2563 entry daha
  • tarihin m.ö. 3200’de başlamış olması. öncesi yalan dolan diyorlar.
  • kendi hayatım açısından, aile şirketinin batmasında büyük rol oynayan rahmetli dedemin zamanında ishak alanton'la ve cem uzan'ın babasıyla arkadaş olup beraber iş yaptığını dedemin ölümünden 3 yıl sonra halamdan duyunca bayağı şaşırmıştım. ishak alantonla bayramda seyranda sürekli hediyeleşip, mektup gönderirlermiş, cem uzanın babasıyla da, uzanların bizim memlekete yaptıkları yatırımlar esnasında tanışmışlar, sonrasında da işten dolayı irtibatı koparmamışlar. ah be dede keşke küçük amcamla, en büyük amcamın şirketin içinden geçmesine izin vermeyip şirketi daha kurumsal yönetseydin, belki şu an ekmek derdine tek başıma gittiğim almanya'da bu entry'yi yazmak yerine, boğazdaki yalımızda viskimi yudumluyor olurdum.
  • spesifik bir olaydan ziyade oral sander ve toktamış ateş hocaların siyasi tarih kitaplarini okurken çok etkilenmiştim zira tarihi nedensellik ilkesi içinde ilk kabilelerden günümüzdeki karmaşık siyasi sistemlere kadar neden sonuc ilişkisi ile açıklamak ve bu gün varolan düzenin adim adım neden ve nasıl inşa edildiğini öğrenmek gerçekten heyecanli ve keyif verici bir süreç olmuştu.
    siyasi tarih her insanın yuzeysel olarak dahi olsa bilgi sahibi olması gereken bir dal kanaatimce..
  • bazı islam alimlerinin büyük iskender'i züklarneyn olarak görmesi.
  • fatih'in otlukbeli'nde yendiği uzun hasan'ın, yavuz'un çaldıran'da yendiği şah ismail'in dedesi olması. iki dede-torun, iki dede-torunu yenmiş. savaşta benzer. toplarla kazanılıyor.
  • antartika'nin henuz kesfedilmemesine ragmen antik haritalarda cizilmis olmasi.

    bildigimiz tarihe gore bizim antartikayi kesfimiz ocak 1820'de oluyor ve o yillardan sonra antartikanin haritalara cizimi basliyor. buna kanit olarak ise elimizde 1818'e ait pinkerton world map var ve bu harita o zamanin en son kesif bilgilerine sahip. ama resimde goruldugu gibi antartikanin bulunmasi gereken yer kocaman bir bosluk. cunku henuz kimse kesfetmemis.

    fakat daha da geriye 1500'lere gidip orontıus fınaeus map'e baktigimizda antartikanin tam da olmasi gereken yerde oldukca da detayli bir cizimini gorebiliyoruz. o zamanlar tabi buraya antartika demiyorlar. southern land olarak geciyor ve gunumuzdeki antartika ile kiyaslandiginda southern land beklendigi gibi daha buyuk. bildigimiz kuresel isinma falan filan...

    kisacasi bizim 1820'de kesfettigimiz antartika, nasil oluyorda 1530'larda bulunan antik haritalarda oldukca detayli sekilde resmedilmis?

    1530'larda antartikanin kesfedildigini dusunemesekte kayip uygarliklardan kalan haritalarin bulunup, orontıus fınaeus gibi haritalarin onlardan ornek alinarak cizildigi.

    ayrica orontıus fınaeus ve diger antik haritalar hakkinda daha kapsamli bilgicin buraya bakilabilir.

    pinkerton world map ve orontius'un karsilastirilmasi ile ilgili bir reddit
hesabın var mı? giriş yap