• kimse kusura bakmasın bilim kurulu falan diye bizi yiyorlar. ortada elle tutulur bir şey yok. dükkanları kapatın diye ben de söylerim. teşekkür ettirmek için bilim kurulu kurmuşlar arkadaş. detaylı bir bilgilendirme yapan da yok. hayat eve sığar, kendinize ohal ilan edin falan bunlar nasıl saçmalıklar anlamıyorum. çok fena götümüzde patlayacak bu virüs.
  • bilim kurulu, siyasal iktidarın bu tür kriz durumlarında her daim, ben yapmadım miki yaptı deme alışkanlığında, bu seferki krizde kullanılmak üzere oluşturulmus ekibidir.

    akıl adamlardan,
    hatay valisinden vesaireden farkı yoktur. işlev olarak kullanısli olmamaları ise türkiye'deki bilimsel alt yapının çok da iyi olmamasından kaynaklanıyor. bu salgın ile ilgili etkili açıklamalar yapamazlar çünkü salgının nedeni olan virüs ile ilgili onlarda muhtemelen pazardaki esnaftan biraz daha bilgililer.

    mühim olan dünyada çıkan yayınları mutlaka okumak ve kendi hayatta kalma sürecinizi yönetmek. gerisi laf ebeligi. ona buna teşekkür terennumleri.
  • alanında saygın, güvenilir hocaların bulunduğu kuruldur.

    bilim kurulu durumu değerlendirir, tavsiyeler verir. bunları uygulayıp uygulamamak hükümetin/cumhurbaşkanın işidir. yani yaptırım gücü yoktur, tavsiye gücü vardır.

    bilim kurulunun hükümete/cumhurbaşkanına yaptığı tavsiyelerden birisi sokağa çıkma yasağıdır. (videosunu bulursam eklerim) ama hükümet vatandaş için "kendi ohal"iniz kendiniz uygulayın" diye bir karar almıştır.

    edit: video bu program'daki arzuhocanın bilimkurulunun bu yönde bir tavsiyesi olduğunu söylediği kısmı şu an bulamadım ama fatih altaylı'nın teyit ettiği kısmından başlayacak şekilde koyuyorum. merak edenler tüm programı izleyip de bilgilenebilirler.
  • bak bak... "dükkanları kapatın diye ben de söylerim"'miş. diğeri de ülkedeki en iyi viroloji profesörlerine pazardaki esnaftan biraz daha bilgililer demiş.

    siz muhalefet yapmayın oğlum. gerçek ve akılcı muhalefetin yoluna taş koymaktan başka bir şey yapmıyorsunuz.

    'her şeyi ben bilirim' kafası bilinen ak parti kafasıdır. bilim kurulu bu süreçte atılmış en aklı selim kararlardan birisidir. 4 saat toplantı yapıyorlar, çıktıklarında birilerine teşekkür etmeleri bu kurulun 4 saat boyunca kime teşekkür edeceklerini tartıştıklarını göstermiyor. herhalde planladıkları her adımı ve çizilen her iyi/kötü senaryoyu basına açıklayacak halleri yoktu.
  • bilim kurulunu duydukça akil insanları anımsayan bir tek ben miyim?
  • katılıyorum.

    bu ne lan, uyduruk toktorları, profları toplamışlar. bilim kuruluymuş. bak süper zeki biri de bilim kurgu demiş zuhahaha

    halbuki bu süper zeki gibi buradan ekşici pi-- ımh! arkadaşları toplayıp bilim kurulu oluşduracan ki dadından yenmezdi. bunların heppisi okumuş çocuk zati la! her boku bilirler.
  • şu başlığı açan tipitipin türkiye'ye katkısı market reyonundaki sütü içip yerine koyan adam ile eşdeğer olduğuna yüzde yüz eminim. başka ülkelerde böyle sığırlıkların olmayıp sadece bizde olması da bizim eğitim sistemimizin problemi olduğunu gösteriyor bize.
  • her gun toplanip, cay corba icen prof vs. titr almis kisiler toplulugu.

    bi' de sanirim donusumlu olarak cnn turk'e falan cikip bol bol goygoy yspiyorlar.

    aralarinda 82 milyonluk memlekette pik noktasini 4500 olarak verenler var...
  • bilim kurulunun önlemlerinin yetkinliğinden şüphe duyuyorum.

    ateş kara katıldığı bir programda başlangıçtan beri stratejilerinin dışarıdan gelip semptom gösterenlere test yapmak ve virüsün kontrol dışı yayıldığı yerlere sırayla sınırları kapatmak olduğunu söyledi. bu uygulamayla semptom göstermeyen taşıyıcıların gözden kaçacağı açık, bu sonucu bilerek strateji belirlemişler. hakeza semptom göstermesine rağmen yerel yayılma vakalarını da uzun süre test etmediler.

    bunun sebebi muhtemelen başından beri virüsün yayılımını engellemek değil, kontrol altında tutmayı amaçlamış olmaları. şimdi kontrol altında tutulamaz bir şey olduğunu gördüler ve sokağa çıkma yasağı istiyorlar. bunu ben de baştan görmedim, ama ben bilim kurulu üyesi değilim. bunu baştan görmüş olsalardı çok büyük başarı sağlayabilirlerdi, büyük bir fırsat kaçırdılar.

    şu anda da, merkezi test düzenine bir itirazları olduğunu duymadım. halbuki memlekette üniversite hastanelerinin laboratuvarları başta olmak üzere doğru bir şekilde test yapabilecek onlarca laboratuvar var. testlerin yaygınlaştırılması ve mümkün olan her yerde yapılması şu an sokağa çıkma yasağından sonra alabilecekleri en iyi ikinci önlem. bunu neden kamuoyunda dile getirmediklerini anlamıyorum.
hesabın var mı? giriş yap