• lan yeter artık bu nedir, ortalama sıradan bir bilgisayar 10 bin lira olmuş. 10.000 türk lirası.iyi bir şey alayım dersen 15-20 bin lira. laptop lan bu laptop. adamlar bu paraya son model araba alıyorlar almanyada kendi para birimleriyle.günümüzde en ihtiyaç duyulan şey bu. lüks falan değil. herkeste olması gereken en önemli ihtiyaçlardan biri artık. o lüks bu lüks diye diye ihtiyaçlarımızın adını lüks yaptılar. telefon lüks, araba lüks, bilgisayar lüks, tatile çıkmak lüks, et yemek lüks...e ne yapalım biz o zaman !

    bir şey almasın mı lan artık bu millet ne hale getirdiniz bizi yeter ! paramızın değeri daha ne kadar düşecek, alım gücümüz daha ne kadar azalacak ?

    yazıklar olsun emeği geçen herkese. bir kaç kişi zengin olacak diye milyonlarca insan fakir olmaya mahkum edildi, yazıklar olsun. venezuella gibi olmak lafı artık hiç uzak gelmiyor.
  • 1 buçuk sene önce 11 bin liraya topladığım bilgisayar şu an 16-17 bine anca toplanıyor(o da işletim sistemi ve dış kasa dahil değil, ikisini eklersen 18-19bine çıkıyor fiyat) . yine aynı şekilde laptop direkt 2 katından fazla fiyata çıkmış.

    20 bin birim paraya almanyada 2020 model jip alırsınız.
  • henüz tam olarak uçmamıştır fiyatlar.

    apple 16 inc macbook pro çok uzun zamandır 23bin küsür.
    yeni dolar zammıyla birlikte sanırım 30bini geçebilir.
  • edit5 (ust edit): uyarilar uzerine yazmak istedim bunu, yukari yazmamin sebebi de ilk once bunu okumanizi istemem. cunku insanlar sonuna kadar okumayip kufru basip geciyorlar.
    -bilgisayarlar almak ulkemizde 10 sene oncesine kadar cok daha zor. hele ki oyun bilgisayarlari malesef el yakacak kadar artti. itirazim yok. aksini iddia etmedim.
    -avrupa birliginde, isvicrede, japonya da, korede, amerika birlesik devletletinde satin alma gucu ulkemize gore daha yuksek. biliyorum.
    -ulkemizdeki 1. kademe sorun egitim/ahlak ve yonetim. egitim ve ahlak konusuna girmeyeyim. meclisin asil vazifesi bizim adimiza vergileri denetlemektir. vergilerimizin nereye nasil aktarildigini bilen sorgulayan kac kisi var aramizda?
    -tekrar altini ciziyorum, tek karsi ciktigim konu "adamlar 1000 birime bilgisayar aliyor, biz alamiyoruz." diyenler. 1000 birime bilgisayar saglamak ne merkez bankasinin gorevi, ne de ekonomimizin iyi oldugunu gosterir. tl den 2 sifir atalim. simdi 1000tl ile canavar gibi bilgisayar alir hale gelirsiniz. ama muhtemelen su anda almakta zorluk cekiyorsaniz ayni zorlugu cekeceksiniz yine.
    -ben anlatamayacagim galiba, siz kendiniz big mac index nedir, ppp nedir, gini katsayisi nedir, ekonomik refah ne anlama gelir arastiririn lutfen. (ppp'nin turkcesi satin alma gucu satinalma gucu paritesi, arastirmanizda faydasi olur.)
    -asgari maas ile karsilastirmak, daha az yanlis olsa da, hala gelismisligi ve ekonomik refahi tanimlamiyor. cunku dunyanin her ulkesinde asgari maasin satin alma gucu(yani alabilecegi urun ve hizmet sepetinin buyuklugu) birbirinden farklidir. mesela ısvicre'de asgari ucret olmadigini biliyor musunuz? kuba'da asgari ucretin 16 dolara tekabul ettigini biliyor musunuz? soyle bir kaynak birakayim, belki incelersiniz:
    https://en.wikipedia.org/…_minimum_wages_by_country
    -japonyadaki asgari ucreti, medyan ucreti biliyorum. artik yollamayiniz. : ) japon yeni ornegini verme sebebim nasil ki japon yeni ile karsilastirmiyorsaniz para birimimizi, usd ve euro ile de karsilastirmayin. hatali oluyor. japon yeninde hata yuzlerce kat, usd ile 2 kat olmasi hatali oldugunu degistirmiyor.
    -cokca gelen bir baska "dogru bilinen yanlisi" soyleyeyim. japon yeninin kurusu (yani 1/100u vardi, adi da japon seniydi) teorik olarak var. yani para bu sekilde tasarlanmamis. ama japon yeninin 2. dunya savasindan sonraki devaluasyonu ile, 5-10 senede turkiye'de olacagini ongordugum sekilde tedavulden kalkmis. cunku bu birim anlamsizlasmis. turk lirasindan 5-10 sene sonra kurus kaldirildiginda (ki olasi), turk lirasinin kurusu yok, o yuzden 100'e bolmemiz lazim demeyeceginiz gibi, japon yenini de "kurusu yok 100'e bolelim" demek anlamsiz.
    -uzun entry yazip zeki oldugumu ispatlamaya calismiyorum. oyle bir iddiam da yok. ortalama zekaya sahip, ortalama bir insan oldugumu dusunuyorum.
    -lutfen "ben avrupada calisiyorum kocum, oyle degil isler" ya da "sen kucuk beyninle ancak asgari ucret kazanirsin minnak" minvalinden de mesaj atmayi birakin. kendimi ovuyor gibi gozukmek istemedigim icin bu mesajlara da cevap vermemeye calisiyorum.

    orjinal entry:

    birim para diyip duruyorsunuz, japonlar ne yapsinlar? 20.000 japon yenine iyi bir restoranda yemek yiyebiliyorlar ancak ailece.

    1tl ile 1 euroyu, 1 dolari ayni kefeye koymayin, yapmayin bunu.

    edit: aldigim onlarca hakaret ve kufru kibarligimi bozmadan kabul etmedigimi belirtmek istiyorum. eger sadece bir argumaniniz varsa mesaj atiniz lutfen. hakaret kufur icerenleri blokluyorum. argumanlari da elimden geldigince anlamaya calisiyorum.

    anlamazsiniz diye sunu tekrar soylemek istiyorum, para birimlerini dogrudan karsilastirmak hatalidir. hatta para birimleri ayni olsa bile, almanya'nin bir koyunde 3500euro ile gul gibi gecinirsiniz, ama parisin merkezinde yasamamaniz gerekiyorsa 3500euro ile ayni rahatlikla gecinmeniz mumkun degil.

    `adamlar 30.000 birime bmw aliyorlar, biz 30.000 birime tofas bile alamiyoruz agbiii.` argumani hatalidir. almanya'da 3500 euro net kazanci olan bir muhendis turkiye'de yaklasik 10.000tl net kazanca sahiptir. dolayisiyla 30.000euro ile yaklasik 110.000tlyi karsilastirmak daha dogru olacaktir.

    demek istedigim sadece bu.

    demedigim ve sizin nasil yanlis anladiginizi anlamadigim seyler:

    -turkiye'de son 5-10 senede insanlarin reel kazanci artti.
    -japonya dunyanin en fakir ulkesi.
    -akparti turkiye'yi duzgun yonetiyor.
    -almanya'da asgari ucret alan, turkiye'de asgari ucret alandan daha zor yasiyor.
    -turkiye'de insanlar bilgisayara avrupa'da yasayandan daha kolay ulasiyor.

    dikkat ederseniz, elestirdigim tek sey 1birim para birimi ile bir baska para biriminin ayni kefeye konulmasi. hem bilimsel degil, hem de yaniltici.

    edit2: artik hakaret icerenlere cevap vermeyecegim. tartisma kulturu olmayan insanlara insan gibi bilimsel sekilde cevap vermenin yanlis oldugu sonucuna vardim.

    edit3: hala mesaj geliyor, delirecegim. bir baska sekilde anlatayim:
    benim karsi ciktigim "adamlarin 1000 birim parasiyla 2 tane konsol aliniyor, bizim 1000 birim paramizla 1 kol aliniyor."
    cumlesi icerik olarak dogru olsa da, bir birim turk lirasinin 1 birim euro nun ayni satinalma gucunu karsilamasi gerektigi gibi bir varsayima karsiyim. neden boyle birimleri karsilastiriyorsunuz? hatali yaklasim. vietnama bakin, koreye bakin, isvece bakin. ( hatta bazi insanlarin dedigi gibi 10 a bolun, japon yenini 100 e bolun, cunku kurus yokmus orda.(ki japon yeninin 1/100 birimine sen denir) bu birimleri yan yana koyun hepsi ayri bir satin alma gucunu gosterir. ve bunlar degiskendir.)

    edit4: benden onceki entry silinmis. para birimlerini karsilastiran entry kalmayinca bu entry de baglamini yitirmis oldu.

    edit 6: lutfen su siteyi kontrol edin.
    kira vermeyen biri istanbul'da 10.000tl kazaniyorsa, tokyo'da 35000tl kazandiginda ayni hayat standartlarinda yasayabiliyor. (oran 1:3,5)
    https://www.numbeo.com/…,000.00&displaycurrency=try

    kira vermeyen biri istanbul'da 10.000tl kazaniyorsa, berlin'de 29000tl kazandiginda ayni hayat standartlarinda yasayabiliyor. (oran 1:2.9)
    https://www.numbeo.com/…,000.00&displaycurrency=try

    kira vermeyen biri istanbul'da 10.000tl kazaniyorsa, singapur'da 39000tl kazandiginda ayni hayat standartlarinda yasayabiliyor. (oran 1:3.9)
    https://www.numbeo.com/…,000.00&displaycurrency=try

    bu orani yaklastirmak istersek de, ıstanbula en yakin oran almata'da: (yani hayat pahaliligi neredeyse ayni. 10.000 tl kazanarak almata'da istanbul'daki standartlarda ayni "tl" ile yasayabiliyorsunuz.)
    neredeyse 1:1 cikiyor. 1 tl karsiligi ise 52 tenge.
    https://www.numbeo.com/…,000.00&displaycurrency=try

    tenge ornegi uzerinden gidelim( dedigim gibi tenge'de en azindan hayat pahaliligini dengeledik.)

    ayda 10.000tl kazanan insan ile ayda 10.000tenge kazanan nasil karsilastirilmiyorsa, (tenge kazanan cok daha dusuk bir getiriye sahip) euro ile de tlyi karsilastirmak hatali diyorum. tengeye maruz kalmadiginiz icin uzak geliyor, euro ve dolar daha 10 sene once neredeyse 1tlye esitti. muhtemelen 10 sene onceki dinamikleri kodladiniz kafaniza, ve bu kodlamadan cikamamissiniz.

    daha teorik bir ornek vereyim:
    2 hayali ulkemiz var. birinin adi a, digerininki b.
    a ulkesinde tek gecerli bir maas var, ve 1000adolari. satilan da tek bir urun var, o da ekmek. 1adolari.
    b ulkesinde ise tek gecerli bir maas var, ve 1000bdolari. satilan da tek bir urun var, o da ekmek. 1bdolari.
    ıki ulke vatandaslari da aylik 1000 ekmek alabiliyor. hatta capraz kur da 1adolari=1bdolari

    aradan 10 sene gecti, ve bu ulkelerin bazi dinamikleri degisti:

    a ulkesinin dinamikleri hic degismedi. enflasyon da yok, devaluasyon da, maaslar da hic artmadi. a ulkesindekiler hala 1000ekmek aliyorlar.
    b ulkesinde ise ilk 5 senede ekonomi cok kotu yonetildi. ve enflasyon cok yuksek geldi, ama ikinci 5 senede inanilmaz bir ekonomik basari ile ekmek uretme teknolojisi degisti. su anda b ulkesindekilerin maasi 25000bdolari. ekmegin fiyati da 20bdolarina cikti.
    ve capraz kur da 1adolari =30bdolari oldu.
    hangi ulke daha zengin?
    capraz kura baktigimizda a ulkesi, b ulkesinin para birimine gore daha cok para kazaniyor, ama o kadar ekmek alamiyorlar.
    ama reel urunlere baktigimizda a ulkesi 1000 ekmek alabilirken, su anda b ulkesindeki vatantas 1250 ekmek alabiliyor.

    simdi a ulkesindekiler sunu soylese dogru bir karsilastirma olmayacak. cunku ticaretin dinamikleri degisti. reel olarak b ulkesi daha refahken, a ulkesinin maasi b ulkesine (kurla carptigimizda) daha yuksek kaliyor. "1000b dolari ile adamlar kac ekmek aliyor, ben 1000a dolari ile kac ekmek aliyorum?"
    ornekleri bu sekilde abartili vermemin tek sebebi, "birim para" hesabinin hatali oldugunu gormenizi saglamak.

    edit 7: gelen nazik ve destekleyici mesajlar icin hepinize tesekkur ediyorum.
  • ortalama bir bilgisayar 3 asgari ücret civarında. bir ülke ancak bu kadar kötü yönetilebilir. ben damat berat paşa'yı da suçlamıyorum açıkçası. ekonominin başına karl marks'ı getirsen yine çıkamaz işin içinden. erdoğan ülkeyi kendi çiftliği gibi yönettiği için, hukuk-nizam kalmadığı için bunlar başımıza geliyor..
  • satış fiyatı 500 dolarlık ekran kartı son alıcı için 9bin lira
    500 dolar = 4.228,62
    2 bin devlet alıyor 3 bin aracı şirket alıyor herhalde. vergiyi geçtim şirketler de şark kurnazlığı yapıyor. ortada ürün yok kakalayabildigimiz kadar diyorlar. ne de olsa alan var. abv o şirketlerin...
  • geçen ay eşime huawei d13 almak için huawei store'a gittik. kalmadığını ve 2-3 gün sonra geleceğini söyledi. onun yerine aynı modelin intel işlemcili olan şu versiyonu önerdi. o gün 4999 tl olan bilgisayar ertesi gün 5499 tl, sonraki hafta 5999 tl, geçen hafta 6499 tl ve bu hafta da 6699 tl olmuş. adamın diğer önerdiği versiyonsa 6499 tl'den 8399 tl'ye yükselmiş.
    neyse ki ilk zamdan sonra 7 senelik lenovo bilgisayarımı kullanmaya devam etmeye karar verdik. bozulana kadar devam*
  • 1 ay önce bakıyordum eskisi gibi sandığım için 4000 tl bütçe ile girdim laptop yok 5000 çıktım yine yok, 6000 dedim yine yok doğru düzgün bir şey. imkanınız var ise yurtdışından alın ben öyle yaptım türkiye`de aynısı 11 bin tl şu an belki artmıştır bilmiyorum hemen hemen yarı fiyatına geldi.
  • yine japon yenini bir bahane olarak kullananları ortaya çıkarmış uçuştur.

    yahu, kaç kere söylenmesi gerekiyor şu bilginin: japonya'da kuruş/lira, sent/dolar mantığı yıllardır yoktur; kuruş yerine geçen sen'i* ikinci dünya savaşı'nın sonlanmasıyla emekli etmişlerdir. an itibariyle adamların bütün para birimleri kuruş bazında hesaplanıyor denebilir anlayacağınız. 20.000 yen 190 dolar civarındadır. mantıklı bakıldığında birim para muhabbetinin hala işlediğini; sadece japon yenine uyarlanması gerektiği görülebilir yani. hesaba katılması gereken fazladan sıfırlar mı bu kadar kafanızı karıştırıyor?
hesabın var mı? giriş yap