• sizin evren için kendi zaman biriminizden 40milyar yıllık yer açtım. 32 milyar yaşında karadelik yuttu. 8 milyar yıl da boş yani dark matter var. siz geriye doğru 8 milyar yıl dark matter görürsünüz.
  • karadelik'lerin varlığının ispatı, 50 yıl kadar kısa bir süre öncesine dayanıyor. en basit hali ile, karadelikler her şeyi içine çekmesi ile meşhur. büyük patlamanın ise, tersine işleyen yani, tek bir noktadan dışarıya doğru yayılarak var olduğunu düşünmek mantıklı gibi geliyor.
    ya da (bkz: eskiden buralar hep dutluktu)

    edit: gelen bir mesaj üzerine, keyifli bir yazı paylaşmak istedim.

    büyük patlama teorisi'ne dair 10 soru, 10 cevap!
  • zaman uzayla vardır. yani zaman en boy yükseklik gibi bir boyuttur. bigbangdan önce uzay yoktu. yani boyut yoktu. tabiiki zaman da yoktu. birşeyin öncesi diye değerlendirmek için zamanın olması lazım. o yüzden bigbangdan önce diye sormak başlıca anlamsız bir sorudur. zamanın bir yöne doğru akıyor gibi algılanması bizim için boyut olarak algilamamizi sınırlıyor. ama pratik olarak zamanda tek bir hızda ve tek bir yönde akmaz. örneğin uzayda ya da kütle çekim kuvvetinden ne kadar uzaktaysa o kadar hızlanır. kütle çekimine yakınken ya da yüksek hızlarda yolculuk ettikçe de yavaşlar. uzayın da bildiğimiz 3 boyutu kütle çekiminden benzer şekilde etkilenir.
    sorulmasının mantık hatası içerdiği sorudur.
  • burada tabii ki felsefe giriyor devreye. felsefe diyor ki hiçlik. karadeliklerin de üstünde onları kapsayan daha büyük bir küme düşünelim galaksi. insan zekası buna mantık işlemleriyle hiçlik tezini ancak getirebilmiştir. en basit örneğiyle sudan güneş'in bir parçası olan dünya soğuyupta canlı organizmalar üretebildiyse bunun mantığa her hangi bir aykırılığı söz konusu bile değilidir.
  • sanırım bir bang'ten önce ne vardı sorusuyla, aslında zaman kavramı sorulmuş.

    zaman evren'in (ya da evrenlerden oluşan bir sistemin) yan ürünü. zamanı hep ileri akarken gözlemlediğimiz için doğal olarak ileri olduğu kadar geri de olmalı şeklinde düşünüyoruz. zira hatıralarımız hep geçmişle ilgili.

    bu yüzden zamanı geri - ileri ekseninde düşünmeye alışığız. oysa zamanı bir küre şeklinde hayal etmek gerekir. örneğin dünya üzerindeki bir noktadan güney yönüne hareket ettiğimizde kuzeyden uzaklaşırız ve nihayet en güney noktasına ulaştığımızda daha gidecek güney kalmamıştır. bu başlangıç noktasından dilediğimiz yöne doğru tekrar yola çıkabiliriz.

    big bang'i başlangıç, yani güney noktası olarak hayal edersek ondan önce ne vardı sorusu anlamını yitirir.
  • bok vardı
  • little bang.
  • miley cyrus vardı la
  • evren ile beraber zaman ortaya çıkmıştır . yani bigbang dan önce zaman kavramı da yoktu .

    bigbang dan önce ne vardı sorusunun cevabı değişkenlik gösterir , inançlı ve bilim ile alakası olan insan ; "yüce yaratıcı allah" der .

    inançsız ve bilim ile alakası olan insan da sadece tahminler öne sürer ... ve tum tahminleri birer zandan ibarettir...

    yani ateist olmak için tüm bu evreleri , evrenin tüm noktalarını görüp neler olduğunu bilmemiz gerekiyor , aksi takdirde sadece kendinizi kandırırsınız...
hesabın var mı? giriş yap