• ilk kural en önemlisidir:

    asla çalışan bir sisteme bulaşmayınız.

    7 yıllık editör: en mühim kuralı en başa yazmışım, fark ettim ki en yanlış anlaşılanı da bu olmuş. sorumluluk gereği yanlış anlaşılmaların önünü kesecek bir açıklama yazayım istedim.

    te bundan 7 sene önce, hiç kuşkusuz sektördeki tecrübesi ve bilgisi benden fazla olan 386 dx ilk ve tek mesajını yazmıştı bana. senin gibiler yüzünden sistemi eline alıyorlar, gibi bir şey yazmıştı. sistem güncellemesi-yaması yapmayan birisi olduğumu düşünmüştü. buna benzer başka eleştiriler de aldığımı hatırlıyorum... bu eleştirilerin her biri doğrudur, sistem yaması yapmayan, sistemin kararlılığı için çabalamayan bir sistemci düşünülemez.

    demek istediğim, sistem içinde bir işlevi olan, misal bir veritabanı sunucusunu hiç gereği yokken işlevi dışında maceralara sürüklemeyin. acil durum senaryoları hazırlamadan hiçbir ağ elemanını mıncırmayın. "acaba bunu yapsam ne olur," diyerek gereksiz yere maceraya atılmayın. çalışan bir sistemi kendi maceracı duygularınıza alet etmeyin. evinizdeki bilgisayara çektiğiniz muameleyi, sorumlusu olduğunuz sisteme bulaştırmayın. acık akıllı olun, gözünüzü seveyim...
  • aklınıza gelmiş olan bir felaket senaryosu için mutalaka önlem alınız. "kaç senedir yapıyorum bu işi, bişey olmaz" dediğiniz her hangi bir durum, en uygun anda karşınıza çıkacaktır. bugün de erken çıkayım, nasıl olsa yedekler otomatik alınıyor demişseniz eğer, o yedekler mutlaka uçacaktır.
  • kullanıcılara gereğinden fazla kıyak geçmeyin, bu davranışınız en kötü biçimde istismar edilmenize neden olacaktır.
  • (bkz: backup)
  • hem kafayı hem norton ghostu kullanın.

    edit : kastettiğim program norton ghost değil symantec ghost.**.demek ki program isimlerini de karı$tırmamak lazımmı$.
  • norton ghostla sistem partition'ının imajını alıp, kullanıcıyı özel bilgilerini diğer partition'da tutması konusunda kırbançla terbiye etmek, bunlardan önce diski bölümlemek.
  • mutlaka server kurun ve bir domain ayarlayın. tüm makinaları bu domainin içinde çalıştırın.
    domaine bağlı olan "domain users" yetkilerini active directory ve isa ile çatır çatır elinizde tutarsınız.
    kullanıcılarınızın şifrelerini de tek bir yerden tutmuş olursunuz.
    şifresi unutulmuş bilgisayar olmaz. her istediğiniz makineden full yetki ile oturum açabilir. her açık kalmış makineyi uzaktan kapatabilirsiniz.

    ayrıca çok güzel bir sistem koruma yöntemi de
    server üzerinde bir dizine paylaşım verirsiniz. bu dizinin içine her bilgisayar için bir klasör açar ve buna göre her kullanıcıya ismiyle aynı olan klasöre yazma yetki verirsiniz.
    ondan sonra her bilgisayardan z: olarak anamakinedeki paylaşılmış dizine sürücü eklersiniz.
    en son olarak da belgelerim in hedef yolunu z: olarak gösterirsiniz.
    böylece windows standart olarak belgelerime yazmak istediğinde aslında serverdeki paylaşımlı alana yazacak.
    bu ne işe yarar
    tüm belgeler tek bir yerde tutulur. terminal makineye format atılması herhangi bir dosya kaybına yol açmaz.
    paylaşım için her makinede paylaşılmış klasör olmasına gerek yoktur. tüm makineler belgelerim sayesinde ortak çalışırlar. paylaşmak istediklerinde sadece kendilerine ayrılmış klasöre girmeleri yeterlidir.
  • farklı kullanıcılara aldığınız ürünler birebir aynı olsun. birinin mouse klavye vb. bozulursa aynısı ile değiştirin. özellikle çalışanların büyük çoğunluğu kadın ise başınızın etini yiyebilirler. aynı renk kasalar, aynı model monitorler aynı boyutta hoporlorler ve en onemlisi aynı desende mouse pad elzemdir.
  • kullanıcıları delirtmeyin. zira o kendini beğenmiş, küçük dağları ben yarattım edanızla bi gün birinin elinde kalabilirsiniz. o kişi ebn olabilirim. belki de olmam.
  • kesinlikle deep freeze ya da go back gibi sistemi sürekli sabit tutan programlarla uğraşmayın. bu programlar yüzünden kaybedilecek her türlü bilgide sizin başınız ağrır.
    unutmayın ki çalıştığınız yer internet kafe değil, siz de internet kafenin sahibi değilsiniz.
hesabın var mı? giriş yap