• super bir tatli.. beyaz olur boyle sert olur yiyince kirintilari kucagina dokulur..
  • kolayla birlikte tüketildiğinde çok tuhaf hislere sürükler, bir de kartonpiyer yemeye benzer.
  • bu şeyin püf noktası bakır kap efendim. bilimsel olarak elbet bir açıklaması vardır ama ben rastlamadım. yumurta akını herhangi bir kapta çırptığınızda farklı, bakır kapta çırptığınızda farklı sonuç veriyor. genellikle fransa kaynaklı reçetelerde bakır kap özellikle vurgulanıyor. bu reçetelerin çoğu da 18 yy dan kalma zaten.
    ekleme: bakır iyonlarının albümin ile çiftleşmesinden oluyormuş. flirte bilgi için teşekkürler. =)

    şimdi beze yapmak için bakır kap mı bulacağız diye bana çıkışmayın. bakır kap yoksa krem tartar var. çırptığınız yumurta beyazına bir tutam eklemeniz bakır kap etkisi yapar. ekledikten sonra 1 dakika mikserle üzerinden geçmeniz yeterli. mikser yoksa 100 darbe elle vurmanız gerek. (1 dk mikser çırpması eşittir 100 adet elle çırpma darbesi. eğer reçetelerde 5 dk mikser diyorsa ve mikseriniz yoksa 500 adet elle çırpma darbesi vurmak zorundasınız. bir kişi 200 darbede yorulur. bu yüzden iki kişi yapmalı ve mutlaka saymalısınız).

    tamam bakır kaseniz yok, krem tartar da yok. o zaman çırpacağınız kabın içini iyice yıkadıktan sonra sirkeli bez ile siliyorsunuz. daha sonra tekrar yıkayıp tekrar kurulayın. genellikle kap içerisinde gözle görünmeyen tortular hep kalır ve yumurtanın içindeki yağlar bu tortulara tutunarak sulanmayı kolaylaştırır. sirke bu tortuları alır.

    çırpma işleminde yine plastik kap kullanmıyoruz. zaten hiçbir pasta, kek, vb için yumurta çıprtığımızda plastik kap kullanmıyoruz. yağlar bu kapların çeperine de rahatça tutunuyorlar ve yumurta beyazının sönmesine neden oluyorlar.

    diyelim ki yumurta beyazını gereğinden fazla çırptınız ve damar damar oldu. hemen bir yumurt beyazı daha içine kırarak çırpmaya devam ediyoruz.

    başlığa bakır kap püf noktasını yazmak için girmiştim. yine tutamadım kendimi.
  • yumurta akı gibi iğrenç gelen bir şeyin nasıl da leziz bir hale dönüşebildiğini gösteren tatlı yiyecek.
    (bkz: yummy)
  • beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. fransızcası baiser olup anlamı öpücüktür.
  • bugün kafede buna denk geldim. samsun’da atom deriz biz buna. daha büyük poğaça kadar falan olur. attım ağzıma bi tane; atmaz olaydım. çocukluğuma döndüm. anneme döndüm, babama döndüm. abimin ramazan’da atom satmasına döndüm. ağzımda büyüdü lokma. yemez olaydım. gözlerim doldu. boğazıma bir şey oturdu. ağzıma sıçtı kısaca. bir daha yiyeni silsinler.

    çok mutsuz ettin beni beze.
  • temel olarak bilinen üç çeşidi vardır : italyan, isviçre ve fransız merengi *.

    en çok kullanılanı isviçre merengidir, bain marie 'de yumurta akı ve şekerin pişirilip çırpılarak soğutulmasıyla elde edilir. soft bir merengdir ve genelde macaron, vacherins * gibi ürünler için kullanılır. artan ölçü kalırsa vitrinde renkli bezeler olarak yerini alır.

    eğer amaç beze yapmaksa o zaman italyan merengi hazırlanmalıdır. biraz daha katı bir yapısı vardır. yumurta akı ve şeker çırpıldıktan sonra içine sıcak olarak hazırlanan şurup dökülür ve çırpılmaya devam edilir. kıvam aldıktan sonra içine gıda boyası ya da damla çikolata gibi içerikler eklenebilir.

    fransız merengi yumurta akının şeker ile çırpılmasıyla elde edilir. isviçre ve italyan merenglerinden farkı, yumurta akı pişirme işlemine maruz kalmadığından mutlaka fırınlanması gerektiğidir.

    bunlara ek olarak bir de japon merengi vardır. fransız merenginin içine toz badem ve nişasta karışımının eklenmesiyle elde edilir. spiral şekilde yatay olarak yağlı kağıda sıkılarak pişirilir. genelde pasta tabanı olarak kullanılır.

    hepsinin hazırlanması kolaydır ancak kıvam tutturmak zordur. sulanmaya meyilli bir üründür ve yüksek oranda şeker içerir.
  • gogusteki tumor turu olusumlara da denir.. hatta sanirim her yerdekilere denir.. oyle de bi sey..
  • (bkz: strafor)
hesabın var mı? giriş yap