• başa geldiğinde yapılmaması gerekenleri sayalım. zira herkes birşeyler yapıyor...

    - üzerine basılmamalı, hemen doktora gitmekten imtina edilmemeli, evde ezbere iş yapılmamalı,
    - sakatlanan bilek kurcalanmamalı, oynatılmamalı, bileğe, olay anında (ve doktorlarca belirtilen halin gidişine göre belli bir süre daha) ve ilk anlarda buzdan başka birşey konulmamalı, sıcak su vs. değmemeli, zeytinyağlı bilmemneli sıvılarla masaj yapılmamalı (bunu kim önermiş ilk acaba...), ovulmamalı,
    - lasonil, bengay gibi bölgedeki sıcaklığı daha da artıracak merhemler sürülmemeli,
    - bilek aşağı çok sarkıtılmamalı ki ödem büyümesin (bir defasında irice bir elma kadar şiştiğini bilirim), ayağa pek kalkılmamalı,
    - bilek sarsılmamalı, hemen bandaj yapılmalı ve doktorun vereceği ağrı kesici merhem sürme haricinde bandaj açılmamalı, merhem de tabii langır lungur sürülmemeli,
    - hemen ve hatta olayın vahametine göre 1 hafta veya daha uzun bir süre o ayak üzerine basılmamalı, illa yürünmesi, sokağa çıkılması gerekiyorsa, kol değneğinden destek almadan hareket edilmemeli.

    dolayısıyla,
    - en başta saat başı 15 dakikalık buz kompresten şaşılmamalı,
    - ayağın şişmesinin nedeni, burkulma anında iç kanama / ödem yapmasıdır. şişliğin varlığı devam ettiği sürece, ayak mümkün olduğunca çok dinlendirilmeli, uzanılarak kalp seviyesinden yukarı seviyede tutulmalı ve çok sarkıtılmamalıdır,
    - sakatlık süresince ve hatta ağrısız sızısız yürüyecek kadar iyileşildikten sonra belli bir süre daha, ayağı destekleyecek, elastik bandajsız durulmamalı, sokağa çıkılmamalı...
    - tedavi atlanmamalı. ayak, sakatlık geçtikten sonra tedavi edilmeli, güçlendirilmeli, egzersizler ihmal edilmemeli, öyle ağrıların geçtiğiyle bırakılmamalı.
  • 2 kere ust uste burkuldugunda yada baglar zedelendiginde bir gun iyi bir gun agridan kivrandiran follos bir duruma gelir ki o ayaktan hayir gelmez uzun sure.sulidin jel,artril tablet,elastik bandaj ve arada bir buz kompresi (her ne kadar ilk 6 saat icinde yapilmasi gerektigi soylensede) iyi gelir.bir de mumkunse yururken onunuze bakin yada sarhosken birine tutunarak yuruyun hatta mumkunse yurumeyin.
  • 9 ay içinde 4 kere yasandiginda toplamda 6 ay gibi bir süre yürümeye engel olabilen, bilegi saglam insanlara özenerek bakma durumunu yasatan, basa bela sey. her ne olursa olsun siddetli bir burkulma sonrasi iyi tedavi olmayan bilek zayif düsüyor ve en ufak birseyde tekrarliyor, tekrar
    burkulduktan sonra "yahu bu basit bir burkulma bisicikler olmaz" seklinde konusup inatla yürümeye
    devam ederseniz (duruma göre farklilik göstersede) faturasi bi hayli agir olabiliyor, içilen onca ilaca,
    gidilen doktorlara ragmen agridan uyutmuyor, günlerce yürüyemiyorsunuz.
  • mutlaka doktora gidilmesi gereken, baska turlu insanin icinin rahatlamadigi, insani gunlerce yataga baglayan gorunmez kaza. ilk anda olusan sislik inmezse ve morluklar olusmaya baslarsa baglariniz yirtilmis demektir. en az bir hafta ustune basmayi denemeyin, zararli cikarsiniz. bu arada 'ehe ne olacak simdi senin ayagini mi kesecekler ehehe' diyen arkadaslar da bulundurmayin yaninizda.
  • az once 100 metre icin taksiye binmek zorunda kalmama neden olan hadise. en azindan hemen eve gelip buz koyabildim. cok agriyo ama.
  • şirketin katları arasında teklif yetiştirme telaşıyla koştururken, narin bileğin son günlerde alınan fazla kilolarla genişleyen vücudu taşıyamaması ve yan dönmesi sonucu bir anda çok fena bir acıya sahip olup ciyyakkk diye bağrılmasına sebebiyet veren olay.
    ayrıca, olayın üzerinden yaklaşık 20 dakika geçtikten sonra yan dönen ayak bileğine bakıp ''bu bilek benim olamaz bi insanın uzvu bu kadar şişemez'' denmesine de sebebiyet veren olaydır.
  • bir sure alci ve bir sure sargiyla tedavi edilmeye calisildiktan sonra 2,5 ay sonra hala sis ve rahat hareket edemeyen bir bilege sahip olma nedeni. bir arkadasimin birkac yil once donen bilegi halen sis, benimkinin de oyle olacagindan suphe ediyorum.
  • doktorun 4 hafta alçıda kalsın talimatına rağmen, 10 yıl önce diğer ayak bileğimde daha ağırını geçirince 3 hafta alçının yeterli olduğundan hareketle, doktorun bilgisi ve muhtemelen izni olmaksızın dayanamayıp üçüncü haftada alçıyı çıkarttığım, şu aşamada bandaj ve jel ile idare ettiğim, sakat bileğe fazla yüklenmeksizin yürümeye başladığım için ilk aşamada sol bacağımda hafif kramp ve ağrının bulunduğu ancak daha iyiye gideceğini umduğum talihsiz olay.
  • bir kac kere tekrarlaması durumuda bilekteki capraz baglar ozelligini yitirir ve bilegi donmelere karsı koruyamaz hale gelir. daha sonra ise benim gibi düz yolda yururken bile ayakkabının altına bir tas parcası gelip dengeyi bozması sonucu bile bileginizin donmesine neden olablir. bununla yasamayı artık ogrenmelisiniz. bilegi her cevirmenizde "kıt kıt" diye bir ses duymanızda acabasıdır. biz buna halk dilinde bilegin lackalasması adını veriyoruz.
  • serbest cagrisim yapti işte...
    (bkz: yurek burkulmasi)
hesabın var mı? giriş yap