• #56872600

    --- spoiler ---
    dünyayı evrenin merkezi olarak kabul edip evrenin bu merkeze doğru yavaş yavaş yok olmaya başladığını varsayarsak mümkündür.
    --- spoiler ---

    bilmiyoruz/varsayarsak

    bilimselentryception

    t: bilin adamlarıyın çoğayıp edtiği olay.
  • kullanan kişinin, "ya bizim aşşaa maalleden neil degrasse ile geçen kosmoza bakıyoz" tadında değil de, 1. çoğul şahıslığı karşısındakini de kapsayacak şekilde kullandığını düşünmek daha doğru olabilir. nitekim söz konusu bilim olunca, kişiler yerine insanlığın doğa ve evrenle mücadelesi söz konusudur. belgesellerde de bu kullanıma sık sık rastlanılır; "ulan biz insanlık olarak neymişiz" şeklinde gururlanılır ya da kahrolunur.
  • bilimsel yazı dilinde genellikle pasif çekimlenmiş fiiller kullanılarak verilen bilginin subjektif algılanmasının önüne geçilmeye çalışılır. bunun mümkün olmadığı durumlarda ise birinci tekil şahıs yerine çoğul şahıs kullanılarak hem söylenenleri "kişiselleştirmekten" bir miktar kaçınılmış olur, hem de çoğu bilimsel makalede birden fazla yazar olduğu için zaten kullanılması gereken zamir kullanılmış olur. yazar zaman zaman ait olduğu bilimsel zümreyi-ekibi kastederek, zaman zaman da okuyucuyu da sonuçlarla ilgili tartışmaya dahil etmeyi amaçlayarak da "biz" kelimesini kullanır. bu yüzden tek kişinin elinden çıkan makalelerde dahi çoğunlukla "ben" yerine "biz" kalıbının kullanıldığı görülecektir. konuşma dilinde dahi sıklıkla "ben" yerine"biz" kullanır çoğu kişi. "ben buldum, ben gösterdim, ben ben bennnn" havası yaratmamak adına bile kullanımı mübahtır şahsi kanaatim.
  • en son bu tartışma tez yazarken hocamla aramda çıkmıştı yok bilimsel yazımda "we & i" kullanılmazmış da bilmem ne. "biliyoruz heralde düdük, tez benim conclusion benim canım koymak istedi çünkü oraya o uyuyordu bak bakalım başka var mı?" dedim ama içimden.

    neyse neticede ingilizce'de de pek hoş karşılanmıyor böyle 1. tekil/çoğul özneli. evrensel bilimsel dilin ingilizce olduğunu da kabul edersek *o zaman başlığı açan arkadaşın eleştirisini biraz dikkate almakta fayda var.

    yine de şu açıdan zor hala bana kalırsa, sen bir çalışma yapıyorsun. öznesi sensin o çalışmanın ve özellikle bilim dünyasında isen gerçekten bir yerden sonra hayatın o oluyor. çok geniş kapsamlı bir konunun ucundan küçücük bir katkın olduğunda ister istemez yaptığın işi sahipleniyorsun. sanki anılarını anlatıyormuşsun gibi. "sabah kalktım, duşa girdim, dişimi fırçaladım. hava soğuktu bu yüzden ceketle çıktım" yerine "sabah kalkıldı, duşa girildi, diş fırçalandı. hava soğuk olduğu için ceket tercih edildi" olmuyor yani *. çok da üzerimize gelinmesin bu konuda, biz de çok ukalalık peşinde değiliz oysa.
  • sadece makelelerde değil, tezlerde de aynı durum geçerli.
  • tezimsilerde de aynı durum geçerli. celal şengör de bir ara bu ikiyüzlülüğü eleştirmişti. birinci çoğul şahıs ve buna benzer ifadeler kullanmayınca hop hemen bilimsel oluveriyor. bilim yapmak ne kadar kolay.ssddöasdsa
  • bu "biz" kalıbının bilimsel yazınlarda kullanımı öyle bir alışkanlıktır ki, 1975 yılında oldukça saygıdeğer bir fizik dergisinde, bir kedinin makalenin ikinci yazarı olmasına yol açmıştır.

    daha ayrıntılısı #83138602

    jack h. hetherington, michigan üniversitesi'nde çalışan bir fizik profesörüdür. "two-, three-, and four-atom exchange effects in bcc 3he" isimli oldukça etkileyici bir makale yazar ve dergiye göndermeden önce bir meslektaşından gözden geçirmesini ister.

    makaleyi gözden geçiren meslektaşı tek bir eleştiri getirir, prof. hetherington makaleyi tek başına yazmasına karşın, sürekli cümlelerine "biz" diye başlamıştır.

    word programında iki tuş darbesi ile düzeltilebilecek bu durum, daktiloda yazılmış bu uzun makale için büyük bir kabus haline gelir. bunun üzerine prof. hetherington,makaleye ikinci bir yazar eklemeye karar verir. ancak herhangi birine bilimsel emeğini böylece hediye etmek de istemez. bunun üzerine bir siyam kedisi olan chester'ı ikinci yazar olarak ekler. chester ismi ciddi bir fizik dergisinde sırıtacağı için ismini değiştirerek "f.d.c. willard" (felis domesticus chester willard) yazar.

    makale 1975 yılında iki yazarlı bir makale olarak physical review letters dergisinde basılır.
hesabın var mı? giriş yap