• tam haliyle "a template for understanding big debt crises" olan ray dalio'nun yeni kitabı. aynı zamanda ücretsiz olarak sunmuştur gönlü ve cebi zengin insan. günümüze ipucu tutacağı kesin, başlayalım bakalım okumaya.
  • (bkz: #81243065)
  • çok yüce bir kitap.

    tarih tekerrürden ibarettir sözü ne kadar da doğru.

    mevcut kapitalist düzenin son 100 yılında gerçekleşen 2 tip borç kriz varmış enflasyonist ve deflasyonist, ve bu iki kriz birbirine %80 oranında benziyor.

    bizi ilgilendiren enflasyonist kriz döngüsü öyle bir anlatılmış ki, sanırsın adam gelecekten geldi. aslında geçmişe bakarak şablon çıkartıyor.

    neymiş bu şablon?

    ülke finansal tabloları vb iyi durumda (kemal derviş sonrası abdüllatif şener akpsi)
    yatırımcılar olumlu bulup geldikçe üretim sayesinde büyüyen ekonomi.
    para girişi devam ettikçe tl'nin değerlenmesi, kurların baskılanması.
    menkullerin değerlenmesi
    değeri artan menkullerin tl'de, borçların dövizde kalması.

    dövizle artan borç, gevşeyen üretici ve halk manyak gibi borçlandırma ve üretilecek altyapı, ev gibi gerekli ama üretimi bittikten sonra kısıtlı katma değer sağlayacak unsurlarda doygunluğa ulaşma. ama herşey iyi gittiği, ülke potansiyelinin üstünde performans gösterip büyüdüğü için daha çok yatırımcının doygunlaşan piyasalarda hareketsiz yatırımlara girmesi ile oluşan balonlar (emlak vb.)

    derken bozulan borç dengesi, artan cari açık vb yüzünden, sudan sayılabilecek bir sebeple, oluşan bu balonun patlamasına sebep olur.

    siyasal, politik riskler.
    küresel ya da parasal sıkılaşma.
    hatırlayamadığım 2 neden daha var yarın sabah editlerim.

    sonuçta iyi giden ülke algısı bozuldu mu, piyasada işler yavaşlar, borçların öddnemeyeceği algısı herkesi kötü kredi alıcısı gibi gösterir, kimse kredi vermek istemez, faizler artar, enflasyon patlar, işsizlik zıplar.

    hükümetin dövizi ülkede tutma iştahı artrıkça, yerli yabancı tüm yatırımcılar değer kaybeden para biriminden çıkar ve dövizle olan borçlarını ödemeye çalışırlar. bir aşamada herkes devletin dövizlere el koyma riskini düşünerek kaçmayı hızlandırır.

    döviz kurları patlar ve ben yatar.

    buraya kadar geldim kitapda.
    ray dalio'ys saygısızlık olmasın, yarın buralar hep editle dolacak.

    hayırlı güneş günleri.
  • italya için durumun ne kadar kötü göründüğünü tekrar hatırlatan kitap. dalio ne dediyse bir bir çıkacak gibi duruyor.
  • ekonomi hocasi (bkz: özgür demirtaş) 'in youtube'da cektigi videoda ilgimize sundugu bir kitap.
    videoyu izlerken direkt gozu carpiyor insanin. muhtemelen bizim ekonimizin durumu ile bu kitap arasindaki baglantiya dikkak cekmek istedi.
hesabın var mı? giriş yap