• erdener abi. :p
  • en ufak bi fikir ve cikar catismasi halinde oraya cikip for for konusup fikir beyan eden, ukalalik edip uste bi de maas alan meslek erbabi
  • (bkz: expert)
  • ehlivukuf
  • her mahkemeye gidiş seansı için çam sakısı çoban armağanı bir meblağ alan, amatör bir meslek.
    buna benzer bir de hakem var.
  • sürekli bilerek ve isteyerek raporlar hazırlayıp, para kazanan kişilere verilen ad.hatta bir süre sonra, bilirkişinin mi yoksa raporun mu malı götürdüğü alıkırcavari bir tartışma programı sorusudur.bilirkişi karada yaşar, uzun süre rapor yazmazsa raporsuzluktan ölür.kimi kaynaklarca raporla çoğaldıkları iddia edilmektedir.
  • zuxxi com'um son dönemlerinde ortaya çikmis bir makam. bu kisiler siteye yollanmis olan yazilari okurlar, begenip begenmediklerini belirtirlerdi. (buradaki sukela ve çok kötü butonlarindan vardi) 2 bilirkisinin ok vermesi ile bir yazi yayinlanirdi. 1 negatif elestiri alan yayinlanmazdi. nötr kalirsa bilirkisi ne olurdu onu hatirlayamiyorum.

    yayinlanmis yazilari belirli bir sayinin üzerinde olanlar, ve de yayinlanmis yazilarinin yollanmis yazilarina orani belirli bir seviyenin üzerinde olan kisiler bu makama getirilirlerdi. zorla degil taabi.
  • yargı organlarınca kendilerine bu sıfat verilenler kamu görevlisi sayılır.
    bazen ,konusunda uzmanlaşmamış kişiler de bilirkişi olarak atanabilmektedir.bir de ,aslında uzmanlık gerektirmeyen basit işler için de bilirkişi görevlendirilmektedir.bunlar daha çok adliye personeline gelir sağlama amacı ile yapılmaktadır.(kroki bilirkişisi,mesken bilirkişisi,kıymet bilirkişisi vs..)

    ankara'da 40 yıl kadar önce sulh ceza hakimliğinde hakimlik stajı yaparken ,bir davada yargıç "seni bilirkişi yapayım" dedi.dosyayı bilmeden "olur" dedim.
    öğleden sonra şehir içinde keşfi yapılacak.birlikte olay mahalline gittik.posta caddesinde bir otelin üst katındaki odaya çıktık.hırsızlık keşfi sanıyorum...
    keşfe başlandı.davanın tarafları yok.bir otel görevlisi (sanıyorum garson) olayı anlatıyor :" bir adam domalmış diğeri de onu ....." dediğinde meseleyi kavradım."alenen hayasızca hareket" ...iyi de ben ne konuda bilirkişi olacağım ? sıra bana geldi,kimlik bilgilerim yazıldı.devamla "yapacağı işin ehli,bu işlerden anlar..." diye yazılınca açıkçası çok gücüme gitti ve sinirlenip sertçe " hakim bey,ben ne anlarım livatadan,bu işlerin ehli ne demek" diye itiraz ettim.hakim," usulen öyle yazılır,hem nerden çıkarıyorsun livata bilirkişiliğini...aleniyet var mı onu söyliyeceksin" dedi.otel odasında aleniyet olur mu,perdeler açıksa,oda kapısı açıksa olabilir.neyse görevimi anladım da rahatladım.o günden sonra bilirkişi tayin ettiklerime sadece mesleklerini yazdım.neme lazım benim gibi bir alıngan çıkabilir...

    edit : yargıçlar bilirkişilik yapamazlar.ancak stajyer hakim henüz hakim statüsünde olmadığından bilirkişi olabilir.
  • benzerlikler için (bkz: bir grup bilim adamı).
hesabın var mı? giriş yap