• sıcak yoga olarak da bilinen bikram yogası'nın kurucusu bikram choudhury'nin amerika'da nasıl bu kadar popüler olduğunu ve sonradan hakkında çıkan cinsel taciz ve tecavüz davalarını konu alan, 2019 yapımı netflix belgeseli.

    https://www.imdb.com/title/tt10883004/
  • vahsi kırlar cok tutunca cekilen devam filmi misali karsıma cıkan ve bir solukta izledigim netflix belgeseli. vahsi kırlar kadar olmasa da bu da iyiydi. netflix bu türden belgesellerde basarılı.
  • (bkz: ayaklarına masaj yapıyordum)
    istisnasız herkese ayak masajı yaptıran bir yoga gurusunun anlatıldığı belgesel. demek bi yerden sonra herkes bozuyor.
  • kendi ağzıyla bikram’ın anlamı sülük demek sizi kanınızın son damlasına kadar emeceğim diyen bir adama güvenmek, ona guru demek... mcyoga olarak anılan bir adamın eğitmenlik eğitimine 10 bin dolar vermek, amerika yogisi, yoganin kotu cocugu diye ortalıkta dolasan ve sarlatan oldugu her halinden belli bir adama kendini adamak... wild wild country’yi izlerken de ayni seyleri hissetmistim.

    yoganın sekiz basamagi diye anilan bes bin yillik birikiminden, felsefesinden, ahimsa’dan, satya’dan, aparighara’dan bu denli uzak bir “sey” nasil yoga ile iliskilendirilir aklim almiyor. düpedüz zayıf olana, zaafı olana yapılan sömürü bu... izledikce üzülüyorum. gunumuzde turkiye’de de benzeri egitmenler var ne yazik ki, yolu yogadan degil paradan ve hırstan gecen. bakislarinda ortak bir sey var sanki hepsinin, kendilerini ele veren.
  • henüz vahşi kırlar’ı izlemedim; ama bikram bir çırpıda bitti. hem şaşırıyorum, hem de şaşırmıyorum.

    insanlar bir şeylere tapmaya, ilahlaştırmaya ve abartmaya çok müsait.

    uzun süre evde kendi kendime yoga yapıp ilerlettikten sonra 5-6 stüdyo dersine gittim. türkiye’de yoga çevresinde bilinen ve “efsane” diye nitelendirilen 2-3 hoca vardı derslerde.

    kadınların “hocam sarılabilir miyiiiz” diye sarıldıklarına, daha henüz dersin başında “hocam size aşığım.” dediklerine denk geldim.

    hocalara nasıl da ilahmış gibi baktıklarını gördüm. ve bu insanlar ergen değil.

    yoga gibi yargılardan, üstünlüklerden arınılan bir disiplinde henüz pratiğini dahi tecrübe etmediğin insanlara tanrı muamelesi yapmak tuhaf bir kafa yapısı. adam dünya’nın en iyi yoga hocası dahi olsa “işi bu”. senden üstün hiçbir tarafı yok. karakterini bilmiyorsun. değerlerini bilmiyorsun. sadece tek elinin üzerinde durabiliyor diye mucizevi bir tarafı yok.

    bu şizofrenik durumu yaratan kişiler maalesef insanlar. işi tarikat mantığına çevirebiliyorlar. o yolu yavaş yavaş açıyorlar. hoca da az biraz bikram gibi sayko ise kafayı sıyırıp paralel evrene geçiyor.

    adamın röportajlarını izlesen tiksinirsin zaten. tam bir şarlatan.

    ama bu hakimiyeti ona gönüllü teslim eden de insanlar aslında. bu kısım çok kafa karıştırıcı. hem bir canavar yaratıp hem de sonucu gördükten sonra “bu bir canavar” demek çelişkili.
  • önce ayak masajı yaptırıyor, karşılığında da mutlu etmeye çalışıyor. o adamı anlıyorum da, tecavüzden sonra yanına gidip iyi geceler diyen, onu öpenleri anlamıyorum. para için herşeyin mübah olduğunun resmi kanıtlarını gösteriyor bu belgesel. sorun sadece kandıranda değil kandırılanlarda da var. zaten para karşılığı davalarından vazgeçmişler.
  • soluksuz izlettirdi kendini. hayretler içinde kaldım ve ne yazık bu insanların hem suçlu hem suçsuz oluşu (öğrencilerden bahsediyorum).
  • belgeseli daha dun izledim, adamin teknigine, ogretmesine vesaire elbette lafim olamaz da, dalkavuk oldugu kilometrelerce oteden belli olan bir yavsak parcasinin nasil hala bu denli takip edeni, ornek alani olabilir, inanilmaz.

    ayrica herkesin sevdigi, iyi gelen ogrenme teknigi farkli elbet ama, yoganin spirituel kismiyla da ilgili olan bendeniz, bu gotun ikinci dersine gitmezdim herhalde, usluba bak.
  • bikram choudhury'in kendi icadi oldugunu iddia ettigi 26 +2 hareketlik yoga ogretisi ile sifirdan zirveye ulasma hikayesinin anlatildigi, 2019 netflix yapimi belgesel.

    geçen hafta izlemistim, hakkindaki suçlamalara ragmen, insanlar hala egitim için basvuruyorlar ve bu dusunce, acaba reklamin iyisi kötüsü olmaz mantigi ile mi çekildi dedirtiyor.
  • hindistan'a kısa süreliğine de olsa yoga yapmaya gittim ve bir adet de guru tanıdım. bizim grup daha turist gibi takıldığından sabah ve akşamları yoga seanslarına katılıp aralarda geziyorduk ama ashram'da yoğun yoga eğitmenliği dersi alan 60 kadar amerikalı bambaşka kafalardaydı. o kadar ki iletişim bile kuramıyorduk. kendi açımdan en ilginç an guru'nun haftada bir yaptığı söyleşilerde gerçekleşti. adam köşede oturuyor, milletin sorularını kendince cevaplıyordu. mutluluktan, dünyadaki olumsuz şeylerden sürekli rahatsız olmaktansa insanın kendisine odaklanmasından filan bahsediyordu. açıkçası beklediğim derinliği bulamadığımı düşünürken biri kalktı. sesi titreyerek önceki gece rüyasında o'nu gördüğünü, kendisine doğru yolu gösterdiğini ve sabah hayatında hiç olmadığı kadar mutlu uyandığından bahsetti. öncesinde ve sonrasında böyle bir ortamda bulunmadığım için o anı tam açıklayamıyorum ama ortamın sadece ateşle aydınlatıldığını ve bu konuşmanın uzun olduğunu söyleyeyim. guru'ya döndüm. ne diyeceğini deli gibi merak ediyordum. biraz boş gözlerle baktıktan sonra kafasını çevirip sıradaki soruyu aldı.

    o an, bu bana olabilecek en kaba tepki gibi gelmişti, en azından gülümseyerek teşekkür edebilirdi. sonraları düşündükçe anlamaya başladım. adama gün içinde kim bilir kaç kişi böyle bir gücü teslim ediyordu. büyük ihtimal bu duymazdan gelme yöntemini de bu şekilde araya mesafe koymak için geliştirmişti.

    şimdi muhtemelen buradan bikram'ı da böyle yüzlerce kişinin güç teslim ederek azdırdığına bağlayacağımı düşünüyorsunuz. bu noktadan sonrası spoiler:

    --- spoiler ---

    yahu adam slip don giyip, rolex saat takıp millete küfür eden süzme bir barzo. yoga yönteminin inanılmaz derecede iyi olması lazım ki amerika gibi dünyanın en muhteşem ülkesinde binlerce kişiyi kendine çekebilsin. belgesel beni ikna etti. direkt yarın en yakındaki bikram yoga'ya yazılıyorum.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap