• beyinde bilginin işlenişinin dinamik ve karmaşık doğası bubilişsel işlevleri kontrol eden ve yürütenyürütücü işlevleri gerektirir. nöropsikolojik açıdan bilişsel esnekliğin yürütücü işlevlerin alt kategorilerinden biri olduğu düşünülmektedir.
    bilişsel esneklik, bireyin yaşadığı durumlar karşısında; a) alternatif yolların ve seçeneklerin farkında olması, b) durumlara uyum sağlamada esnek olabilmesi, c) esnek olabildiği durumlarda kendisini yetkin hissetmesi olarak tanımlanmaktadır.
    bilişsel esneklik, aniden değişen durumsal ihtiyaçlara karşı uyarlanabilir tepkilerde birçok yönden bilginin kendiliğinden yeniden yapılandırılma becerisidir. bu açıdan bakıldığında bilişsel esneklik için çevremizdeki yeni ve beklenmedik durumlara karşı bilişsel süreç stratejilerine uyum sağlama becerisi de denilebilmektedir.

    çevrenizde yaşanan ani durumlar karşısında sıklıkla aynı tepkileri verip bir türlü sonuca gidemeyen ve hatalarında ısrarcı olan kimseler genellikle bilişsel olarak pek esnek değillerdir.

    bi de (bkz: bilişsel esneklik kuramı) var. o başka bir şey.

    ecnebicesi: cognitive flexibility
  • (bkz: resilience)

    zorluk, travma, trajedi, tehditler ya da önemli risk kaynaklarına iyi uyum sağlama süreci olarak ifade ediliyor. son dönemlerde iş dünyasında sıklıkla duyduğumuz bilişsel esneklik kavramı, içinde dirayet, esneklik, öğrenme çevikliği, hızlı karar alma gibi yetkinlikleri barındırıyor ve belirsizlik karşısında gösterilen olumlu tepkiyi ifade ediyor.

    bilişsel esnekliğe sahip kişiler de baskı altında herkes kadar zorlanır ancak bununla başa çıkma noktasında daha iyi bir yol bulurlar. baskı altında kırılmak yerine esnerler. riskleri öngörür ve değişim karşısında rahat hissederler. beklenmedik bir başarısızlık karşısında hızla toparlanıp yeni yollar aramaya devam ederler.(bkz: hbr)
  • orta yaşlara doğru kazanılması daha olası bir tür bilişsel uyum sağlama süreci. aslında birazcık jung'un bireyselleşme ve bütünleşme adını verdiği süreçleri anımsatıyor. bu süreçte kişiliğin içindeki zıtlıklar biraraya gelirken karşıt eğilimlerin uçlardan ortalara doğru kayarak, daha ölçülü bir ruhsal yapıyı oluşturduğunu görüyoruz. böylece bireyler körü körüne prensip edinilen şeylere karşı da bir ölçülülük, bilişsel esneklik hali kazanıyorlar. birçok ruh sağlığı bozukluğunun temelinde kendi prensipleriyle, ideal kişiliğiyle sürekli çatışma halinde olan insanın çelişkisi ve dramının yattığını düşünürsek bilişsel esneklik kazanıldığında hafif derecedeki ruhsal sorunların ortadan kalkabileceğini, kişiliğin kendi içinde zenginleşeceğini söyleyebiliriz.
hesabın var mı? giriş yap