• sandman'in üçüncü cildi olan dream country'nin ilk hikayesi calliope'de, bir korku yazarı olan richard madoc'un, bir ilham perisi* karşılığında, erasmus fry'a verdiği nesne.
  • koleksiyon meraklısı sindirim kanallarının, uzun süreli biriktirme aktivitesinin son ürünü olan yabancı cisim topakçığı.

    temel görevi; bir ucundan giren herşeyi gerek mekanik, gerek enzimatik çalışmalarla küçültüp dönüştürmek, ihtiyaç duyulan kısmını kana karıştırmak, artanını da diğer uçtan dışarı atmak olan sindirim kanalı, bazı nesneler üzerinde etkisiz kalır. sistem içinde sindirilemeyen bu maddelerin çoğu, değişime uğramadan dışarı atılır. ama bunların bir kısmı, sindirim sisteminin bir köşesine saklanma becerisi gösterir. kıllar ve yüksek selülozlu bitkiler, bu açıdan en becerikli maddelerdir. bunlar; sindirim sistemi içine önceden sığınmış olan kardeşlerini bularak, zaman içinde topak oluşturur.

    topağı kıllar oluşturmuşsa trikobezoar, bitki lifleri oluşturmuşsa da fitobezoar adını alır. en çok bezoar oluşturan sindirim sistemine sığırlar sahiptir. işkembenin kör köşelerine saklanan ve bazen irice bir greyfurt büyüklüğüne ulaşan bezoarlar, çoğunlukla sorun yaratmayıp, ancak hayvan kesildiğinde ortaya çıkar.

    fakat bazen sapkın bir göçle bağırsağa yerleşip, burada tıkanıklık yaptığı da görülür. işte bu durumda tek çözüm, cerrahi girişimde bulunmaktır.

    kıl topakları; halk arasında çoğunlukla kist olarak isimlendirilir. oysa ki kist, içi sıvı dolu keseciklere verilen isimdir. ama bu bambaşka bir konudur, başka zaman anlatılmalı.
  • geviş getiren hayvanların mide ve bağırsaklarında meydana gelen ve eskiden panzehir olarak kullanılan taş; (eski dilde) panzehir.
  • calliope'de $ahane bir $ekilde resmedilmi$, son derece kiymetli ve nacizane bir eser olarak kar$imiza cikan kil yumagi.
  • farsça pan zehir anlamına gelen pad-zahar kökünden gelir..
    sandman da söylendiğine göre kral edward ve kraliçe 1. queen elizabeth zehrin etkisinden bezoar ile kurtulmuşlar
    (bkz: at yalanı sikeyim inananı)
  • insan ve hayvanların mide ve bağırsaklarında bazı madde liflerinin kümeleşip sertleşmesi ile oluşan kitle, mide-bağırsak sisteminde oluşan taştır. kitlenin yapısını oluşturan maddeye göre çeşitli isimler alır.
  • harry potter'da sık sık adı geçen şey. hayat kurtardığı olmuştur.
  • mide içinde sindirimi gerçekleşememiş yiyecek topağı, sümük, saç kılı gibi maddelere verilen isimdir. bahsdedilen maddeler ülser ve kanamaya sebep olabilir.
  • (bkz: şirataki)

    (bkz: konnyaku)
hesabın var mı? giriş yap