmak istenen yusuf topal'ın hayatını kaybetmesi sonucu, polisi çağıran doktorun da açığa alınması durumu.

    edit: ilk gördüğüm yerde doktorun açığa alındığı yazıyordu ancak diğer kaynaklar sadece soruşturma açıldığını yazmış. soruşturmanın kapsamının ailenin "hastanın eşinin, evde hizmet raporu olduğunu doktora göstermesine rağmen doktorun buna uymadığı" iddiası imiş.

    edit2: açığa alındığı haberini sonra geçti haber kaynakları. yalnız belirtmek istediğim bir durum var, bazı yazar arkadaşlar evde bakım raporu varsa neden gitmemiş gibi bir argüman sunmuş. evde bakım hizmeti belirli bir hekim veya grup tarafından verilen bir hizmet arkadaşlar. yani öyle elinizde evde hizmet raporuyla aile hekimini alıp götüremezsiniz ve bu hekim de hastayı görmediği sürece ilacı yazmamakla yükümlü. zira evdeki hastanın durumunun değiştiğini, ilacının dozunun değişmesi gerektiğini düşünün. hekimin tam bir bilgiye sahip olmadan yapacağı hareket hastayı öldürebilir ve öldürmese bile başının ağrımasına sebep olabilir. kısacası, doktorun ilacı yazdığı ve görmeden yazdığı ilacın hastayı öldürdüğü olasılıklarda doktora hak verecekseniz burada neden ilaç yazmamış diye linç edebilirsiniz. aksi takdirde prosedüre uyduğu için linç edilmesini mantıklı bulmuyorum. (eğer ortada bir iletişim, muamele sıkıntısı varsa doktorun da suçu olabilir pek tabii)

    kaynak
  • adam yazmışki "yaşlı adam silahı yok, sana ne yapabilir niye beyaz nota verirsin" demiş..
    arkadaş yaşlı dediğiniz herifi iki tane polis zaptedemiyor.
    hastahanelerde bu ihtiyarlar gençlerden daha tehlikeli oluyor çoğu zaman..zamanında randevulu oldugum icin süremin geçmesine ragmen içerdeki hasta bir türlü çıkmayınca doktorun sekreteriyle konusmak amacıyla tedavi odasina girdim.bizzat şu olaya şahit oldum.doktor yaşlı hastanın zamanı gelmediği için alçılı ayağını açmak istemiyordu.ihtiyar ortaligi ayağa kaldirdi bağırıp cagiriyor utanilacak laflar söylüyordu..rezil bir durum, doktor en son tamam sorumluluk kendine ait diye bir yazi yaz çıkarayım dedi..ihtiyar dahada delirdi ben yazi mazi yazamam diyerek köpürdü.doktor artik bakti olmuyor diger hastalarinda vakti geciyor.ihtiyarin odadan çikacagida yok, yazi mazi almadan açti alçisini.sonra bu ihtiyar yere basamadi.iki kisinin koluna girdi gitti..yani özetle sorun cikaran adamin yaşı, cinsiyeti olmaz; her ota boka duyar kasmayın biraz empati yapmayı deneyin.
  • evde bakım hastanelere baglı evde saglık birimi tarafından yapılır aile hekimi yapmaz, ilac yazmak vs o birimin isidir , bilmeden yorum yapmayın. yine tekrarlıyorum 120 yaşında da olsa terbiyesiz terbiyesizdir. doktor hanıma yapılan haksızlığı kınıyorum.

    edit. ulan insanları tanımadan aynadaki kendinize bakmadan ne yorumlar yapıyorsunuz. vakti zamanında 3 yaşında ölmek üzere olan bir çocuğun genel durumunu toparlayıp sevkini yapmaya çalışırken kapıda 70-80 yaşlarında bir adam ya benim şu öksürük hapımı yazıver diye 8 kere filan söyledi, o ara evraklar çocuk ve sevk edeceğim yerle uğraşıyordum, adam her söyleyişinde amca bak çocuk var sabret amcacım tarzı cümlelerle amcayı bekletiyor bir yandan da çocuk ölmesin diye dua ediyordum, 112 tarafından cocuk teslim alınırken adama amca burda çocuk olüyor sen öksürük hapının derdindesin böyle insanlık olur mu dedim, bunun üstüne adam bana onun torunu olduğunu sevk olmadan ilacını yazdırmakla uğraştığını belirtti ve ben gerçekten yıkıldım kafayı yedim, ulan ben adamın torunu ölmesin diye uğraşırken adamın tek düşündüğü öksürük hapıydı. siz kime ne anlatıyonuz, insanları tanımadan yorumlar. 80lik dedeyi allah rahmet eylesin, ailesi de keşke 80lik dedeyi koşturmak yerine gençler olarak uğraşsaydılar haplar için.
  • hasta olmadan reçete yazınca doktor suçlu,
    yazmayınca yine doktor suçlu,
    hasta doktora saldırınca beyaz kod verdiği için doktor suçlu,
    hasta yakinina polisler orantısız güç uygulayınca yine doktor suçlu,
    günde 300 hasta baktığı için herkesle yeteri kadar ilgilenemeyince yine doktor suçlu, (24 saati 300 e bolun bakayım kaç dk ediyor)
    kafasında parke taşı kırılınca doktor suçlu,
    zaten ölen bir hastayı geri hayata donduremedigi için bicaklaninca doktor suçlu,
    nefes alsa doktor suçlu,
    tuvalete gitse doktor suçlu,
    su içse doktor suçlu,
    acil ameliyat yüzünden poliklinik hastalarını beklettiği için doktor suçlu,
    aynı anda iki epilepsi hastasiyla ilgilenirken gelen farenjite geç baktığı için doktor suçlu,
    ben doktorum dediği için ego yaptı yine doktor suçlu,
    maaşını siz ödüyorsunuz doktor suçlu,
    ama en çok doktorlar birlik olamayip hakkını bu kadar fazla yedirdigi için doktor suçlu.
  • (bkz: yazıklar olsun)

    kendini savunmak için kolluk kuvvetlerinden destek istemek dışında bir şey yapmayan, her şeyi kuralına uygun olarak yapan doktordan ne istediniz.

    edit: evde sağlık hizmetleri, evde sağlık hizmetleri birimlerince verilir. her doktor her hastaya gitmez. kuş kadar bilginizle ahkam kesmeyin artık. herkes her şeyi çok iyi biliyor maşallah. evde bakım raporu varsa, 444 3833(evde) numarasını arayıp o birime bakan doktorun eve gelmesini talep edecek. ayrıca aile hekimi de görsün istiyorsa her aile hekiminin haftada 4 saat kurum dışı mesaisi var. aile hekimiyle görüşerek hangi gün kurum dışı mesai günüyse ziyaret planlaması yapacak. öyle isteyen istediği zaman aile sağlığı merkezine gidip aile hekimini evde yatan hastasına götürürse kalan hastalar nasıl muayene olacak? o kalanlar arasında olsanız yine küfür edersiniz.
    ayrıca ailenin açıklamasında hastanın misafir hasta olduğundan bahsediliyor. aile hekimleri maalesef -yanlış olduğunu düşünsem de- mevzuat gereği misafir hasta bakmak zorunda değiller. sadece kendi kayıtlı nüfuslarından sorumlular.

    velhasıl kelam; burada doktor hanımın
    kanuni olarak iğne ucu kadar hatası yok.
  • uzun süredir sözlüğü bırakmışken okuduğum entrylere dayanamayıp beni klavyenin başına geçirmiş elim olay. üç beş şey de ben karalayayım.

    1- "ilacı yazsa ne olacak adamın eşi yatalak :(( insafsız doktor" argümanı: burada hukukun yanı sıra biraz da tababet bilgisi gerekiyor. siz sanıyor musunuz hipertansiyon veya diyabet tanısı alan hastalar rutin aralıklarla kontrole gidiyor? ilaç raporlu olsa dahi 15 yıl önce diyabet tanısı almış olma olasılığı olan, ilacı nasıl kullandığını sorgulamadığım bir hastaya insülin yazıp hipoglisemi ile acile gelme riskini ben alamam. veya trombofili tanısıyla raporu var diye hastanın kan tetkiklerini görmeden warfarin yazıp hastayı kanamadan öldürme riskini alamam. veya "eşimin de gözü acıyor arpacık olmuş bir şey yaz" diyen bir hastaya dexametazon içeren bir ilaç yazıp olası herpes enfeksiyonunu düşünmeyerek gözünü kaybetmesinin riskini alamam.

    gelgelelim işin hukuki boyutuna. 10 yıl evvel als hastası bir kadının eşi tanıdığım bir doktora gitmiş, doktor raporlu ilacı yazdı diye 10 yıl sonra soruşturma açıldı kendisine, ağır cezada yargılanıyor şimdi. evet, hastayı görmeden ilaç yazdığı için. öte yandan kaymakam, annesine ilaç yazdırmak için geldiğinde hastayı görmeden yazamam diyen hekimin sürüldüğünü biliyor muydunuz?

    2- "silahsız olduğu belli 80 yaşında adam ne yapabilir bik bik bik" argümanı: ersin arslan'ı 15-16 yaşında bir çocuk bıçaklayarak öldürmüştü, altı üstü bir çocuk ne yapabilirdi değil mi? bak kardeşim, benim istanbul'un ilçesinde geçici görevlendirmeyle çalışan bir arkadaşım başka bir hastayı muayene ediyor olduğu için 66 yaşında bir adam odasına dalıp silahını çıkarmıştı. kimin tehlikeli olduğunu bilemezsin.

    3-ota boka beyaz kod veren doktorlar feyz alsıncılar: çocuğun ateşi düşmeyince daha dün kafasında kaldırım taşı kırılan pediatri hekimi, kafasına silah dayanan acil servis hekimi ve beyaz kodu vermekte geç kalanların nicesi... (bu arada beyaz kod veren doktorun adresinin kamu davası sürecinde davalıya gönderildiğini, beyaz kod vermenin bile göt istediğini biliyor muydunuz?)

    zorunlu hizmet atamasından evvel 23 yaşında kızı cizreye atamak (veya benzeri) başlığında "bu mesleği seçmeden önce böyle olacağını biliyordu, seçerken bize mi sordu?" diyen zihniyet sözlüğü kuşatmış iyice. seçerken size sormadılar, haklısınız, şimdi tusta iyi derece yapanlar neden dermatoloji, radyoloji, genetik, ftr vs yazıyor, anlıyor musunuz?

    ps: son yazdığım branşlardan birinde çalışıyorum, huzurluyum.
  • bu ve benzer olaylar, sonrasında yaşananlar, burada bilen bilmeyen aslında ülke genelini yansıtan nefret dolu yazılanlardan anlıyoruz ki bu ülkede uluslararası normlar ve etik ilkeler çerçevesinde hekimlik mesleğinin icrası son bulmuş durumdadır. savaşta bile kutsal sayılıp vurulmayan bir meslek grubu, şiddeti özendiren siyasetçilerin çanak tutup caydırıcı hiçbir tedbir almamasıyla hücum edilen bir meslek grubuna dönüştüyse söyleyecek fazla bir şey kalmamış demektir.

    bu ülke insanı "veterineri hakediyor" temennisine kesinlikle katılmıyorum, orada bile daha sağlıklı bir hasta hekim ilişkisi var. bir veteriner hekimin sevgiyle yardımcı olduğunu bir köpek anlayabiliyor ve o da karşılık olarak minnet duygusunu hekimine gösteriyor. fakat bu 2 ayaklı maymun türü, hekimiyle hastasıyla bu lanet ülkede sağlıklı bir iletişim kurmayı başaramadı, başaramıyor!..
  • polisler tutuksuz yargılanıyor tutuksuz. 82 yaşındaki adama biber gazı ve ters kelepçe takan polisler tutuksuz yargılanıyor.
  • yatalak olduğuna dair raporu olan hasta dahi olsa hasta görülmeden hastaya reçete yazılmaz. evde sağlık diye bir birim vardır ve onların görevidir yatalak hastanın ilaçlarını temin etmek. doktor doğru olanı yapmıştır ve tedbiren açığa alınmıştır.
hesabın var mı? giriş yap