• şifrelisi de olandır. nasıl yani, şöyle ki; geceleri lastik ve jant çalabilecek insanlar olduğu için bazı markaların bijonları üniversal değildir, yani bijon kafasının şekli farklıdır ve standart bijon anahtarıyla açmak imkansızdır. standart bijon anahtarını kullanabilemek için oto tamircileri tarafından şifre olarak adlandırılan ve otomobil üreticisi tarafından size verilmiş olan bir metal parça bijon anahtarıyla bijon arasına yerleştirilir. yani lastiğiniz patlayıp da lastikçiye gidince "sol ön lastik patladı, tamir ettirecektim" cümlesinin ardından "abi şifreyi alayım" dedikleri zaman dumur olmayın, saçmalamayın.
  • megane marka arabalarda sarı bir zarf içinde yedek lastiğin yanında verilen cisimler. polis tarafından gerçekleştirilen asayiş aramalarında şoför texas misali elleri arabanın üstünde aranırken, bagajı arayan diğer polis tarafından bulunan zarf, : "ne var lan bunun içinde?" bağlamında durumlar yaratabilir.
    bu durumlarda arabasında ilk defa böyle bir zarfla karşılaşan şoför, "bilmiyorum" gibi talihsiz bir cevap verirse eğer, polislerden biri kolu sıkıca kavrarken diğeri zarfı açar, ve şöyle der: "bijon"
    işte o zaman hayatında ilk defa bu kelimeyi duyan şoför, şöyle bir cümle sarfeder: "ha tabi ya; bijon!"
  • otomobil jantinin safta sabitlenmesi amaci ile kullanilan bir tur civata.
  • (bkz: bijon saymak)
  • şifresini isteyen lastik tamircisine soran gözlerle bakmama sebep olan parça.

    "şifre neydi, bir şifre varsa her şeye koyduğum şifredir muhakkak" diyerek kredi kartı şifremi vermeme ramak kala, tamircinin bakışlarından bir yanlışlık olduğunu anladım neyse ki.*
  • zahmetli bir ingiliz anahtarı. kullanması zeka mı kas mı gerektiriyor, emin değilim. hayır..
  • jantlar renkliyse, eskimiş olanları tekerlek üzerinde çirkin görünüyor ve sırıtıyor. otocraft diye bir markanın 17 ve 19 mm siyah ve krom renkli kaliteli bijon kapakları var, görüntüyü bu şekilde düzeltebilirsiniz.
  • sökülemeyenleri ciddi sıkıntı yaratabilecek jant civatası.

    yazlık kışlık lastik değişiminde sökülemeyen bijon saplaması mağduru iseniz(benim gibi) bir tavsiyem olacak. bana bu tavsiyenin maliyeti 180 tl oldu.

    bijonlar havalı makinalarla sıkıldıkları için oldukları yerde korozyonla beraber kitleniyor bazıları. pas sòkücü wd-40 fayda etmedi. izeltaş istavroz tipi bir bijon anahtarı ile pipo tipi bijon anahtarını bijona fazla kuvvet uygulamaktan dolayı gözümün önünde kırdı tecrübesiz lastikçi. bijon 1 mm dönmedi bile. mecburen bir torna ustasının eline mahkum kaldık, ısıl işlemle bijon bir metale kaynak yapılıp o şekilde sökülür dedi. bana bir tornacı tavsiye etti. velhasıl tornacı abi elinde bijon çapından biraz büyük bir içi boş metalle ve bir çekiç ile geldi. bana kontak kapalı mı dedi, kapalı dedim. eğer kontak kapalı olmazsa ugulayacagı kuvvet nedeniyle airbagler patlıyormuş. neyse sökülemeyen bijon üstune delikli metal boruyu yerleştirdi ve iki üc kez saglam boruya vurdu. aşağıya metal kurum parçaları döküldüğünü gördüm ve kolayca da bijon döndü istavroz ile.

    velhasıl 30 cm boyunda metal borudan bir tane edineceğim. yolda da başıma gelebilir en nihayetinde.
  • jantlarda kullanılan, anahtarı kendinden meşhur bir tür karizmatik civata.
  • yer yer kamyoncuları, mevzuu bahis anahtarın kuvvet koluna takılmış uzunca bir boru üzerinde zıplarken görürsünüz. değiştirdikleri tekerleğin bijonlarını sıkmaktadırlar.

    aslı istavroz şeklindedir bu anahtarın, arabalara konulanı ise t şeklindedir ve dümendendir
hesabın var mı? giriş yap