• mustafa kemal atatürk bu sözü söylememiştir. kabul ediyorum. şu an kaynak yok çünkü. bu sözü söylememiş ama, başka neler söylemiş?

    "ben manevi miras olarak hiçbir nas-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. benim manevi mirasım ilim ve akıldır. benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar." (ismet giritli, kemalist devrim ve ideolojisi, istanbul üniversitesi yayınları, 1980, s. 13.)

    "bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her ulus kişisinin kafasına koyacağız. bilim ve fen için kayıt ve şart yoktur." (27.10.1922, bursa öğretmenlerine.)

    "dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki yol gösterici ilimdir, fendir. ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. yalnız ilmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır." (atatürkçülük, i. cilt, genelkurmay başkanlığı, millî eğitim basımevi, 1984, s. 283.)

    ...demiş. daha ne desin bu adam? daha ne diyebilir ki? ben manevi miras olarak hiçbir kalıp bırakmıyorum diyor. en gerçek yol gösterici bilimdir diyor; bilimi her şeyin önüne koyuyor. daha ötesi var mı? şu tartıştığımız sözün, atatürk'ün ideolojisinin özeti olduğunu düşünüyorum. böyle dememiş; ama o anlama gelecek her şeyi söylemiş. "atatürk bunu söylemiştir-söylememiştir" tartışması yapmak yanlış değil. bilgiyi ve bilginin kaynağını tartışabiliriz ki olması gereken de budur; ama tartışmayı atatürk'ün bilime yaptığı vurguyu ve verdiği önemi görmezden gelen bir boyuta taşımak iyi niyetli değildir ve bunun savunulacak hiçbir tarafı da yoktur. maksat üzüm yemek değil bağcıyı dövmek sanki. her neyse.
  • bunu anlamak için anadolu'da herhangi bir üniversitenin kapısından girmek yeterlidir. verilen örnekte bir hata yapılmış sadece. asıl düşünülmesi gereken konu ise; bilim yapılması gereken yerlere birbirini saygıyla dinlemeyi öğrenememiş, farklılığa tahammülü olmayan, değişime açık olmayan, bilimi ünvan yarışı haline getirmiş insanların doluşması.
  • başlık doğru mu? bilimin böyle bir görevi yok ki. bilim araştırır ve sonuçlarını ortaya koyar. kabullenmek ise bir kapasite ve samimiyet gereken bir durumdur. cehalet toplumsal inanç düzleminde yer alır. bikim, bununla ilgilenmez. insan ihtiyaçları oranında bilime yönelir ve bir konudaki yargısının durumunu test eder.
  • cehalet mutluluktur
  • bilimin cahilliği gidermemesi gibi bir durum yoktur bilimi kendi emellerine alet etme vardır ve halka indirgenememesi sorunu vardır.
hesabın var mı? giriş yap