• genellikle insan kafası şeklinde tasarlanmış dummy mikrofonlar kullanan bir kayıt tekniği. sözkonusu dummy'ler sesi, insan kulağının duyduğuna en yakın şekilde kaydetmek üzere tasarlanmışlardır, çok pahalıdırlar ve tahmin edilebileceği üzere iki adet mikrofon dummy'nin kulakları içine yerleştirilmiştir.

    stereo'dan daha eski bir teknolojidir (ilk defa 1881'de paris opera'sından bazı zenginlerin evine ikişer adet telefon hattıyla canlı yayın yapmak için kullanılmış). stereo'dan farkı, gerçek etkisini sadece kulaklıklarla göstermesindedir. herhangi bir stereo kulaklıkla dinlenen bir binaural kayıt, sesin kaydedildiği odada olduğunuz etkisini yaratır. sıradan stereo hoparlorlerle ise bu etki tam olarak oluşamaz. aynı şekilde örneğin bir müzik içinde farklı kayıtlarla mixlenen binaural kayıtlar da, özelliklerini kayberler.

    daha fazla bilgi ve ses örnekleri için:
    http://www.binaural.com/
  • sanal berber dükkanı gibi bu binaural kayıt külliyatına kesinlikle sanal sivrisinek eklenmeli. *vıziye vıziye vıziye ziyaaeeooooup* diye bir sol kulağa, bir sağ kulağa, bir kafana. bilgisayar başında gerçek bir yaz akşamı deneyimi.
  • iki kulaktan ayrı ayrı verilen ses dalgalarının frekans farkını 10 hertz olacak şekilde ayarlarsanız beyniniz alpha dalgaları üretmeye başlayacaktır. beyin alfa dalga ortamındayken konsantrasyon doruk noktasına ulaşır. ders çalışırken denenmeli.
  • bu sekilde yapilmis kayitlar vardir evet. acayiptirler, her kafa sahibinde ayni etkiyi gostermeseler de cok etkileyicidirler. ancaaaakk:
    dummy head vesaire kullanarak yapilan harbici binaural kayitlarda (plug-in ve baska bir takim audio softwareler sayesinde sonradan hrtf database'i kullanilarak impulse responselar/convolution etc etc ile imite edilmeye kalkisilma durumu degil) kayitlar yapildiktan sonra kanallar uzerinde herhangi bir oynama yapilamamasi (yapilabiliyorsa da bunun image'i fena fillah etkileyecegi ihtimali yuksek oldugundan tercih edilmemesi diyelim) nedeniyle mainstream olmasi cok zordur.. zira tahmin soyle bir setting gerektirir: kayit yapilacak ortamin onceden dikkatli secilmesi zira reverb kullanarak sonradan oda yaratamazsiniz muhtememelen. muzisyenlerin nerde duracagini ne kadar yuksek calacaklarini falan iyi ayarlamak gerekir zira bildigin klasik muzikte atiyorum bir senfoni orkestrasinda enstruman gruplarin yerleri nasil aslinda "mixi" belirliyorsa burda da set up mixi belirleyecektir. tek tek kaydeder mixlerim derseniz acaba bu binaural kayitlar mixlenebilir mi kayit kirlenmeden, image etkilenmeden diye merak ederim ben. sonraciiiimaaaa her boka baska bir mikrofon dayamak uzerine kurulmus bir kayit estetigi var ortada, binaural mic ile alabileceginiz "sound" limitli, alisa geldiginiz rock muzigini en basitinden duymayacaksiniz muhtemelen.. pink floyd yapti diye biliyorum ben gerci zamaninda ama...
    neyse burda bitse iyi olay.. simdi soyle bir gecmise gidelim, sahne performansi, canli calimi, hakimiyeti hayvan olan insanlar vardi bir ara... girerler belki bilmem kac take alirlar ama minimum editle (hatta belki sifir editle, ki yani analog tape doneminden bahsedersek boyle bildigin makasla kes yapistir abi. simdi ki gibi mouse tikiyla donmuyor isler) kaydeder cikarlardi.. simdi bu studyo muzisyeni diye bir kavrama birakti yerini ki gunumuzde onlarin da sayisi parmakla gosterilecek kadar az.. boyle bir kayida girisse su anki gruplar sicar birakirlar abi ben soyliyim. hele vokaller aman tanrim, pitch correction yapilmadan mumkunati var mi!! ha bu ne demek, post production'a izin vermeyen bir kayit teknolojisiyle (binaural) bu adamlari "ciril ciplak" piyasaya surmek demek. auto-tune olmadan binmilyon effect olmadan kanal kanal ayri ayri pirinc ayiklar gibi ayiklayip duymaya alisik oldugumuz bir production kafasinin nesli alip da dinler mi. kalbine inmez mi dinleyicinin hayrani oldugu adamlarin makyajsiz nasil oldugunu gordugunde..
    kissadan hisse.. her seyi, tonundan volumeuna, odasindan, effectine, muzisyenliginden, aranjmanina, (yaniliyorsam duzeltin ama) o dummy head'e gitmeden once ayarlamak cozmek yemek bitirmek gerekiyor.. olmaz degil ama gunumuzde bir production'a ayrilan butce zaman ve "emek" dusunulurse... mainstream olmasi ipodlarda bonus track olarak gelmesi bana utopik geliyor.. keske olsa ama.. yerim valla..
  • aşağıdakilerden bazıları burada daha önce verilenlerin tekrarı ama aralarında yeni kayıtlar da var. kulaklıklar hazır edilsin:
    http://jaxov.com/…al-recordings-auditory-illusions/

    edit: ilk ikisi dışındakiler meşhur ses ilüzyonları, binaural olup olmamaları pek önem taşımıyor aslında.
  • breakerfall'la epey kotu baslayip gods' dice ile biraz toparlandiktan sonra evacuation ile dibe vurur. buna ragmen kendini toparlamayi basarmasi takdire sayandir. tabi bunda 3 sarkilik soktan sonra bir anda herseyi unutturan light years'in gelmesinin payi da buyuktur.

    edit: duzeltiyorum efendim. breakerfall'la orta halli baslayip god's dice ile epey toparladiktan sonra evacuation ile dibe vurur. hakkini yemeyelim cocuklarin...
  • harika bir albüm. fanlar yıllarca yeni bir ten bekledi ama onlar başka yönlere gittiler, bu sebeptendir burun kıvırdı çoğunluk. bugün ise bir sürü güzel şey barındırdığını düşündürtüyor. benim ten ile birlikte en çok dinlediğim pj albümüdür.
  • yabana atılmaması gereken kayıt teknolojisi: http://www.dv247.com/invt/21004
  • çift taraflı kulaklığa verilen isim
hesabın var mı? giriş yap