• // system.out.println("gerizekalı gibi hala system.out ile debug yapıyorum. n_pk6_is_v64:" + n_pk6_is_v64);

    /*
    * merhaba, ben bir bilgisayar mühendisiyim. diplomamda "istanbul teknik üniversitesi(*) bilgisayar mühendisliği lisans eğitimini başarı ile tamamlamıştır." yazıyor.
    * ama bazen düşünüyorum; her şeyi bilip hiçbir şey bilmiyoruz gibi.
    * çok geniş bir ismi var mesleğimizin, fazla şey bekliyorlar bizden veya.
    *
    * ne bileyim, makina mühendisleri demir filizini topraktan alıp (ya da rulo sac mı alıyorsunuz, 14'lük nervürlüyle mi başlıyorsunuz hangisi) onu motor mu yapıyorlar.
    * makina mühendislerinden bu mu bekleniyor. makina mühendisleri buzdolabı tamircisi değil mesela, otomobil tamircisi de değil ona keza. onlardan böyle abuk istekleri oluyor mu çevresindeki insanların merak ediyorum. belçika'da toyota'ya motor tasarlayan arkadaşım, arabası yolda bozulduğunda onu tamir edebilir mi bilmiyorum.
    *
    * bilgisayar mühendisinden fazla şey bekleniyor hissine kapılıyorum bazı bazı.
    * o arkasından kablolar fışkıran, bir televizyona bağlanan kara kutu* (ya da diz üstündeki şey*) tüm yönleri ile hakim olmamızı gerektiren bir yapı mı?
    * çıkıp "prosedürle fonksiyonun farkını bile bilmiyor bunlar" diyebilirim. oracle'da coğrafi veya geometrik verilerle ile ilgili uç bir bilgi sorabilirim. db uzmanlığı olmayan bir insan evladı bunu bilemez.
    * benzer şekilde "cadence'ta iki xor kapısını pastaya dökemeyenleri mevcuttur" diyebilirim. tüm devre tasarımı üzerine uzmanlaşmayan bilemez.
    * ve babacığım çok özür dilerim laptopundaki webcamin niye çalışmadını bilmiyorum. "notebook tamiri yapılır" mı yazıyor alnımda oof of.
    * o yaşa gelmiş adam, ne yapacak webcami o da ayrı mesele. gidip keylogger kurayım en iyisi. kıllandım çok pis.
    * hayatımda keylogger ile işim olmadı, ama o yazılımın çalışma prensibini, risklerini, uygulama yapısını az çok kafamda modelliyebiliyorum. biraz google edip, birkaç lamer foruma üye olup halledebilirim sanırım.
    *
    * nereden nereye geldi konu aa bi' saniye. neyse, ne diyorduk; her işin uzmanlığı ayrı ve bilgisayar mühendisi tüm bu dalların hepsine birden aynı anda hakim olamaz.
    * okulda epey şey öğretiyorlar gerçi, sonra kafa böyle oluyor: http://profile.ak.fbcdn.net/…32904156811_3139_n.jpg
    * 20'ye yakın programlama dilinde "hello world" yazabiliyordum sanırım, sonra unuttum hepsini. ama lazım olursa, ne bileyim yarın bir gün manyağın biri gelir "aniden clips'te yapay zeka uygulaması yazmamız lazım" derse açar sentaksı öğrenir, gerekli algoritmayı ve çalışma süresini kafada kestirip girişirim istenen işi yapmaya. sonrası if then else ile case switch zaten. o giriş değişkeni gelirse şu koşul oluşur sonra şu değişkeni şu hale getir, tekrar hesapla vıdı vıdı.
    * programlama dili değil sadece söz konusu olan. "ben önünden geçen insanları tanıyan, cinsiyetine göre reklam çıkartan bir reklam panosu, akıllı billboard yapmak istiyorum." dese biri misal ona uygun bir çözüm de üretirim. ona da donanım düzeyinden başlayıp (akıllı kamera, gece görüşü, ışık, elektrik, çevre şartları, kıyafet tanıması, görüntü işleme, arkada linux sistem, veritabanı sql'leri vs) bir şeyler oluşur kafamda. sonra açar google'ı (ebay'e girer) tek tek bileşenleri toplarım.
    * mühendislik bu değil mi genel olarak. bilgisayarcılar da, analiz ve algoritma kısmına en çok kastırdıkları, hayatı sayısala indirgeyip (analog -> sayısal dönüştürücü!) o şekilde bakan, intj çalışan zekada insanlar oldukları için iyi mühendisler oluyorlar.
    * mühendis iyidir. onları sevin. bu yazıyı da ide'de kod yazarken (patronum ekşi'ye entry girdiğimi çakmasın diye) comment içinde yazıyorum.
    *
    * (*) kız varsa msn verin.
    *
    */
  • bir kişinin de çıkıp "aga string toplamak budur, tarihte şu stringler toplanmıştır, atatürk'ün sevdiği stringler şunlardır.." demediği aymazlığı yaşam biçimi yapmış kişidir.
  • evimde civi cakmam gereken zamanlarda issiz kalmasin diye tamirata cagirdigim insaat muhendisleri tarafindan dalga gecilen cagimizin modern muhendislik alanidir.
  • özellikle ülkemizde ne iş yaptığı bilinmeyen bir mesleğe sahip şahıstır.

    alın size ibretlik bir gerçek kesit:

    çalıştığım kuruma bir çevre mühendisi, bir de bilgisayar mühendisi tayin gelir. boş olan bir oda açılır onlar için. ancak, odada bir küçük ve bir de büyük masa vardır. büyük masanın kime verileceği problemi ortaya çıkar.

    idari işler şefi der ki:"büyük masayı bilgisayar mühendisi hanıma verelim, zira format falan çekeceği için daha iyi olur." (bkz: format çekmek)

    sonra sorun müdüre taşınır, müdür noktayı koyar: "evet; bilgisayar mühendisi hanıma verelim, yazıcı falan tamir eder orada"
  • bilgisayar mühendisi olmak için alınan eğitimde genel olarak computer science, software engineering ve system engineering alanları ile ilgi bilgiler, bölümlerin tercihlerine bağlı olarak değişik oranlarda verilir. temel amacı programlama öğrenmek değildir, programlama sadece bir araçtır. bu değişik alanlardan alınan bilgiler, bilgisayar mühendisine yol, su, elektrik ve prestij olarak geri dönebilmektedir. şöyle ki, formal languages dersi ile öğrenilmiş bilgiler, çok acil durumlarda hiç kasmadan regular expression yazabildiğinizi ortaya çıkaracak ve takımınızı büyük dertlerden kurtaracaktır, ya da online yüksek lisans yapan bir arkadaşınızın girdiği online sınavda size soracağı artificial intelligence sorusunu omuriliğinizden cevaplayacaksınızdır.

    alınan eğitim sırasında kazanacağı yüksek dayanıklılık ve asosyallik, iş için başvurulan şirketlerin aradığı yegane özelliklerdir. java, c#, .net hikaye.

    türkiye'de en çok ankara ve istanbul'da yetişirler, çok kolay iş bulurlar ve çok kolay iş değiştirirler. en büyük dertleri format atamayan arkadaş, kız arkadaşının e-mail şifresini öğrenmek isteyen arkadaş, vb. gibi arkadaşları ve göbektir. temel besin maddeleri kebap, pizza ve biradır. tek bilinen doğal düşmanları hintlilerdir.

    edit: imla ve gizli bkz.
  • doktorların içinde jinekolog ne ise mühendislerin içinde de bilgisayar mühendisi odur. şu hayatta zevk veren şeylerin birinden de o feragat etmiştir.

    yapma demiyorum; yap ama hobi olarak yap.
  • sermayeyi bulsa gidip memlekette spor salonu açmak isteyeni de var. (bkz: bi buldurun)
hesabın var mı? giriş yap