• internet, gazeteler, dergiler, tv, filmler, kitaplar ve her türlü sosyal medya sayesinde bazen doğru, bazen de yanlış bilgilerin beyinde durmaksızın üst üste kaydedildiği sisteme verilen addır. gereken bilgiler sistemine kıyasla download hızı oldukça yüksektir ve dosyalar şak diye açılır. insanın ne zaman gerçek ve doğru bir bilgiye ihtiyacı olsa bu rezerv ışık hızıyla devreye girerek hatırlanması gereken o bilgiyi unutturur.

    onun yerine iclal aydın'ın son programının ismi, bar çıkışı gazetecilerin soruları karşısında neşeli tavırlarıyla dikkat çeken o şarkıcımsının son albümü, papua yeni gine yerlilerinin cinsel güçlerini artırmak için kullandıkları yerel otun adı, isviçreli bilim adamlarının brokoli yiyenlerin şehla olup olmama olasılığı üzerine yaptıkları araştırmanın sonuçları, insan vücudunun sol tarafındaki kılların ve ellerinin orta parmak tırnaklarının daha hızlı, el başparmak tırnağının ise en yavaş uzadığına dair bilgi, beyazıt kulesinin tepesindeki üç katın sonradan eklendiği tarih, ortaokulda öğretilen şeker fabrikalarının bulunduğu iller, orhan veli kanık'ın kızkardeşinin adı, sekizinci sınıf bir amerikan gençlik filminin başrol oyuncusu olan oğlanın şu andakinden iki önceki sevgilisinin adı ve birllikte bir seks kasetleri falan olduğu, yabancı dilde kullanma ihtimalinin sıfır olduğu bir kelimenin anlamı ve tüm serdar ortaç şarkılarının nasıl öğrenildiği anlaşılamayan sözleri çılgın bir hızla ortaya dökülür.

    saf ve temiz bilgiye ulaşmanın da depolamanın da en büyük düşmanı olan bu virüslere karşı nice anti virüs programları geliştirilmişse de insanoğlunun bu ve benzeri bilgilere olan şuursuz eğilimi sayesinde henüz sağlıklı bir ilerleme kaydetmek mümkün olmamıştır.
  • (bkz: trivia)
  • spam bilgi deposu, unplugged in america'da geçen bir maria mckee hikâyesindeki çatlak bir hatunun tek yeteneği: "aslında, kafamda çerçöp, tamamen gereksiz bilgi depolamaktan başka yeteneğim yok." kelly bundy sendromundan mustarip bünyelerde devrelerin tamamen yanmasına sebep olabilir.
  • biliyor musunuz ile başlayan bilgileri içeren rezervdir.
  • kimsenin anlamadığı,ama hayatının içine sızdığı için sürekli kullandığın mesleki terimler.
  • gereksiz bilgi yoktur, bilgiden faydalanamamak vardır. az gerekli gibi gözüken tonlarca verimiz kayıt altında. henüz bilimsel olarak bilinmeyen bir şekilde bu hatıraların etkileri dna'ya kaydediliyor, nesilden nesile aktarılıyor. konuya dönersek; az gerekli bilgiler hatırı sayılır miktarda olur. hatta hiç sevmediğim, hoşlanmadığımız, duygusal olarak rahatsız olduğumuz olaylar aklımıza kodlanır. onun kısaca nedeni de yaşadığımız bir olay sırasında yoğun duygulanımın olması diye açıklanır. örneğin küçükken köpek tarafından biri büyüdüğü zaman köpek = tehlike, korku gibi önyargılar akılda istemsizce belirir. amacına dair yaygın görüşe de değinip bitirelim, tam olsun. amacı ise organizmanın (canlının, insanın) hayatta kalabilme şansını arttırmaktır. korku gibi büyük duyguyla bir anı oluşursa artık kalıcı olur. kendi hayatlarımıza şöyle bi bakarsak aklımızdan çıkarmak isteyip yine de büyük yer işgal eden onlarca kötü anının olduğunu görürüz. güzel ve değişik bi aydınlanma olur.
hesabın var mı? giriş yap