• biçem, biçim'in bir alt kümesi değil, tam aksine biçim ile içerik kavramlarının birbirinden ayrılmaz bir şekilde, o biçemin yaratıcısına has bir oranda kaynaşmasıyla oluşmuş organik bir bileşimdir. daha anlaşılabilir olması için biçem = biçim + içerik gibi basit bir şekle de dökülebilir, ancak akademik amaçlar haricinde unsurların bu kadar kolayca ayrıştırılmasına biçembilimde hoş gözle bakılmaz, çünkü organik nitelemesine aykırı düşen bir uygulama olur bu. bilhassa leech ve short gibi neredeyse "mekanik" bir çözümleme anlayışına sahip olan dilbilimciler, sözdeki biçemin matematiksel ve istatistiksel yöntemlerle öğelerine ayırılabileceğini savunmuş, yazar ve şairlerin biçemlerinin formüle edilebileceğini iddia etmiş; bunu da ingiliz edebiyatı'nın birtakım "has" örnekleri üzerinde uygulamaya dökmüşlerdir. dilimizde de sait faik'in, vüsat o bener'in eserleri biçemsel çözümlemeye tabi tutulmuş metinlerdendir. tüm bunlar dikkate alındığında, biçeme biçim demek ya da ikisini karıştırmanın ayıplanmayacağını savunmak, üstelik bir de buna dair kişisel teminat vermek sadece biçemin anlamını hakkıyla kavrayamamış olmakla açıklanabilecek, nurtopu gibi bir hatadır.
  • biçimin hem kulak hem goz tirmalayani.

    bicim asagidaki anlamlara gelirken:
    1-dış görünüş, şekil
    2-yakışık alan şekil, uygun şekil
    3-herhangi bir şeyin benzeri
    4-sanat ve edebiyat eserlerinde dış görünüş, form.
    5-tarz
    6-manzumelerin kuruluş ve uyak düzenlerine göre olan dış görünüşü, şekil.
    7-biçmek işi.

    bicem sadece uslup anlamina gelmektedir. o nedenle, fikrimce, kullanilmasi
    sadece bir tercih meselesidir, bilinc degil. bicem kullanacaginiz yerlerde bicim kullanirsaniz ayiplanmazsiniz merak etmeyin cunku bicim, bicem anlamini da kapsayan daha zengin bir kelimedir.
  • bir kız ismi olarak rastlamışlığım da vardır kendisine ama bir insan öz evladına böyle bir şeyi neden yapar,onu sorgulamaktayım hala.
  • biçem
    a. ed. üslup: “bu küçük köy evini, nasıl bana benzeyen bir biçemde döşedim!” -n. meriç.

    güncel türkçe sözlük
    --------------------------------------------------------------------------------

    biçem ing. style

    bsts / bilgisayar terimleri karşılıklar kılavuzu
    --------------------------------------------------------------------------------
    biçem osm. üslup
    sanatçının görüş, duyuş, anlayış ve anlatıştaki özelliği ya da bir türün, bir çağın kendine özgü anlatış biçimi. türleri için bk. gerçek biçem, bayağı biçem, yalın biçem, süslü biçem, yüce biçem, orta biçem, zengin biçem, değişmeceii biçem, çocuksu biçem, özensiz biçem.

    bsts / yazın terimleri sözlüğü 1974

    kaynak: tdk..
  • kim uydurduysa canlıyken kulakları çınlayacak, öldükten sonra mezarda kemikleri çok sızlayacak.
    yani türk diline ihanetten öte değil.
    düşünsene bi millet var 700 yıldır uslûp diye bir kelime kullanıyor. sonra ankarada tdk’da birileri oturup ankara simidi yiyip, çay içerken, bu kelimeyi unutturalım yerine kelime uyduralım diyor ve biçem diye bir kelime uyduruyorlar.
    bak tüylerim diken diken oldu.
    değil mi, ingilizler çok salak, fransızcadan, almancadan, latinceden gelmiş kelimeleri atmıyor, hatta kelime devşirmekte çekinmiyor; ankarada birileri yüzyıllardır kullanılan bir kelimeye biçem diyor ve ösym bunları cümlelerde kullanıyor.
    bu ak partinin en kötü şeylerinden birisi de bu dil’e sahip çıkamadı. dili canlandırmak yerine yeni kelime uydurmaları ile dolaylı dil öldürülmesine ön ayak oldu.
  • üslup anlatma biçimi, deyiş ya da yapış biçimi.
    bir çağa, bir ülkeye ya da bir sanatçıya özgü teknik, renk, söyleyiş ya da biçimlendirme özelliği.
  • paris ve londra'da beş parasız kitabına giriş yazan dervla murphy "orwell söz konusu olduğunda biçem gerçekten insandır." demiştir. söz "orwell söz konusu olduğunda biçem, insandır." şeklinde kitap kapaklarında da yer alıyor. kitapta dipnotta "fransız doğabilimci buffon’un (1707-1788) ‘biçem insanın ta kendisidir' (le- style, c’est l’homme même) sözüne gönderme." şeklinde bir not düşülmüş. jules renard'da buffon'un sözü için şunları yazmış: "-biçem insandır.- buffon kendisine özgü bir yazı biçimi olduğunu, benzerlerinden onun aracılığıyla ayrılmak istediğini söylemek istemiş."
  • (bkz: uydurukça)
  • uslup ve style'in turkcesi.
  • entel jargonunun olmazsa olmazı.
hesabın var mı? giriş yap