• medya ve iletişim bölümü yüksek lisansı için acilen yazdığım final makalesinin düzenlenmesi gerekiyor. profesyonel bir destek arayışındayım. anlam bulunamadı hoca tarafından.
  • meali; bilimsel konuşuyoruz burada... alla alla!
  • paralı dergilerin hepsi gözümde bilim düşmanı. ben orada bilgi öğrenip hastalarıma faydalı olmak için çabalıyorum ve sizin zararınızı karşılama olasılığı dahi olmayan bir para miktarı için öğrencileri bu bilgilerden uzak tutuyorsunuz. bir makale ortalama 35 euro ulan benim kredim 58 euro zaten 2 makale alacak param dahi yok.

    birde evlerine 15 milyar üstü para giripte akrabalarına, çevresine 300 tl burs vermekten çekinen insanlar gıcık oluyom. kardeş 3 katlı mustakil evde oturuyorsun emin ol 300 tl burs verince evde ölmezsin.

    belki kendilerince haklı sebebleri olabilir ama bana çok uzak geliyor. mesleğe başlarsam ikisine de kesinlikle dikkat edecem
  • hayatında okuduğu makale sayısı 10'u geçmemiş çomar, gelmis burada bilimsel makaleninvatana, millete, dünyaya faydası olmadığını yüzde üzerinden biçmiş... neyle ölçtü acaba?
  • belirli bir alanda konu uzmanları tarafından yazılan makale türüdür. genel bir tanımı bu şekilde yapılabilir.

    naçizane kendi deneyimlerimi paylaşayım. mutlak doğru tabi ki değildir ama genel hatlarıyla bu şekildedir.

    alanlara göre değişmekle birlikte bilimsel makale temelde 4 ana başlığa ayrılır: introduction, materials and methods, results and discussion, conclusion. dergilere göre son iki bölüm bazen 3'e ayrılır, bazen de results ve discussion ayrı yazılır. conclusion, discussion içerisine alınır.

    introduction

    çalışmayla ilgili genel bilgilerin ve literatürün yer aldığı bölümdür. daha önceki yapılan çalışmalar nelerdir? bu çalışmanın onlardan farkı nedir? o çalışmaların üstüne koyarak mı gitmektedir yoksa aksi bir sonucu mu göstermektedir? özetle, bu çalışmanın amacı nedir? bu bilgiler yer alır, bu sorulara cevap verilir.

    materials and methods

    çalışmada kullanılan materyaller ve seçilen yöntem hakkında detaylı bilgiler verilir. örnek:

    doyle and doyle (1987) yöntemine göre..... denilerek geçilebileceği gibi,

    doyle and doyle (1987) yönteminin xxx şeklinde modifiye edilmesiyle...... gibi biraz daha kapsamlı da verilebilir.

    eğer bu yöntem pek bilinmiyor ya da ilk kez sizin tarafınızdan kullanılmışsa bunu detaylı vermeniz istenebilir.

    kullandığınız veri analiz yöntemi ve programı yine bu başlık altında vermelisiniz.

    results and discussion

    adından da anlaşılacağı gibi çalışmayla ilgili bulguları ve literatür ile tartışılmasını bu bölümde vermelisiniz. çizelge ve şekillerle bunu ifade etmeniz anlaşılabilirlik açısından önemlidir. sadece sayılara veya yazılara boğmak sıkıcı olur. konu hakkında fikri olan birileri tarafından okunacağı için ilk olarak yazıdan ziyade çizelge ve şekiller incelenir.

    conclusion

    bir önceki bölüm kadar kapsamlı ve uzun olmaz. çalışmayla ilgili sonuçları ve varsa önerileri burada vermelisiniz.

    title, abstract, key words

    bu kısım çalışmanın en başında yer almasına rağmen yazım bittikten sonra yazılmalıdır. yani, makale bitince ona uygun bir başlık seçer ve 200-300 kelimelik bir özet yazarsınız. bazı dergilerde alt limit 150, üst limit 400 olabilir. bunlar da bittikten sonra başlık içerisinde geçmeyen ve çalışmayı temsil eden en az 3 en fazla 6 anahtar kelime seçilir.

    hakemli dergi hakkında yorumlarım için: (bkz: #127236324)
  • özgünlük, makalenin hangi dergide yayımlanacağının en önemli kriteridir. daha önce yapılmamış, çığır açan, yol gösterici bir çalışma nature, science gibi dergilerde yayımlanabilirken; bu tür çalışmaların daha sonra yayımlanan tekrarları “kıytırık” dergilerde yer bulur. anlayacağımız dilden temsili bir örnek vermek gerekirse;

    nature makalesi örneği: #84230785
    “kıytırık” makale örneği: #93435071

    aslında bu verdiğim daha çok plagiarisme örnek gösterilebilecek tarzda bir şey ama anlatmaya çalıştığım şeyi anladığınızı sanıyorum.
  • henüz yayınlanmamış makalemi geri çekmeye karar verdim. bunu yapan var mı daha önce? geri çekip başka yerde yayınlamak istiyorum.
  • türkçe kaynak önerebilecekler dönüş yaparsa sevinirim
  • bir piyasa pratisyeni olarak "iş idaresi" alanında zaman zaman bilimsel makale okumam gerekiyor. yazacaklarım bu deneyimlerin bizim akademisyenlerimizin yazdıkları ile ilgili.

    gözlemlediğin en önemli husus giriş-literatür taraması kısmında çok fazla gereksiz cümle var. vatandaş diyelim ki "maliylet liderliği" üzerine bir araştırma yapmış, başlıyor "günümüz dünyasında maliyetlerin düşürülmesi hayati önem kazanmıştır" diye doldurmaya. babacığım o kadarını benim ticaret lisesine giden yeğenim de biliyor, uzatma doğrudan literatür ne diyorsa onu özetle.

    benzer bi durum da sonuç ve değerlendirme kısmında mevcut. tamam orası sizin kendi görüşlerinizi yazacağınız alan çok güzel. tamam da sade suya tirit şeyler de olmasın bu düşünceler be kardeşim.
  • yds hazırlanırken ingilizce dilinde bol bol okuduğum yazı türü. dili ağır olmasıyla beraber konu ilginizi çekiyorsa sürükleyip götürüyor sizi.
hesabın var mı? giriş yap