• 2009 ilerleme raporunda adı geçen kurul.

    "başta yerel yönetimlerin iç ve dış denetimleri olmak üzere şeffaflık, hesap verebilirliğin artırılması açısından
    büyük önem taşımaktadır. bazı belediyeler, belediye kararlarını, özellikle imar planlarıyla ilgili olanları, halkın
    erişimine açmak konusunda isteksiz davranmaktadır. bu bağlamda, bilgi edinme değerlendirme kurulu,
    bilgi edinme taleplerini yerine getirmemesi nedeniyle ankara büyükşehir belediyesi hakkında aralık
    2008’de savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur."
  • 4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanununa göre tüm kamu kurum ve kuruluşları bu kanunda yazan istisnalar kapsamına girmedikçe vatandaşlar tarafından yapılan bilgi edinme başvurularını 15 gün içinde yanıtlamak zorundadırlar. ancak verilecek bilgi, başka bir kurumun koordinasyonu ile sağlanacaksa süre 30 güne kadar uzar.bilgiyi vermeyen kamu görevlilerinin ve kurumun hukuki, disipliner ve cezai sorumluluğu doğar.

    ancak pratikte, vatandaşların yaptığı başvurular kanunda düzenlenen istisnalar kapsamına girmese de yanıt vermek istemeyen, soruları kendince "abuk subuk" bulan (!) ya da kaidesini kaldırıp da araştırmak istemeyen memurluk sıfatı gibi zihniyetine de sahip bir kısım zevat ve dahi kurum tarafından reddedilebilmektedir. talebi kanundaki hiçbir istisna kapsamına sokamayan bilgisi istenen kurumun gerekçesi de genelde kanunun 27. maddesinde düzenlenen "tavsiye ve mütalaa talepleri bu kanunun kapsamı dışındadır" hükmü olmaktadır.
    siz istediğiniz kadar hukuki durumu, somutu, ne olduğunu sorun, adam istemiyorsa "tavsiye veremem arkadasım!" diye yanıt vermektedir ki, senin tavsiyeni ne yapacağızdır!

    hah işte bilgi edinme degerlendirme kurulu bu durumda devreye sokulabilir. kanun der ki ey vatandaş, kamu kurum ve kuruluşlarınca bilgi edinme talebiniz reddedilirse siz redden itibaren 15 gün içinde yazılı olarak bilgi edinme değerlendirme kuruluna itirazda bulunabilirsiniz. bu konuda kurul "bu bilgi açıklanacak arkadaşım" derse kurumun eli kolu bağlanır ve açıklamak zorunda kalır.
    ösym bilimum dandik sınavlarının sorularını niye sınav ertesi internette yayınlamaya başladı ve geçmiş yıllara ait sorulara da ulaşabiliyorsunuz sanıyorsunuz.
    ha kurul da "almayıver bu bilgiyi de ölmezsin" tavrı takınırsa artık idare mehkemelerinin yolu görünmüş demektir.

    bilgi alamadıkça kuruma itiraz etmeye devam.

    (bkz: http://www.radikal.com.tr/…25.03.2009&categoryid=77)
  • (bkz: bilgi edinme değerlendirme kuruluna itiraz başvurusu) artık şu adres üzerinden online olarak yapılabiliyor ama size yapılan tüm bildirimler posta ile yapılıyor.sistem mernisten adresi otomatik çekiyor özellikle arayıp belirtirseniz dilekçede belirtilen adrese tebligat yapabiliyorlar, telefondada bilgi vermiyorlar.online yazılımda tırt her türlü hata çıkabilir.başvuru ücretsiz olup, sonrasında herhangi bir ücret talep edilmemekte.

    raportör denen şahıs sizin dosyanızı inceler (ne kadar anlaşılır, açık seçik yazarsanız o kadar iyi anlar raportör arkadaş) ve ayda iki kere farklı kamu kurumlarından gelen kişilerden oluşan kurula sunar, çay,kahve, kuru pasta ve white çaklıt moka eşliğinde itirazlara karar verirler.

    gelelim fonksiyonuna ; bilgi istenilen kamu kurumu ilk başta 4982. sayılı kanunu 7. maddesinde belirtilen "kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler." ibaresini yazarak reddetti ise siz isterseniz itiraz dilekçenizde ilgili kamu kurumunun giriş kattaki soldan 3. odadaki adının ilk harfi ragıp olan memurun bilgisayarının masaüstünde bilmem ne yazışmalar klasöründeki excel tablosuna küçükten büyüğe sırala filtresi uygulansa bu veri temin edilebilmektedir yazsanızda red cevabı alacağınız kurumdur.yani bilgiyi paylaşmayan kurum herhangi bir madde arkasına sığınır ise kurul , cidden ilgili kurumun "götüm götüm sığındığı" maddeye uygunluk var mı diye sorgulamıyor bile.şimdiye kadar farklı konularda bu kurula başvurupta olumlu cevap alan henüz bulamadım.

    yukarıdaki susere ithafen bu kurul bilgi verilsin diye yazı yazarsa o daha önce bilgiyi vermeyen "gerzeklere" cidden hiçbir şey olmuyor.
  • bilgi edinme kapsamında kurumlar size bilgi vermiyor ise başvuracağınız adalet bakanlığına bağlı üst kurul.

    cimer üzerinden de başvuru alıyorlar.
    adalet bakanlığı diye seçip başvuracaksınız.

    başvuru evrakına ek olarak bir önceki kurumdan itemiş olduğunuz bilgi/belgelere ait dilekçe ve karşıdaki kurumun size cevabını eklemenizi istiyorlar.

    ayda iki kez toplanıyor.

    karar size tebliğ ediliyor. kurula başvuru idari mahkemeye başvuru süresini durduruyor.
    https://bedk.adalet.gov.tr/ web sayfasında ikamet ediyor. ancak kendilerine tavsiyem karar arama motoru oluşturmaları .

    peki bu kurul bu bilgiler verilmeli deyinde bir önceki bilgileri vermeyen gerzeklere bir şey oluyor mu ?

    hayır tabii ki... devletin iş gücünü keyfi yere harcamak. sizin hak aramanızı zorlaştıran zavallı kurum yöneticilerine bir yaptırım yok. bilgi edinme kurulu o bilgilerin verilmesine hükmettiğinde o bilgileri daha öncesinde vermeyen yöneticinin .ötünden kan alınsa hiç böyle kurullara gerek kalmaz...
hesabın var mı? giriş yap