• ankara'nın kuzeybatısında, tarihi ipek yolu üzerinde yer alır. ilçe ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan eşya ve paralar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda ilçenin hitit, frig, galat, roma, selçuklu ve osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yaptığı anlaşılmaktadır. beypazarı ilçesine, tarihte ilk kez luwi'lerce "kaya doruğu ülkesi" anlamına gelen "lagania" ismi verilmiştir. ilçe, roma döneminde istanbul-ankara-bağdat gibi önemli merkezlerin geçiş yolları üzerindeydi. kentin adının bu dönemde anastasiopolis olarak değiştirildiği tarihi eser ve haritalardan anlaşılmaktadır.

    ilçe turistik değer taşımakla birlikte şifalı suları ile de ünlüdür. eğriova yaylası'nda her yıl "karaşar eğriova yayla şenliği" düzenlenmektedir. bölgede alabalık tesisleri de bulunmaktadır. kirmir çayı ve gönen vadisi, tekke yaylası ve ilçe merkezine 20 km uzaklıkta bulunan dutlu tahtalı termal tesisleri yer alır.

    el sanatlarıyla ünlü ilçede gümüş işleme, dövme bakır, ipekli el dokumacılığı ön plandadır. beypazarı evleri eski dokusuna uygun şekilde restore edilmiş, tarihi esintisi korunmuştur.

    13. yüzyıldan kalma selçuklu dönemi eseri olan boğazkesen kümbeti,1863 yılında yapılan osmanlı dönemi klasik şehir içi hanlarından suluhan kervansarayı, selçuklu mimari tarzında yapılan akşemsettin camii, sultan alaaddin camii ve kurşunlu camii yer alır. beypazarı tarih ve kültür evi olarak düzenlenen konak, şehrin kültür aynasıdır.

    dutlu tahtalı termal tesisleri romatizma, deri hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, iç salgı sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları ve kireçlenme gibi pek çok hastalığın tedavisinde şifa kaynağıdır.

    ilçe hk.

    bölgede doğanın insanoğluna sunduğu maden suyu da 1957'den bu yana insanlığa şifa dağıtmaktadır. beypazarı maden suyu içeriğinde bulunan bikarbonat kabızlık, hazımsızlık gibi mide sorunlarına iyi gelmekte ve midedeki asidik yapıyı dengeleyerek mide yanmasına iyi gelmektedir. kemik ve cilt yapısı için olmazsa olmaz bir yapı taşı olan kolajen üretimini de destekler.

    pazarda gezerken yöre kadınlarının el emekleriyle açtığı, 80 kat yufkadan oluşan harika baklavalarını tatmanızı öneririm.

    baklava
    kuru baklava

    ayrıca yine parmak inceliğinde narin biçimde sarılmış sarmalarını da yemeden dönmeyiniz.

    sarma

    geliniz, görünüz…

    ayrıca size küçük bir önerim olacak. tükettiğiniz maden sularındaki mineral değerlerine bakınız. hemen hepsinde aşağı yukarı aynı mineraller var. ancak bir tane mineral var ki bu mineral çoğunda ya yok ya da bu denli yüksek değil. o mineralin adı da “silikat” başka adıyla silisyum dioksit silikat. silikat minerali yeraltı sularında doğal olarak bulunan bir mineraldir. yapılan çalışmalar gösteriyor ki; bu mineral saç, cilt ve tırnaklarımızın sağlığı için çok kıymetlidir. silikat mineralinin önemine şunu da ekleyeyim; vücuttaki alüminyum birikimini önlemekte ve kanser, alzheimer ve parkinson riskini azaltmaktadır.

    işte beypazarı maden suyunda silikat minerali çok yüksektir.

    beypazarı maden suyu silikat oranı

    markete gittiğinizde maden sularının silikat oranlarına bakınız. bakalım en yüksek hangisinin?

    evet bildiniz. beypazarı maden suyu dünya üzerindeki silikat değeri 48,21 mg. ile en yüksek maden sularından biridir.

    bir de pellegrino maden suyunda 7,3 mg silikat mevcut. ancak beypazarı kadar yoğun değil.

    pellegrino maden suyu mineral oranları

    araştırdığım diğer markalar:

    kızılay maden suyu mineral oranları
    akmina maden suyu mineral oranları
    uludağ maden suyu mineral oranları

    görüyorsunuz ki silikat yukarıda saydıklarımın hiçbirinde yok.

    sağlıklı günler.

    edit: önemli eklemeler yapılmıştır.
  • teker teker üşenmeden baktım sonuçlara. resmen satmışlar büyük başkanı. delikanlı gibi mhp'den verilen yüzde 80 oy ve ihanet etmeyen 60 civarı ak partili arkadaşı tenzih ederim. gerisini ise nankörlüğüyle anılacaktır hep. ne giderim oraya ne de para kazandırırım oralı birine.

    tanım: çok büyük bir adam çıkarmış fakat desteklerini esirgeyenlerin çoğunlukta olduğu ilçe
  • bir daha gitmeyeceğim, hiç bir misafirimi götürmeyeceğim ilçe.

    edit: kızmış bazı suserler istediğim partiye oy vermediğim için beyparaı'na gitmememe. bu ülkedeki iktidar kendine oy vermeyenleri düşman olarak görmese, oyum fazla diye genel geçer tüm bilimsel yaklaşımları reddetmese hiç umrumda olmazdı para kazandıracağım yerin kime oy verdiği. yeni değil yani bu düşüncem. mayıs'tan bu yana 1 kez bile delmedim ben bu kararımı.

    akp'ye oy verenlerin beni, yani kendinden olmayanı rte'nin deyimiyle terörist/atesit/haşhaşi/çapulcu/alkolik vs. gördüğünü bildikçe para kazadırasım yok.

    (bkz: #34377635)

    edit2: şunu da söylemeden edemeyeceğim. ege'den istanbul'dan gelenlere kötü gelebilir ama iç anadoluda gidilebilecek az sayıda yerden biridir. çok gittim, çok misafir hatta grup götürdüm. geziler düzenledim. bundan sonra bunları yapmayacak olma nedenim yukarıdaki gibidir.

    daha önce de mado için demiştim. burası için de söyleyeyim.

    benim tavrımla beypazarı bitmez, ama beypazarı benim için bitmiştir. bir bardak demleme çaya muhtaç olsam girmem kapısından. giden arkadaşımı da bir kere uyarırım. demleme çaydan vazgeçebiliyorsam ondan da geçerim demektir.
  • müthiş güzelliklere sahip bir ilçe. eloğlu senelerdir uyarıyor "ya siz neden daha fazla tanıtmıyorsunuz ülkenizi" diye, bir insan evladı da çıkıp beypazarı'nı orange county gibi pazarlamıyor. halbuki "beypazarı" diye bir film çekilse, efendime söyleyeyim, "bp" diye bir dizi çevrilse böyle mi olur...
    dizi senaryosu, kadrosu için çok uğraşmaya gerek yok. başrollerde avukat sencer koyun*; emlakçı kiraz nihal koyun*; oğulları şefik koyun*; şefik'in mahalleden kankası, ticaret lisesi terk rahim etbut*; mahallenin yelloz güzeli melissa küpür*; melissa'nın çatlak arkadaşı saime rabıta*.
    ulus ticaret meslek lisesi'nden atılan rahim, kendine yeni bir hayat kurmak için cebinde kalan son parayla etlik'ten otobüse binip beypazarı'na gelir. ilçenin hali vakti yerinde ailelerinden biri olan koyunlar, rahim'e sahip çıkar; kendi oğullarından ayrı tutmazlar. şefik'le beraber süper liseye gitmeye başlayan rahim, ilçenin zengin ailesi küpürlerin kızı melissa'yla mercimeği fırına verir. olaylar gelişir...
    jenerik bile gözümde canlandı. "welcome to the oc bitch!" yerine, türk misafirperverliğinin de etkisiyle "seni bi daha beypazarı'nda görmiyim lan yavşak!"
  • yıllık turizm geliri 20 milyon dolar olan ilçe. bunu okuyup hangi denizin kıyısında, ege mi akdeniz mi diye düşünenler için belirtelim, bu ilçemiz ankara'dadır. ayrıca bu ilçedeki mevcut yüksekokulun yerine beypazarı üniversitesi yapılması yönünde protoköl de geçtiğimiz günlerde imzalanmış. bir de özel üniversite yapılacakmış ilçeye. bütün belediye başkanlarının örnek almasını dilediğim işler yapılıyor ve yapılmış beypazarı'nda.

    üniversite kurulması hakkındaki haberleri için:

    http://www.segmenlergazetesi.com/…erdetay.asp?id=66

    http://www.segmenlergazetesi.com/…rdetay.asp?id=278
  • gezinize hidirlik tepesinden baslamanizi tavsiye ederim.

    sehir merkezinde yollarin kenarlarinda aracinizi park etmek 5 tl/saat. ilk tepeye cikip oradaki otoparka ucretsizce aracinizi birakip, sonra manzaraya karsi bir cay icin yada icmeyin 3tl fiyati :o

    daha sonra yan taraftaki patika yoldan asagiya dogru inip evlerin arasindan asil turist atraksiyonlarinin oldugu imaret meydanina cikin. buradaki pazarda her cesit baharati, havuc suyunu vs vs bulabilirsiniz.

    daha sonra meydandan yukariya dogru yuruyerek yasayan muzeye gidin.
    bu yasayan muze ve meydandaki hamam muzesinin ikisi icin tek bir bilet alma imkani var 5 tl/ogrenci. farkli konsepti ile yasayan muzedeki canli anlatimlari dinleyin. buradaki kursun dokturme, ihlamur baski, ebru gibi etkinlikler ekstra ucretli. kursun dokturme 10 veya 15 liraydi yanlis hatirlamiyorsam. ebru 10tl idi. gelin odasindaki gorevlinin bilmecelerini es gecmeyin.

    yemek olarak beypazari govecini es gecmeyin, dana eti domates ve pirinc pilavindan olusuyor. ucuz olarak has degirmencioglu'nda yenilebilir. 7 tl idi fakat topluca pisirilip sonra guveclere dagitiliyor burada yani tam orjinali degil fakat tadina bakmak icin uygun.

    beypazari kurusu, baklavasi, havuc lokumu, havuc ve karadut doneri gibi seyleri meydandaki yerlerde bol bol tadabilirsiniz.
    havuc suyu ve karadut suyundan icmeyi unutmayin, havuc 1tl karadut ise 1.5

    yani beypazarinin guzelligini ekonomik olarak gezmek mumkun. guzel hos bir gun gecireceginize suphe yok.
  • 2014 yerel seçimlerinde kendilerine 10 yıl süre ile başkanlık yapmış, ilçeyi ekonomik ve kültürel anlamda ilerletmiş mansur yavaş'ı değil de, melih gökçek'i seçerek düşündürmüş ankara ilçesi.

    not: ilçede akp ya da mhp'ye oy vermesine rağmen büyükşehirde mansur yavaş'a oy veren kitleyi tenzih ederim. şu örnekte olduğu gibi azımsanacak sayıda değiller çünkü.
  • viran bir kasabayı yerli turist uğrak yerine dönüştüren deha bir belediye başkanına sahip ilçe.

    politik görüşü ne olursa olsun eski evleri sponsor yoluyla restore ettirip turizme açan ve kasabaya tarihi dokusunu yeniden kazandıran belediye başkanını tum belde ve ilçe belediye başkanlarının örnek alması gerek. evde oturan kadınları bile iş sahibi yapmıştır kendisi. çarşamba günü pazarı kurulur ve aynı gün ana caddede kadınlar erişte, tarhana, ceviz...vb satarlar.

    tarhanasını tatsanız başka tarhana içemezsiniz, yaprak sarmasını aklınızdan çıkartamazsınız, kurusunu hiç bir yerde bulamazsınız. ayrıca
    gümüşçülerinin olduğu çarşı (özellikle bayanlar için) çok renklidir.
  • doğma büyüme ankaralı olmama rağmen hayatımda ilk kez gittiğim şirin yer. ankara'nın tartışmasız en güzel parçası diyebilirim.

    ankamall'ün önünden yarım saatte bir otobüs kalkıyormuş. ayrıca eski etlik garajı'ndan da saat başı çeşitli firmalar sefer düzenliyormuş.

    arabayla gitmeye kalkarsanız çankaya'dan yaklaşık 100 km uzaklıkta. yani 1-1,5 saatte ulaşmak mümkün.

    tavsiyelerimi dizeyim hemen;

    - havuç suyu için
    - havuç lokumu alın
    - fırından yeni çıkmış beypazarı kurusu tadın, paket paket alın.
    - 80 katlı beypazarı baklavasını tadın
    - yaprak sarması yiyin (harika yapıyorlar)
    - yaşayan müze, taş konak vs gibi turist atraksiyonlarını gezin
    - bol bol fotoğraf çekmek lazım
    - arabayı park edecek yer bulmak biraz zor, o yüzden tavsiyem terminalin oradaki otoparka park etmeniz (tüm gün park için 5 lira ödedim)
    - maden suyu fabrikasını gezin (ben gezmedim, zamanım kısıtlıydı, fakat gezilmeli)

    mutlaka en kısa zamanda tekrar gideceğim buraya. bu yüzden yapılacak her şeyi yapmadım. daha görülmesi gereken birkaç yeri var. inanılmaz şirin, güzel bir yer. imkânınız varsa düşünmeden gidin.

    ya bir de burası bile suriyeli dolu. ulan bu suriyeliler burayı nasıl keşfetti? buraya nasıl geldiler? kafamda deli sorular...
  • kendilerini ticaret ve turizmle tanıştıran mansur başkanı birinci çıkarmayarak büyük nankörlük etmiş ankara ilçesi. mansur başkandan önce aralık ocak soğuğunda tarlada havuç kazıyorlardı.

    insanı inanılmaz gericidir. kurtuluş savaşında dahi ankara hükümetine soğuk davranmışlardır.

    duyumlarıma göre mansur yavaş dahi böyle bir sonuç beklemiyordu. seçimden önce mazbata almaya beypazarından konvoyla geleceği söyleniyordu yapmadı. zaten sosyal medya hesaplarında da halkı sürekli nallıhan gibi az bilinen ilçelere yönlendirmeye çalışıyor.
hesabın var mı? giriş yap