• -ay, ne kadar çok ötüyor bu...
    -ne güzel işte, canavar gibi çalışıyor...
    -?!?
  • bazen bilgisayarınızın bir önceki hayatında elektrikli süpürge olduğuna inandırır.
    (bkz: reenkarnasyon)
  • cimcik kadar makinadan çift motorlu uçak gürültüsü çıkıyor ya. pesss.
    " insanın beynini hava alanı yakınında otursa ancak bu kadar yorar. "
  • an itibariyle kasanın fanı coşmuş vaziyette... bilgisayar mazotla çalışır gibi bir hal aldı. hatta çıkan seslere kulak verince yer yer küfür duyuyormuş gibi oluyorum... korkuyorum...

    açtım içine süpürge tuttum, temizledim tek tek, naapıyım daha anlamadım ki? zeytinyağı mı damlatsam?

    edit: hallettim çoh şükür. baktım, power supply'dan geliyor ses, aldım elime süpürgeyi, son devirde bir kez daha asıldım sert, nah böyle 2 parmak büyüklüğünde toz topağı çıktı... sıkışmış meğersem oraya, nasıl girdiyse...
  • sustuğunda duyulan gürültüdür.
  • eğer elektronik bir arızası yoksa ya da bi yerlerine bişey değmiyosa tozdan kaynaklanır bu gürültü ve kafa sker.

    bilgisayar kasasını yere koymayın. her zaman masanın üzerine monitörün yanına bi yere koyun. bu bilgisayarı tozdan koruyacaktır.
  • bir süre sonra* ninni gibi gelen tınıdır.
  • bilgisayarı soğutma görevini adam gibi yerine getirebilse belki tahammül edilebilecek bir gürültüdür. lakin sürekli donan ve dokununca eli yakan bir bilgisayarınız varsa, "hay olmaz olsun öyle fan" diye bağırmanız caizdir kanımca.

    konuyla yarı alakalı ekleme: bilgisayar fanı sesine razı edebilecek gürültüler de varmış efendim. misal bozuk buzdolabı. misal 1952 senesinde üretilmiş bulaşık makinesi. misal pencerenizin tam altında ditch witch isimli bir alet*le hendek açmaya çalışan insanlar.

    hayat ne güzel yahu!
  • gürültünün nereden geldiğini anlamanın yolu fanları tek tek elle durdurmaktır. bu gürültüyü yapan fanlardan ilk şüpheli ekran kartı fanıdır. eski ve küçük fanlı bir ekran kartı kullanıyorsanız öncelikle ekran kartınızı iri fanlı veya fansız soğutma çözümü sunan bir ekran kartıyla değiştirmeyi düşünmelisiniz. sadece ekran kartı fanında değil genel olarak tüm bilgisayar fanlarında geçerli bir mevzu var: fanın büyüklüğü arttıkça aynı hava akımını sağlamak için daha düşük devirde dönmesi yeterli oluyor ve daha az ses çıkarıyor. dolayısıyla genel kaide olarak daha iri fan kullanmak sessizliğe katkıda bulunacaktır.

    neyse, gelelim ikinci şüpheliye: güç kaynağı fanı. adam gibi 12 cm veya daha büyük fanlı bir güç kaynağı kullanın. hele 80+ verimlilik sertifikasına sahip bir model alırsanız daha az ısınacağı için fan daha düşük devirde dönmeye ihtiyaç duyacaktır. üç kuruşa da güç kaynağı varken neden 150 - 200 lira verip de güç kaynağı alayım demeden önce bir kere daha bu gürültü meselesini düşünün. ayrıca o kadar para verdiğiniz sistemi türlü çeşitli koruma önlemlerinden yoksun bir güç kaynağına emanet etmek üç gün sonra bir elektrik voltaj dalgalanmasında tüm makinayı kaybetmekle sonuçlanabilir. ek önlem olarak kesintisiz güç kaynağı da şiddetle tavsiye olunur ancak onun fan gürültüsüyle ilgisi yok. diğer şüpheliye geçelim.

    diğer şüphelimiz kasa fanları. 12 cm olmayan ve hayvan gibi yüksek devirde dönen dandik fanlar yüksek gürültü üretir. 12 cm veya daha büyük fanlar kullanan kasalar kullanmanız ve bu kasalarda mümkünse düşük devirde dönen kaliteli fanlar kullanmanız gürültüyü azaltacaktır. ayrıca kasanızdaki ve sisteminizdeki diğer fanları kontrol altına alıp devirlerini ve dolayısıyla gürültülerini kontrol altına alacağınız fan kontrolcüler de işinize yarayacaktır.

    son şüpheli ise işlemci fanlarıdır. güncel işlemcilerde speedstep ve coolnquiet özellikleri olduğu için bu işlemci fanları gerekmedikçe hızlarını yükseltmezler. ancak elle kontrol yöntemi ile gürültünün işlemci fanınızdan kaynaklandığını görürseniz, iri kıyım bir soğutucu ile sessilizk sağlamayı düşünebilirsiniz.

    tüm bunları yapmanıza rağmen hala bilgisayarınızdan garip sesler geliyorsa o duyduğunuz ses fanlardan değil harddiskten geliyordur. harddisk titreşimleri için önlemleri olan kasalar kullanmak veya daha güncel harddiskler kullanmak gibi çözümlere yönelmelisiniz. tabi bütün bunlar para harcamayı gerektiriyor. fakat 3 kuruşa 5 köfte olmuyor günümüz dünyamızda. acı ama gerçek.

    (bkz: sessiz bilgisayar)
  • ön not: okumakta olduğunuz; yeni fan almak istemeyen acemi pc (bilgisayar) kullanıcıları için yazılmış uzun ve sıkıcı bir entry'dir. öncelikle bu tip işler için pc'den anlayan arkadaşlar edinin. mümkünse onlara yaptırın. üşenmeyin, koca pc'yi kucaklayıp işyerlerine götürün, pazar günü sabahın 8'inde kapılarına dayanın, uykularını yemeklerini, keyiflerini bok edin. unutmayın, onlar bu günler için varlar(!).

    en yaygın problem; soğutucunun aşırı tozlanması sonucu, cpu'nun yeteri kadar soğutulamaması ve cpu fanının aşırı devirli çalışmak zorunda kalmasıdır. en iyi çözüm senede bir kere yeni cpu fanı almaktır. (eğer bunu yapmayacak kadar pintiyseniz okumaya devam edin)

    aslında en iyi korunma yöntemi; yaz başı, yaz sonu elektrikli süpürgeyle pc'nin içini, fanları ve soğutucuları (fanın altındaki garip görünüşlü metal şeyler) temizlemektir. fanı söküp takmakla uğraşmazsınız.(ben böyle yapıyorum)

    - pc'den anlayan arkadaşlarınızı son bir kere daha arayın. yalvarın, kendinizi acındırın, yalanlar söyleyin, tehdit edin.
    - bu işe soyunacaksanız, bu entry'i yazdırın/not alın. pc kapalıyken "aa sonra ne yapıyorduk? du bi nete girip okuyayım" salaklığı yaşamayın. unutmayın, pc'niz işlem bitene kadar kapalı kalacak.
    - pc'nin power düğmesini kapatın, fişini çekin.
    - pc'ye elektrik gitmediğini bir kez daha kontrol edin.
    - metal bir musluğa bir kaç saniye dokunarak vücudunuzu topraklayın (vücuttaki durgun elektriği aldığı söyleniyor. işe yarayıp yaramadığını bilmiyorum ama hep yapıyorum)
    - ellerinizin nemli/ıslak olmadığından emin olun(eldiven varsa süper olur), terinizin anakarta damlamayacağından emin olun. yakınlarda devirebileceğiniz sıvı bulundurmayın.
    - anakart'a dokunmayın.
    - fotoğraf makineniz varsa dağıtmadan önce cpu, fan ve soğutucunun fotoğraflarını çekin. (durum karmaşıklaşırsa bakıp hatırlayabilirsiniz)
    - fanı sökün, soğutucunun üstündeki toz yumağını elektrikli süpürgeyle alın. pc'nizi seviyorsanız kulak temizleme çubuğu kullanarak olayı abartın.
    - fanıda aynı şekilde temizleyin.
    - söktüğünüz her şeyi aynı şekilde yerine takın. (kasayı kapatmayın. pc'nin çalıştığını kontrol edicez)
    - deneme çalıştırmasından önce kedi besliyorsanız ayrı bir odaya götürün, onu sevin. kapıyı kapatın. (hipnolar alete hamle yapıyorlar, aman diim)
    - kasanın içinde vida unutmadığınızdan emin olun. (kasayı kaldırıp hafifce sallayın. ses gelmiyorsa tamamdır)
    - pc'nin normal çalıştığından emin olduktan sonra (işletim sistemi açıldı, 1-2 klasöre gir çık tamamdır) kasayı toplayın.
    geçmiş olsun.

    not: pc'den biraz anlayanlar soğutucuyu söküp termal macun(cpu ile soğutucu arasındaki beyaz şey) bitmişmi baksınlar. bitmişse elektronikçilerden felan alıp tazeleyin.

    not2: pc'den anlayan arkadaşlarınızın haftasonları olabileceğini, onlarında yemeğe, uykuya, eğlenceye, yalnız kalmaya ihtiyaçları olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. aynı işlemi 30 kere görüp öğrenememekten utanın, sıkılın. adamı delirtmeyin.
hesabın var mı? giriş yap