• daha önce istavroz bahçesi olarak adlandırılan araziye yapılmış ahşap bir sarayın bir yangınla kül olması üzerine, onun yerine sultan abdülaziz tarafından, 1864 yılında inşa ettirilmiş mermer ve küfeki taşının bol miktarda kullanıldığı, rönesans ve barok karışımı osmanlı sarayı.
  • yaz aylarında abdülaziz çoğu kez burada kalırdı. 2. abdülhamid 10 şubat 1918'de burada ölmüştür. serkis balyan kalfa yapmıştır. napolyon'un karısının da ağırlandığı, 20'yi aşkın odası olan, bir banyosunun boğaz manzaralı olduğu*yerli turist için giriş ücreti 3 milyon tl iken yabancılara 6 mtl olan (ocak 2003 fiyatlari), 1.boğaz köprüsünün hemen anadolu ayağının altında olan muhteşem saray.
  • yapim tarihi 1865 olan beylerbeyi sarayi, yabanci ziyaretciler icin yazlik konukevi olarak insa ettirilmistir.
  • anadolu yakasindan avrupa yakasina gecerken koprunun anadolu yakasi tarafindadir. havuzu gorulebilir kopruden, ye$il ve sonbahar da sari yapraklarla dolu olan havuzu.
  • pazar günleri kahvaltınızı bir saray bahçesinde yapmak istiyorsanız, oldukça hesaplı olarak bunu gerçekleştirebileceğiniz yer. ardından sarayı gezebilirsiniz.yüzlerce kez gezip rehberlik edebilecek bilgiye sahip olsanız da gene gene gezmek isteyeceğiniz saraydır.
  • insaatinda calisan iscilerin motivasyonunu ve verimliliklerini artirmak amaciyla bir grup muzisyenin insaat suresince konser verdigi yapi.
  • her sabah köprüden geçerken otobüsün camından bakmaya, görmeye çalıştığım muhteşem saray. sonbahar renklerini yaprakları, ilkbaharınkileri de çiçekleri ile eksiksiz gösterebilen ağaçları ile devasa bir tabloyu andıran bahçesi, değişik sekizgenlerden oluşmuş ilginç mermer basamakları, martıların, sonbahar yapraklarının ve tek tük bulunan nilüferlerin yüzüp güvercinlerin kenarından su içtiği, yeşilimsi bir renk su ile dolu hissi uyandıran büyük havuzu ile insanı kendine çeken bir cazibeli. içerisine bir kez bile girmemiş olmama rağmen hastasıyım.
  • koordinatları:
    41.042733, 29.040003

    http://maps.google.com/…ll=41.042733,29.040003&z=19
  • sultanların yazlık sarayı olarak yapılmıştır. bu yüzdendir ki havalandırma, pencere cam konumu vs öyle ayarlanmıştır ki içerde her zaman klima çalışıyormuş gibi serin bir hava hakimdir. temmuzda gitmiştik, içimiz titremişti netekim. dolmabahçe sarayı'nda olduğu gibi burada da eşyaların ve odaların yerleşiminde simetriye özen gösterilmiş, simetri sağlanamadığı durumlarda aynalardan veya arkası duvar olan kapılardan yararlanılmıştır. gezilmesinde şiddetle fayda vardır
  • 103 adet fotoğrafı bunulan bir kaynak: http://archnet.org/…location_id=9466&image_id=55256
hesabın var mı? giriş yap